“JULIOPOLIS’in Yüzleri” Sergisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Açılıyor

Koç Üniversitesi VEKAM’ın 2018 yılından bu yana desteklediği Juliopolis Projesi kapsamında hazırlanan “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, 8 – 25 Aralık tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak.

“JULIOPOLIS’in Yüzleri” Sergisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Açılıyor

Koç Üniversitesi VEKAM’ın 2018 yılından bu yana desteklediği Juliopolis Projesi kapsamında hazırlanan “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, 8 – 25 Aralık tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen serginin küratörlüğünü Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Ali Metin Büyükkarakaya ve Evren Sertalp üstlendi. SergiAnadolu’nun arkeolojik araştırmalar yapılan en büyük nekropollerinden biri olan Juliopolis Antik Kentine dair bilgileri dijital arkeoloji, antropoloji yöntemleri ve dijital bir altyapı ile paylaşacak. Sergi; holografik gösterimler, üç boyutlu modellemeler, animasyonlarla, yaklaşık 2000 yıl önce Roma döneminde yaşamış Juliopolislilerin yüzlerini, kullandıkları kişisel eşyaları, inanışları ve sosyal yaşamlarıyla ilgili buluntuları izleyicilerle buluşturmayı planlanıyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Koç Üniversitesi VEKAM’ın 2018 yılından bu yana desteklediği Juliopolis Projesi kapsamında hazırlanan “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, 8 – 25 Aralık tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Ali Metin Büyükkarakaya ve Evren Sertalp’in üstlendiği “Juliopolis’in Yüzleri” sergisi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Üniversitesi VEKAM, Hacettepe Üniversitesi, Nallıhan Belediyesi, Akdeniz Kültürel Miras Araştırmaları Derneği ve Accademia Jaufre Rudel di studi medievali desteğiyle kapılarını açıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında ve Juliopolis Projesi iş birliğiyle hazırlanan sergide, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin yürüttüğü kurtarma kazıları sayesinde ortaya çıkarılmış Juliopolis Antik Kenti’ne dair bilgiler dijital arkeoloji ve antropoloji temeline dayanan çağdaş yöntemlerle ziyaretçilerle buluşacak. 

 

Ankara’nın yaklaşık 122 km kuzeybatısında olan Juliopolis Antik Kenti, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Çayırhan’da (Nallıhan) olup, Sarıyar Barajı’nın inşası sırasında 1956 yılında sular altında kalan Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin yakınında konumlanıyor. Antik kentin su üzerinde kalan kısmı çoğunlukla mezarlık alanlarını oluşturuyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 2009’dan beri sürdürdüğü kurtarma kazılarından elde edilen bulgular ve yapılan araştırmalar kentin kuruluşunun Helenistik döneme uzandığını, Roma döneminde en görkemli zamanlarını yaşadığını ve özellikle Bizans döneminde de önemini yitirmeden gelişimine devam ettiğini gösteriyor.  Antik kent, Hac ve askeri seferler için kullanılan, Konstantinopolis’ten Ancyra’ya ve hatta Levant’a kadar giden ve Hacı Yolu olarak bilinen rota boyunca Skopas Nehri (Aladağ Çayı) üzerinde yer alıyor. 

  

Juliopolis’in Yüzleri Sergisi, Juliopolis Projesi tarafından üretilmiş bilgilere dayalı bir kamusal arkeoloji etkinliği olarak kültürel mirasa dönük farkındalığın artırılmasını hedefleyen ve dijital öğeleri ön planda tutan bir sergi olarak ön plana çıkıyor. Juliopolis Antik Kenti ile ilgili tanıtıcı bilgilerin zengin görseller eşliğinde sunulacağı sergide, Juliopolis Antik Kenti’nde eskiden yaşamış insanların antropolojik tekniklerle oluşturulan yüzleri hologramlar aracılığıyla ziyaretçilerle buluşturulurken, üç boyutlu modeller ve animasyonlar, Juliopolislilerin inanışları, ölüm uygulamaları ve sosyal yaşamlarıyla ilgili ulaşılan bilgiler ziyaretçilerle paylaşılıyor.

 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Juliopolis kazı envanteri uluslararası standartlara uygun olarak VEKAM arşiv koleksiyonlarına aktarılıyor. Dijitalleştirme süreçleri devam eden koleksiyon VEKAM arşivi üzerinden araştırmacılar için zengin bir kaynak olarak hizmete girmeye hazırlanıyor. Arşiv çalışmaları kapsamında insan iskeleti üzerindeki biyoarkeolojik kalıntılara odaklanan ayrı bir koleksiyonun da yine VEKAM arşivi üzerinden açılması hedefleniyor.  VEKAM desteğiyle, Accademia Jaufre Rudel di Studi Medievali’den Prof. Dr. Fabio Cavalli’nin katılımıyla 2018 ve 2019 yıllarında düzenlenen ve ileri teknolojileri kullanarak çalışmalar yürüten genç araştırmacılara katkıda bulunmayı hedefleyen 3D yüz modelleme atölyelerinin ürünleri de açılacak sergide izleyicileri ile karşılaşmayı bekliyor. 

2022 yılında da VEKAM tarafından desteklenmeye devam edecek proje kapsamında, Juliopolis Antik Kenti kitap serisinin VEKAM yayınlarından basılması, Çayırhan Beldesinde yaşayan insanlar, kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile görüşmeler yapılarak oluşturulan saha araştırması raporunun paylaşılması ve proje web sitesinin oluşturulması hedefleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ