Meta, Güvenli İnternet Günü kapsamında çocukların ve gençlerin güvenliğine yönelik girişimlerini duyurdu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) düzenlediği Güvenli İnternet Günü kapsamında Meta, çocukların ve gençlerin internette daha güvenli bir deneyim yaşamaları için hayata geçirdiği özellikleri ve girişimleri paylaştığı bir etkinlik düzenledi.

Meta, Güvenli İnternet Günü kapsamında çocukların ve gençlerin güvenliğine yönelik girişimlerini duyurdu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) düzenlediği Güvenli İnternet Günü kapsamında Meta, çocukların ve gençlerin internette daha güvenli bir deneyim yaşamaları için hayata geçirdiği özellikleri ve girişimleri paylaştığı bir etkinlik düzenledi.

Güvenli İnternet Günü çerçevesinde Meta, Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen Kontrol Bende Projesi kapsamında gençlerin internette ve Meta platformlarında daha olumlu bir deneyim yaşaması için kararlı adımlar atmayı sürdürerek, düşünceli ve sorumlu bir platform olma taahhüdünü bir kez daha vurguladı. Meta, Kontrol Bende Projesi bağlamında gerçekleştirdiği etkinlik ile çocukların ve gençlerin hem çevrimiçi güvenlik, dijital sağlık, siber zorbalık ve sosyal medya kullanımı konusunda bilgilenmesini sağlamayı hem de eğlenirken farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

ARA REKLAM ALANI

Güvenli İnternet Günü kapsamında konuşan Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil Meta’nın çocukların ve gençlerin dijital ortamda güvende tutma konusuna verdiği önemi vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Meta olarak çocukların ve gençlerin internet deneyimlerini güvenli hale getirmeye destek olmak en büyük önceliklerimizden biri. Çocukların ve gençlerin çevrimiçi deneyimleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamalarına yardımcı olacak araçların ve kaynakların oldukça etkili olduğu bir dönemdeyiz. Bu konudaki sorumluluğumuzun farkında olarak önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Meta, platformlarında gençlerin güvenliği için çalışmalarını sürdürüyor

Meta, Güvenli İnternet Günü kapsamındaki çalışmalarının yanı sıra platform içi araçları ve uzman iş birlikleriyle gençlerin Meta platformlarını güvenli bir şekilde kullanmaları için önemli adımlar atıyor.

Bu bağlamda, 2023’ün Kasım ayında Instagram ‘Aile Merkezi’ üzerinden ulaşılabilen güvenlik araçları ile gençlere ve ailelere daha iyi bir deneyim sunmayı ve onları platformlarda nasıl güvenli bir şekilde gezinebilecekleri konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan #SenKararVer projesi duyurulmuştu.

Bunun bir parçası olarak, Instagram’ın Ebeveyn Gözetimi özelliği için tanıttığı ek araçlar arasında genç kullanıcıların odaklanmasına yardımcı olan ve görüntüledikleri içerik üzerinde daha fazla kontrol sağlayan ‘Sakin Mod’, Instagram’da belirli bir süre geçirdiğinde kullanıcının o gün için limitine ulaştığını bildiren ‘Günlük Süre Sınırı’ ve zamanlanmış bir hatırlatma ile gençlerin (ve ebeveynlerin) uygulamada geçirdikleri zaman üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olan ‘Ara Verme’ özelliği yer alıyor.

Meta, Ocak ayında bu özelliklere bir yenisini ekleyerek Instagram’da genç kullanıcıların uygulamada geçirdiği süreyi azaltmaya yönelik yeni bir özellik tanıttı. Saat 22.00’den sonra otomatik olarak çıkacak ‘Gece Uyarıları’ adındaki hatırlatma bildirimleri ile Instagram, Reels’te veya direkt mesajlarda 10 dakikadan fazla gezinen gençlere ‘uygulamayı kapatıp uyumalarını’ önerecek. ‘Gece Uyarıları’ otomatik olarak gösterilecek ve kapatılamayacak, böylece gençler bu bildirimleri görmeyi ya da görmemeyi tercih edemeyecek. Bununla birlikte, genç kullanıcılar dürtmeyi reddedip uygulamayı kullanmaya devam etme seçeneğine de sahip olacak.

Bunlara ek olarak Meta, geçtiğimiz günlerde Instagram ve Facebook kapsamında yaşa uygun deneyimleri geliştirmek ve ebeveyn kontrolünü basitleştirmek için gençler için daha sıkı mesaj ayarlarını uygulamaya koydu. Bu yeni uygulamayla Instagram, 16 yaşın altındaki (bazı ülkelerde 18 yaşın altındaki) gençlerin takip etmedikleri kişilerden direkt mesaj alma özelliğinin varsayılan ayarını kapalı  olarak belirliyor. Denetimli hesaplardaki gençlerin bu varsayılan ayarı değiştirmek için ebeveyn onayı almaları gerekiyor, böylece ebeveynlerin gençlerin çevrimiçi deneyimlerini şekillendirmede aktif olarak yer almaları sağlanıyor. Gençlere kimlerin mesaj gönderebileceği veya onları grup sohbetlerine ekleyebileceğine ilişkin kısıtlamaları da içeren bu yenilik, gençlerin direkt mesajlarında tanımadıkları kişilerle karşılaşmayacaklarına dair güveni pekiştiriyor. Messenger için de geçerli olacak bu değişikliklerin yanı sıra Meta, gençleri uygunsuz görüntülerden koruyan bir özellik geliştirmeyi planladığını ve bu özelliğe ilişkin ayrıntıların yılın ilerleyen dönemlerinde açıklanacağını duyurdu.

Meta ayrıca, geçtiğimiz günlerde Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’nin (NCMEC) Meta tarafından desteklenen “Take It Down” platformunun genişletildiğini duyurdu. İlk olarak geçen yıl İngilizce ve İspanyolca olarak sunulan bu araç, gençleri müstehcen görüntülerinin kontrolünü ele geçirmeleri ve çevrimiçi ortamda izinsiz yayılmasını önlemeleri için teşvik ediyor. Platformun başka dillere de genişletilmesiyle Meta, şimdi Türkiye’deki gençlere de erişim sağlayarak onlara daha fazla koruma ve gönül rahatlığı sunuyor. Bu kapsamda Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği, Meta iş birliğiyle platformun daha fazla kişiye ulaşmasına destek verecek. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ