Normal doğum kararında ebelerin rolü önemli

Doğum korkusunu azaltmak için hazırlık eğitimi önemli…   Normal doğumun yaygınlaşmasında ebelik mesleğinin önemli bir yeri olduğunu belirten uzmanlar, ebelerin gebelik öncesi ve sonrasını kapsayan süreçte çiftlerin bilinçlenmesindeki rollerine dikkat çekiyor.

20.04.2022
348
Normal doğum kararında ebelerin rolü önemli

Doğum korkusunu azaltmak için hazırlık eğitimi önemli…

 

ARA REKLAM ALANI

Normal doğumun yaygınlaşmasında ebelik mesleğinin önemli bir yeri olduğunu belirten uzmanlar, ebelerin gebelik öncesi ve sonrasını kapsayan süreçte çiftlerin bilinçlenmesindeki rollerine dikkat çekiyor. Doğum da dahil gebelik sürecinde çiftin doğru kararları almasında bilgilendirmenin önemini vurgulayan uzmanlar, “Doğuma hazırlık eğitiminde hedef; çiftleri ve özellikle anne adaylarını, doğum ve doğum sonrası yaşanılan süreç hakkında doğru bilgi edinmelerini sağlamaktır. Bu eğitimler çiftlerin gebelik ve doğum yolculuğunu sırasında doğru kararlar almalarına yardımcı olacaktır.” dedi. Uzmanlar doğum korkusunun azaltılmasında hazırlık eğitimlerinin önemli olduğunun da altını çiziyor.

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, 21-28 Nisan Ebeler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada ebelerin doğum sürecindeki rollerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Her doğum benzersiz, biricik ve özeldir…

Doğum sürecinin, kadının yaşam evreleri içerisinde doğurganlık çağı içerisinde yaşadığı belki de en önemli olaylardan birisi olduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Kadının yaşamı boyu gerçekleşen doğal bir sürecin parçasıdır doğum. Gebelik ve ardından devam eden doğum eylemi çoğunlukla fizyolojik akışında gerçekleşen bir yolculuktur. Her bir doğum yeni bir başlangıçtır. Unutulmaması gereken her kadının kendisinin biricik ve tek olması gibi doğumu da benzersiz, biricik ve özel bir olaydır. Hatta bir kadının 2. ve 3. doğumları bile farklı olabilmektedir. Bu nedenlerle doğum eylemi eşsiz bir deneyimdir.” dedi.

 

Dr. Esencan, normal doğumun olağan bir durum olduğunu belirterek “Müdahale olmadan doğal güçler yardımı ile canlı bebek ve eklerinin vajinal yoldan çıkarak, hava ile temasının sağlanması” olarak tanımlanabileceğini söyledi. Esencan, doğum tanımlaması yapılırken “normal doğum” yerine “vajinal doğum” adlandırmasının özünde daha doğru bir yaklaşım olduğunu da söyledi.

 

Gebelik öncesinden başlayarak eğitim verirler

Normal doğumun yaygınlaşmasında ebelik mesleğinin önemini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Ebelik; evlilik öncesi, gebelik öncesi, gebelik ve doğum sonu konularında danışmanlık sağlayan oldukça kapsamlı bir meslek grubudur. Ebeler bu hizmetlerin her aşamasını yürütebilecek donanıma sahip sağlık profesyonelleridir. Ebelerin primer görevleri içerisinde gebelik öncesi ve doğum öncesi danışmanlık, yapılması gereken muayeneler ve bunların planlanması ile birlikte hizmetlerin yürütülmesi yer almaktadır.” dedi.

 

Çiftlerin doğru kararı almasına yardım ederler

Normal doğumun yaygınlaşmasında ebelik mesleğinin önemini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Ebeler normal doğumun yaygınlaşması kapsamında çiftlerin bilgi düzeylerine uygun gereksinimleri ön planda tutarak gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetini sunmalıdır. Çiftlere uygun eğitimler planlama ve uygulama sağlanırken, ebeler bu eğitimler ışığında çiftlerin doğru karar almasında yardımcı olmalıdır.” dedi.

 

Gebelik sürecinde takip önemlidir

Gebelik sürecinin her kadın için kendine özgü bir dönem olduğunu kaydeden, normal doğumun yaygınlaşmasında ebelik mesleğinin önemini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Gebelik ile birçok fiziksel, emosyonel ve psikolojik değişimler kadın hayatını primer olarak etkilemektedir. Fertilizasyonun (döllenmenin) gerçekleşmesiyle oluşan gebelik ile kadın vücudunda fizyolojik, anatomik ve psikolojik birçok değişim meydana gelmektedir. Gebelik dönemi boyunca devam eden bu değişiklikler anne ve bebeğin sağlık takibi açısından yakın izlem yapılması gereken ve doğumun başlangıç evresine kadar devam eden bir süreçtir. Gebelik süreci boyunca anne ve bebeğin sağlığını koruma ve geliştirme kapsamında ebelerin vereceği bakımın doğum şekli üzerinde de etkisi büyüktür.” diye konuştu.

 

Bilinçli doğum fırsatı sunulmalı… 

Doğum öncesi eğitimlerin planlanması ve uygulamasının yaygınlaştırılarak doğum süreci hakkında anne adaylarının ebeler tarafından bilgilendirildiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Böylece ebeler, gebeleri eğitimlere yönlendirerek bilinçli doğum fırsatını kadınlara sunmaktadır. Doğuma hazırlık eğitiminde hedef; çiftleri ve özellikle anne adaylarını, doğum ve doğum sonrası yaşanılan süreç hakkında doğru bilgi edinmelerini sağlamaktır. Bu eğitimler çiftlerin gebelik ve doğum yolculuğunu sırasında doğru kararlar almalarına yardımcı olacaktır.” dedi. 

 

Normal doğumu özendirmek için ebelere önemli görevler düşüyor

Ebelerin antenatal dönemdeki tüm kadınları verdikleri eğitimler ile normal vajinal doğum için teşvik edebileceğini kaydeden Dr. Esencan,   “Gebelik süreci öncesi ve gebelik sürecinde normal vajinal doğuma ilişkin alanında uzman ebelerin verdikleri bakım ve danışmanlık hizmetleri, çiftlerin doğum şekli tercihi konusunda karar verme sürecini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle sezaryen ile doğum oranlarını azaltmak ve normal vajinal doğumu özendirmek için ebelere önemli görevler düşmektedir.” dedi.

 

Doğum korkusunun azaltılmak için hazırlık eğitimleri verilmeli…

Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, “Güncel literatüre göre sezaryen doğum şekli konusunda gebelerin almış oldukları eğitimin ve gebelerin doğum korkusunun doğum şekilleri seçiminde önemli bir oranda etkili olduğu görülmektedir. Bu nedenle gebelerin doğum korkularının azaltılması için gebelere ebeler tarafından doğuma hazırlık eğitimleri verilmelidir. Bu kurslara katılım konusunda gebe ve eşi desteklenmelidir.” dedi.

 

Sezaryen doğumun riskli durumlarda yapılması gerektiği vurgulanmalı…

Ebenin her iki doğum şekli için de gebeyi yeterli düzeyde bilgilendirmesi, tüm seçenekleri sunması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Ebe gebenin kararında yönlendirici olmamalı ve alacağı karar ne olursa olsun gebeyi desteklemelidir. Verilecek eğitimde gebe ve eşinin doğum şekilleri konusunda bilgi düzeyleri göz önünde bulundurulmalı ve sahip oldukları bilginin eksik veya hatalı durumları da belirlenerek bu yönde bir eğitim planı oluşturulmalıdır. Her iki doğum şeklinin de avantajları ve dezavantajları konuşulmalı, sezaryen doğum şeklinin bir risk durumu dahilinde yapılması gereken bir operasyon olduğu vurgulanmalıdır.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ