PepsiCo Europe, tedarik zincirine sürdürülebilirlik çözümleri sunmak için dijital start-up’ları destekliyor

PepsiCo Labs, tedarik zincirine sürdürülebilirlik çözümler sunabilecek altı yeni şirket belirledi ve şirketlerin sayısını yıl içinde artırmayı planlıyor.

27.07.2022
249
PepsiCo Europe, tedarik zincirine sürdürülebilirlik çözümleri sunmak için dijital start-up’ları destekliyor
  • PepsiCo Labs, tedarik zincirine sürdürülebilirlik çözümler sunabilecek altı yeni şirket belirledi ve şirketlerin sayısını yıl içinde artırmayı planlıyor. 
     
  • PepsiCo Labs, PepsiCo'nun büyümesini sağlayacak ve verimliliğini artıracak çığır açan start-up şirketleri belirleme ve onlarla iş birliği yapma işlevi gören teknoloji girişim kolu olarak çalışıyor.
     
  • Örnek çözümler arasında, atıkların sınıflandırılması ve geri dönüştürülmesi için fiziksel ve dijital bir izleme sistemi, tamamen evsel atıkların (geri dönüştürülemeyen plastikler ve tüm organik atıklar dahil) dönüştürülmesiyle elde edilen biyolojik bazlı bir termoplastik malzeme ve üretim fabrikaları için yapay zeka tabanlı bir arıza tespit teknolojileri bulunuyor.
     
  • İş birlikleri, sürdürülebilirliği ve insan sermayesini işin merkezine konumlayan genişletilmiş pep+ dönüşüm anlayışıyla uyum içinde geliştiriliyor.
     
  • Pilot uygulamalardan, buhar kayıplarını azaltarak genel verimliliği artırmayı ve karbon etkisini azaltmayı amaçlayan Pulse Industrial ve BrenPower projesi ile iklim açısından pozitif ayak izi bırakan biyolojik tabanlı bir termoplastik malzemeye dönüşüm projesi olan UBQ Materials projesi Türkiye’de gerçekleştirilecek.
     

    Bugün PepsiCo, Avrupa'daki tedarik zincirini geliştirip ve sürdürülebilirlik çözümleri sunmayı amaçlayan çığır açan teknolojilerin pilot uygulamalarını gerçekleştirmek için yenilikçi start-up şirketlerle iş birliği yapacağını duyurdu. Gelişmekte olan teknolojileri ön plana çıkaracak start-up topluluğunun oluşturulmasına odaklanan destek programına altı başarılı start-up şirket seçildi. Önümüzdeki yıl içinde PepsiCo, devam eden projenin bir parçası olarak iş birliklerinin sayısını artırmayı planlıyor. 

     

    ARA REKLAM ALANI

    Söz konusu program, dijital çözümlerin gücünden yararlanma hedefiyle oluşturulmuş ve gelişmekte olan teknoloji dünyasının önemli taşıyıcılarından biri olarak hareket eden PepsiCo Labs ekibi tarafından yönetiliyor. Ekip, gelişimi desteklemek, paylaşılan potansiyeli hayata geçirmek ve olumlu yönde ticari büyüme sağlamak için yeni çözümler oluşturan çığır açıcı teknoloji start-up’larını belirliyor ve onlarla iş birlikleri geliştiriyor.

     

    Çözümlerin test sonuçları analiz edildikten sonra PepsiCo, başarılı teknolojileri 2023 ve sonrasında tedarik zincirinde ölçeklendirmeyi ve kendini, zorlayıcı ve gerçek dünya sorunlarını çözen en yeni teknolojilerin ön saflarında konumlandırmayı hedefliyor.

     

    PepsiCo Europe Sürdürülebilirlik Sorumlusu Katharina Stenholm, konuyla ilgili şunları belirtti: “PepsiCo olarak, insanlarımız ve gezegenimiz için olumlu değişimi hızlandıracak dijital geleceğin sunacağı faydaların değerine inanıyoruz. Kaynaklarımızı verimli kullanma ve genel emisyonlarımızı azaltma sorumluluğumuzun fakındayız ancak bunu tek başımıza yapamayız. PepsiCo Labs aracılığıyla akılcı iş birliklerini benimseyerek çığır açan çözümlerin önünü açabiliriz ve teknolojik inovasyonları ölçeklendirme konusunda üzerimize düşeni yapabiliriz. Bu, tedarik zincirimizdeki sürdürülebilirlikle ilgili zorlukların üstesinden gelme ve PepsiCo Positive anlayışını geliştirme taahhüdümüzün bir parçasını oluşturuyor.”

     

    Pilot uygulamalar, Türkiye, Belçika ve Portekiz dahil olmak üzere, Avrupa genelinde dört ana alana odaklanan denemelerle gerçekleştirilecek:

     

  • Verimlilik ve otomasyon
  • Türkiye’de, bir yapay zeka sistemi aracılığıyla buhar kapanlarındaki arızaları tespit eden Pulse Industrial ve BrenPower monitörleri denenecek. Bu teknolojiler, buhar kayıplarını azaltarak genel verimliliği artırmayı ve PepsiCo fabrikalarından kaynaklanan karbon etkisini düşürmeyi amaçlıyor.
  •  

  • Sürdürülebilir Temizlik ve Hijyen Teknolojisi
  • Portekiz’de, üretim tesislerinin hijyenini daha akıllı ve daha güvenli sağlamak için, gelişmiş elektrokimyasal teknolojiden yararlanan Ozo Innovations denenecek. Ozo'nun "elocube" ürünü, elektroliz yoluyla, soğuk suyu ve tuzu, güçlü bir temizleyici ve dezenfektan çözeltiye dönüştürüyor. Testler başarılı olursa, bu teknolojinin kimyasal madde, su ve enerji kullanımını azaltarak temizlik süreçlerinde devrim yaratması bekleniyor.
  •  

  • Geri dönüşüm
  • Patentli bir dönüştürme işlemi kullanan UBQ Materials, sınıflandırılmamış evsel atıkları (tüm organik atıklar ve geri dönüştürülemeyen plastikler dahil) iklim açısından pozitif ayak izi bırakan biyolojik tabanlı bir termoplastik malzemeye dönüştürüyor. PepsiCo, bu yeni malzemeyi Türkiye genelindeki Lay's teşhir stantlarında deneyerek döngüsellik (circularity) potansiyelini daha da güçlendirecek.
  •  

    1. Security Matters ise görünmez bir 'işaretleyici/marker' sistemi geliştirdi. Çözüm, blok zinciri sistemine kaydedilen ambalaj atıklarının tanımlanması, izlenmesi ve sınıflandırılması için fiziksel ve dijital takip imkanı sağlıyor. PepsiCo, kapalı döngü geri dönüşüm sürecinin takibini yapmak, sürdürülebilirlik taahhütlerine hizmet etmek ve atıkların sınıflandırılmasını iyileştirmek için bu teknolojiyi deneyecek.

     

  • Suyun geri kazanımı
  • Belçika'da denenecek olan Elateq çözümü, patojenleri, organik ve inorganik kirleri daha az enerji kullanarak uzaklaştırmak için atık suların elektrokimyasal işlemle arıtılmasını sağlıyor.
  •  

    PepsiCo Labs Başkan Yardımcısı David Schwartz, “PepsiCo Labs, PepsiCo'yu geleceğe taşımak için kuruldu. Burada, start-up çözümlerini global ölçekte işimize entegre ederek teknolojik yeniliklere öncülük etmeyi amaçlıyoruz. Altı heyecan verici ve yenilikçi start-up ile iş birliği yapmak bizim için bir ayrıcalık çünkü dünyanın karşı karşıya olduğu sürdürülebilirlik zorluklarını çözmeyi amaçlayan çığır açan teknolojilere yön veren yeni çözümler geliştiriyorlar. Sürdürülebilirliği ve inovasyonu işimizin merkezinde konumlamaya devam ederken start-up’larla çalışarak gelecek vaat eden bu girişimlerin büyümesini hızlandırabileceğimizi umuyoruz” dedi. 

     

    PepsiCo Labs bugüne kadar, tedarik zinciri kapsamında olumlu bir su etkisi yaratmayı başaran WINT teknolojisi de dahil olmak üzere, 200'den fazla ülkede 30'dan fazla yeni girişimi ölçeklendirdi. WINT teknolojisi, su akışı verilerini toplamak için dijital monitörler aracılığıyla PepsiCo fabrikalarında su sızıntılarını önleyen yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları kullanıyor. Daha sonra bu veriler, örüntü eşleştirme ve makine öğrenimi yoluyla analiz ediliyor. PepsiCo'nun bu teknoloji sayesinde yıllık su tüketimini yaklaşık 20-25 oranında azaltabildiği hesaplanıyor.

     

    Proje, geçen yıl duyurulan ve sürdürülebilirlik ile insan sermayesini merkeze alan, uçtan uca dönüşüm anlayışına işaret eden genişletilmiş PepsiCo Positive (pep+) hedefleriyle uyum içinde yürütülüyor. PepsiCo'nun 2022 Temmuz ayı başında paylaştığı ESG Özetinde belirtilenlere uygun olan çalışma, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 75 oranında azaltma hedefinin bir parçasını oluşturuyor.

     

    İklim değişikliğine yönelik çözümleri hayata geçirmek, PepsiCo'nun, müşterilerinin, tüketicilerinin ve gezegenin geleceğinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. PepsiCo'nun tüm değer zincirini karbondan arındırmak amacına yönelik bugün yapılan duyuru, 2040 yılına kadar (Paris anlaşmasında belirtilenden on yıl önce) net sıfıra ulaşma konusundaki yeni ve iddialı taahhüde hizmet ediyor.

     

     

    Security Matters CEO'su Haggai Alon, şunları söyledi: “SMX olarak, ambalaj atıklarını tanımlamak, takip etmek ve sınıflandırmak için PepsiCo Labs ile çalışmak üzere seçilmekten gurur duyuyoruz. Başarılı ilişkimizi sürdürmeyi ve SMX'in çığır açan teknolojisi sayesinde PepsiCo Labs'ın ambalaj atığı geri dönüşüm süreçlerini daha yenilikçi, sürdürülebilir ve somut hale getirdiğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Çözüm, plastkleri ilk aşamada olduğu gibi geri dönüşüm sürecinde ve ayrıştırma tesislerinde de 'işaretleyecek', sınıflandırma yeteneklerini geliştirecek ve daha yüksek oranlarda plastiğin geri dönüşülmesini sağlayacak.”

     

    Ozo Innovations Ltd CEO'su Mark Poole ise şu açıklamayı yaptı: “Global iklim değişikliği sorunları acil yanıtlar bekliyor ve Ozo ekibi, gıda güvenliğinden ödün vermeden karbon net sıfır hedeflerine ulaşan güvenli, etkili ve yenilikçi hijyen çözümleri sunma konusunda kararlılığını sürdürüyor. PepsiCo ile iş birliği yapmaktan gurur duyuyoruz ve eloclear çözümünün sunacağı sürdürülebilirlik faydalarını başarılı bir şekilde yönetmek için Pepsico Labs ve Portekiz'deki ekiple çalışacak olmaktan heyecan duyuyoruz.”

     

    PepsiCo'nun lojistik ekibiyle bu yılın başlarında gerçekleştirilen ilk pilot çalışmanın ardından geliştirilmiş malzemenin uygulamasını yeni ürünlere ve pazarlara genişletmek için sabırsızlandıklarını belirten UBQ Materials Eş CEO'su ve Başkanı Albert Douer, "PepsiCo Labs, şirketin gezegen üzerindeki etkisini en aza indiren yenilikçi çözümlere öncelik vererek pep+ anlayışını desteklemede kritik bir rol oynuyor. PepsiCo, UBQ™'yi tedarik zincirine ek uygulamalara dahil ederek atıkları geri dönüştürüyor, karbon ayak izini azaltıyor ve döngüsel ekonomiyi güçlendiriyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ