POEM Tekniği Ege’de uygulanmaya başlandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Gastroentereloji Bilim Dalında, yutkunma güçlüğü olarak bilinen Akalazya Hastalığının tedavisinde kullanılan POEM tekniği uygulanmaya başlandı.

01.03.2022
382
POEM Tekniği Ege’de uygulanmaya başlandı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Gastroentereloji Bilim Dalında, yutkunma güçlüğü olarak bilinen Akalazya Hastalığının tedavisinde kullanılan POEM tekniği uygulanmaya başlandı. Türkiye’de sayılı merkezde uygulanan teknikle hastalar, açık ameliyata ihtiyaç duyulmadan gastrokopi cihazı ve endoskopik cerrahi aletleriyle sağlığına kavuşturuluyor.

 

ARA REKLAM ALANI

 Gastroentereloji Bilim Dalını ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, POEM tekniğini uygulayan ekibi tebrik etti. Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özütemiz, su bile içemeyecek haldeki hastaların işlemin uygulandığı gün beslenmeye başladıklarını söyledi.

 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Gastroentereloji Bilim Dalı, nadir hastalıklar arasında yer alan ve yutkunma güçlüğü olarak bilinen Akalazya Hastalığının teşhis edilmesi noktasında Türkiye’de az sayıdaki referans merkezlerinden biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Teknolojik ve altyapı yatırımları ile daha ileri teknolojilere kavuşan bilim dalında, hastalığın tedavisi amacıyla POEM Tekniği kullanılmaya başlandı. İlk kez yaklaşık 10 yıl önce Japonya’da uygulanmaya başlanan POEM (Peroral Endoskopik Miyotomi) Tekniğine ilişkin Kore’de eğitim alan EÜTF Gastroentereloji Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Murat Buyruk, 1 haftada 5 hastanın sağlığına kavuşmasını sağladı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜTF Gastroentereloji Bilim Dalını ziyaret edip Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özütemiz ve Dr. Buyruk’tan bilgi aldı.

 

“YATIRIMLARIMIZ HIZ KESMEDEN SÜRECEK”

EÜTF Hastanesinde sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması başta olmak üzere bilimsel çalışmaların da desteklenmesi amacıyla çok ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydeden Rektör Budak, “Yatırımlarımızın yeni tekniklerle buluşarak hastalarımıza şifa dağıttığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bilim dalımızdaki çok değerli hocalarımızın yetiştirdiği öğrencilerimiz bugün son teknolojik tıbbi cihazları kullanarak kaliteli bir sağlık hizmet sunumunda önemli görevler üstleniyor. Bizler elimizden geleninin fazlasını yaparak üniversitemize ve hastanemizi ileri noktalara taşıyoruz. Bizden sonra gelecek olan gençlerin bu bayrağı çok daha ileriye taşıyacağına hiç kuşkum yok. Gerek sağlık hizmetleri ve eğitim gerekse de akreditasyon anlamında büyük adımlar attık ve çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Devletimizin desteğiyle yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ömer hocamızı ve Murat hocamızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

“SU BİLE İÇEMEYEN HASTALAR AYNI GÜN BESLENMEYE BAŞLIYOR”

Nadir hastalıklar arasında kabul edilen Akalazya Hastalığının her 100 bin kişiden 1’inde görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Özütemiz, “Teknolojik ve altyapı yatırımları sayesinde daha önce çok zor teşhisi konan bu hastalığı artık daha kolay tespit edebiliyoruz. Çeşitli tedavi yöntemlerini uyguluyorduk ancak POEM Tekniğini uygulayamıyorduk. Bu alanda referans merkezi olan bilim dalımızda artık bu teknik de uygulanmaya başlandı. Açık yöntemlerle tedavi edilen hastaların iyileşme süreleri de daha uzun oluyordu. Bu yöntemle iyileşme süreleri kısaldı. Hastalarımız bize geldiğinde bazen su bile içemeyecek halde oluyor. Artık işlemin uygulandığı gün beslenmeye başlayabiliyorlar. Desteklerinden dolayı Rektör hocamıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“BIÇAK YA DA KESİK İZİ OLMUYOR”

Son 1 hafta içinde 5 hastanın sağlığına kavuştuğunu dile getiren Dr. Buyruk, “Ciddi kilo kaybına, yutma- beslenme güçlüklerine ve öksürük gibi şikâyetlere yol açan bir hastalık. POEM Tekniği, gastrokopi cihazı ve endoskopik cerrahi aletler yardımıyla yapılan bir girişim. Hiç şekilde bıçak ya da dikiş izi olmuyor. Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanıyor ve artık üniversitemizde de uygulanmaya başladık. Daha önce bu hastalığın tedavisi açık ameliyatlarla yapılıyordu artık ağızdan endoskopi ile girişimimizi yapabiliyoruz. Yutma güçlüğüne yol açan kaslar endoskopik tedavi yöntemiyle tedavi ediliyor” dedi.

 

“AYNI GÜN 2 HASTAYA UYGULANDI”

EÜTF Hastanesine başvuran ve yapılan tetkiklerde Akalazya Hastalığı teşhisi konan 5 hasta 1 hafta içinde sağlığına kavuştu. Aynı gün tedavi edilen hastalardan, evli ve 2 çocuk annesi Besime Beyaz (57), 1999 yılından bu yana hastalıkla mücadele ettiğini, ilk kez 2005’te tanı konduğunu dile getirdi. Evli ve 2 çocuk annesi Hilal Kahraman (37) ise yaklaşık 2.5 yıldır Akalazya Hastalığıyla savaştığını ve henüz 1 ay önce tanı konduğunu ifade etti. Beyaz ile Kahraman kendilerini kısa sürede sağlıklarına kavuşturan ekibe teşekkür etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ