Şehrin Yazarları Görücüye Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM) bünyesinde yürütülen “Şehir Yazarlarını Arıyor” projesi çerçevesinde yapılan atölyeler sonucunda seçilen 10 yazar ve bu yazarlarımızın kaleme aldıkları 10 oyun metni tiyatronun profesyonelleri ve seyirciyle buluştu.

Şehrin Yazarları Görücüye Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi (ÇGSM) bünyesinde yürütülen “Şehir Yazarlarını Arıyor” projesi çerçevesinde yapılan atölyeler sonucunda seçilen 10 yazar ve bu yazarlarımızın kaleme aldıkları 10 oyun metni tiyatronun profesyonelleri ve seyirciyle buluştu.

 

ARA REKLAM ALANI

13 Haziran 2022 Pazartesi günü “Oyun Yazarlığı Atölyeleri ve Yeni Metinler” söyleşisi ve oyun okumalarıyla başlayan etkinlikler tiyatronun profesyonellerini ağırladı.

 

Moderatörlüğünü ÇGSM Sorumlusu, Yönetmen Emre Koyuncuoğlu’nun yaptığı, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Şehir Yazarlarını Arıyor Proje Sorumlusu, Yönetmen Mehmet Ergen, ÇGSM Koordinatörü, Dramaturg Başak Erzi’nin konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide; projenin fikir, gelişim ve üretim süreçleri konu edildi.

 

Yeni Metinler İlk Kez Okunuyor

 

İki yıllık bir süreç sonunda ortaya çıkan metinler, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın dramaturg, yönetmen ve oyuncularından oluşan profesyonel bir ekip tarafından okuma tiyatrosu olarak seyircilerle paylaşıldı.

 

Günümüz toplumsal sorunlarına farklı bakış açıları getiren, yorumlayan ve tiyatro sahnesine taşıyan 10 yeni metin ve ele aldığı konular tiyatro seyircisi kadar tiyatronun profesyonellerinin dikkatini çekti. Okuma tiyatrolarıyla yeni oyun yazarlarını tanımak, şehrin yazarlarını Şehrin Tiyatrosu’nun sahnelerinde görmek isteyen izleyiciler Müze Gazhane Meydan Sahnesi’ne konuk oldu.

 

İlk Oyun Okuması: Ekmek Karnesi

 

Başak Bozkurt’un yazdığı Ekmek Karnesi’ni Ergun Üğlü yönetti.  Oyun metni sanatçılarımız Berfu Aydoğan, İrem Arslan, Mehmet Avdan, Burak Davutoğlu, Aybar Taştekin, Ada Alize Ertem tarafından okundu.

 

“Bildiğim, tanıdığım insanların haksız yere suçlanmasını, açlıktan bir deri bir kemik kalmasını görmezden gelemem, anlıyor musun? Bu kadar yoksulluk varken, insanlara öyle ya da böyle,  yardım etmek suç mu? Sahtekarlık, karne basıp aç olana yardım etmekse, varsın olsun!”

 

Yıl 1942. İstanbul. Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na gireceği korkusuyla yaşayan insanlar…

Gıda maddelerinin temininin güç olduğu, ekmeğin karneye bağlandığı, yoksulluğun giderek arttığı bir dönem.

 

Nezihe, yoksullara yardım etmek için sahte karne basan bir çetenin üyesi olan Reha ile, Resmî Evrak Sahtekârlıklarını Tetkik Heyeti’nin başına getirilen nişanlısı Necdet arasında kalır. Bir yanda Necdet’i memnun etmek için katıldığı gösterişli halkevleri davetleri, diğer yanda her gün sokakta, ekmek kuyruğunda, sofrada karşılaştığı yoksulluk arasında bir karar vermesi gerekir.

 

 

Piknik

 

Ülkü Oktay’ın yazdığı Piknik’i Berna Adıgüzel yönetti. Oyun metni sanatçılarımız Zeki Yıldırım, Emre Çağrı Akbaba, Tarık Köksal, Can Tarakçı, Cafer Alpsolay, Çağrı Büyüksayar, Salih Şimşek tarafından okundu.

 

“Bir tek kendini düşünürsen olmaz. Hepimiz buranın parçasıyız, düzeni dengesi var buranın. Aslanlar bir yörede kendi aralarında, kaplanlar başka yörede kendi aralarında yaşar. Şimdi aslanın teki çıkıp hadi size eyvallah ben gidiyom diyebilir mi, doğaya aykırı, değil mi?”

 

Yıllar önce İstanbul’a çalışmaya gitmiş Fatih, izin için köye gelince köyün erkekleri genç adamın şerefine piknikte toplanırlar. Fatih son gördüğünde sağlam olan Muhtar Emin’in bir elinin olmadığını görünce ne olduğunu merak eder. Emin’in başına ne geldiği konuşulurken eski defterler bir bir açılmaya başlar.

 

“Şehir Yazarlarını Arıyor” projesi kapsamında seçilen oyunların okumaları, 17 Haziran 2022 Cuma gün sonuna kadar Müze Gazhane Meydan Sahnesi’nde devam edecek.

 

“Şehir Yazarlarını Arıyor” Oyun Okumaları Programı

 

14 Haziran Salı

15:00 Oyun Okuması / Kırlangıç Kapanı

Yazan: Koray Horasan, Yöneten: Özgür Kaymak

20:00 Oyun Okuması / İşletmek

Yazan: Nadir Sönmez, Yöneten: Emre Koyuncuoğlu

 

15 Haziran Çarşamba

15:00 Oyun Okuması / Kutu

Yazan: Onur Demircan, Yöneten: Lerzan Pamir

17:00 Oyun Okuması / Altın Vuruş

Yazan: Selçuk Yüksel, Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu

 

16 Haziran Perşembe

15:00 Oyun Okuması / Ronya

Yazan: Dilber Macit, Yöneten: Serdar Biliş

17:00 Söyleşi / Toplumsal Gerçekçi Oyunlar Ve Sahneleme Yaklaşımları

Konuşmacılar: Emre Koyuncuoğlu (Yönetmen), Serdar Biliş (Yönetmen), Aslı İçözü (Oyuncu, Yönetmen), Lerzan Pamir (Yönetmen)

20:00 Oyun Okuması / Asker Arkadaşı

Yazan: Murat Tekelioğlu, Yöneten: Mehmet Ergen

 

17 Haziran Cuma

15:00 Oyun Okuması / Benim Evim

Yazan: Deniz Çelebiç, Yöneten: Aslı İçözü

17:00 Söyleşi / Modern Türk Tiyatrosu Oyun Yazarlığında Gerçekçilik

Konuşmacılar: Dr.Esra Dicle (Boğaziçi Üniversitesi / Öğretim Üyesi, Akademisyen), Dr.Eylem Ejder (Tiyatro Araştırmacısı), Prof.Dr.Beliz Güçbilmez (Yazar, Dramaturg, Eğitmen)

20:00 Oyun Okuması / Yük

Yazan: Buket Kubilay, Yöneten: Ali Gökmen Altuğ

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ