“Türkiye tüm elektrik ihtiyacını rüzgârdan karşılayabilir.”

Tüm dünyada “Rüzgâr Günü” olarak kutlanan 15 Haziran, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik farkındalığın artması için fırsat sunuyor.

15.06.2022
201
“Türkiye tüm elektrik ihtiyacını rüzgârdan karşılayabilir.”

Tüm dünyada “Rüzgâr Günü” olarak kutlanan 15 Haziran, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik farkındalığın artması için fırsat sunuyor. 2021 sonu itibarıyla rüzgâr enerjisinde 11 bin 101 Megavat kurulu güce ulaşan Türkiye, bu başarısı ile Avrupa’da 7’inci sırada yer alıyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Geleceğini bu sektörde şekillendirmek isteyen gençlere online eğitim ve belgelendirme fırsatı sunan Windbaba’nın İş Geliştirme Yöneticisi Rabia Aydıner, Türkiye’nin denizüstü ve kara santralleri ile birlikte rüzgâr enerjisinde en az 100 bin Megavat kurulu güç potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, bu potansiyelin Türkiye’nin bugün tüm enerji kaynakları ile devreye aldığı kurulu güç seviyesine eşit olduğunu vurguladı.

 

// İZMİR AÇIK ARA RÜZGÂR BAŞKENTİ

Türkiye’nin teorik olarak tüm elektrik enerjisi ihtiyacını rüzgâr enerjisinden karşılayabileceğine işaret eden Aydıner, “2021 yılında rüzgârdan elde edilen elektrik, Türkiye’de üretilen toplam elektriğin yüzde 9,84’ünü oluşturdu. 2006 yılına kadar yok seviyesinde bir rüzgâr enerjisi kurulu gücüne sahip olan ülkemizin gelmiş olduğu nokta hepimize gurur vermeli. Ancak potansiyelimizin büyüklüğü düşünüldüğünde almamız gereken yolun daha başında olduğunu söylemeliyiz.” dedi.

 

İzmir’in rüzgâr enerjisinde Türkiye’nin açık ara lider kenti olduğunu anımsatan Aydıner, bin 890 Megavat kurulu güç ile Türkiye’deki her beş RES’ten birine İzmir’in ev sahipliği yaptığını hatırlattı. 

 

Üniversitelerin teknik mühendislik eğitimi veren bölümlerinde öğrenim gören gençlerin rüzgâr enerjisi sektörüne olan ilgisinde dikkat çekici artış olduğunu sözlerine ekleyen Rabia Aydıner, şöyle devam etti:

 

// GENÇ MÜHENDİSLERİN İLGİSİNDE BÜYÜK ARTIŞ

“Böylesine dinamik ve büyüme potansiyeline sahip bir sektöre gençlerimizin ilgisi bizleri de çok memnun ediyor. Bu hızlı döngünün içinde teknik bilgi ve donanımı yüksek her seviyedeki çalışana olan ihtiyaç artmaya devam edecek. Ülkemizdeki yatırımlarda kendilerini kanıtlayan gençlerimiz, tıpkı ‘dünya vatandaşı’ tanımında olduğu gibi ‘dünya mühendisi’ olarak pek çok ülkedeki yatırımlarda görev alma ve iyi bir gelir seviyesi elde etme şansına sahip olabiliyor. Ancak Türkiye’deki üniversitelerimizin mühendislik fakültelerinde, rüzgâr enerjisine odaklanan bir program yok ve bu önemli bir eksiklik. Windbaba olarak, sektöre adım atmak ve daha yakından tanımak isteyen gençlere bu olanağı sunuyor, eğitimlerde bulamayacakları spesifik konularda eğitim almalarını sağlıyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ