EÜ ÇEVMER’den “Dünya Çevre Günü Paneli”

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi  (ÇEVMER)  tarafından “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında “Dünya Çevre Günü Paneli” düzenlendi.

07.06.2022
164
EÜ ÇEVMER’den “Dünya Çevre Günü Paneli”

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi  (ÇEVMER)  tarafından “Dünya Çevre Günü” etkinlikleri kapsamında “Dünya Çevre Günü Paneli” düzenlendi. EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Esin Sipahi’nin yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü ÇEVMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melike Bor’un üstlendiği panelin açılış konuşması ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal tarafından gerçekleştirildi.

 

ARA REKLAM ALANI

“Sürdürebilir bir üniversite konsepti için var gücüyle çalışıyoruz”

Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade eden ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, “Üniversitelerimizde çok sayıda öğrenci ve personel bulunduğundan büyük miktarda enerji tüketiyor ve atık üretiyoruz. Bu nedenle son on yıldır ‘Yeşil Üniversiteler’ için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar üniversitelerin performanslarına göre sıralandığı uluslararası kuruluşlar tarafından değerlendiriliyor. Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi alt komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyorlar. Bu çalışmalarımız neticesinde ‘Yeşil Üniversiteler’ sıralamasında her geçen sene daha yüksek puan alıyoruz. 2021 yılında uluslararası üniversiteler sıralamasında 108’inci, devlet üniversiteleri arasında ise dördüncü sırada yer aldık. Yeni dönemde daha yüksek sıralamalarda yer almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın talepleri doğrultusunda üniversitemizin tüm birimlerini ‘Fikrini Yeşert’ sloganı ile peyzaj için yarışmaya davet ediyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak ümidiyle herkesin Dünya Çevre gününü kutluyorum” diye konuştu.

 

“Sağlıklı bir gelecek için su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız”

Panelde “İklim Krizi Çağında Döngüsel Su Yönetimi” konulu bir sunum gerçekleştiren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hatice Eser Ökten “Sunumumda özellikle Türkiye’deki su stresine dikkat çekmek istiyorum. Çünkü günümüzde su kıtlığı ve tarım oldukça büyük bir sorun teşkil ediyor. Tarımsal faaliyetler için yapılan sulamaların yanlış ve verimsiz olması, geri dönüştürülebilir materyallerin bilinçli şekilde kullanılamaması bu sorunların nedenlerini örnekliyor. Artık 21.yüzyıl, atıklara atık gözüyle değil; enerji ve ham madde gözüyle bakmak zorunda olduğumuz bir yüzyıl. Dolayısıyla bizler de bu bilinçle çalışıyor, Türkiye ve Polonya arasında ikili iş birliği projesi geliştiriyoruz. Bu projede Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Polonya’dan iki üniversite ile birlikte, jeotermal atık suların arıtılarak, tekrar kazanılmasını amaçlıyoruz. Geliştirdiğimiz bu projenin Türkiye üzerindeki su stresini azaltacağını düşünüyoruz. Çünkü daha sağlıklı bir gelecek için su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

 

Panelde; Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya tarafından “2030’a 8 Kala Okynanuslar”, Sunshine Coast Üniversitesi Bilim, Teknoloji ve Mühendislik Okulu Çevresel Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Dr. İpek Kurtböke tarafından “Çevre Dostu Gelecekler için Mikrobiyal Kaynaklar”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Çağdaş Gönen tarafından “İklim Değişikliği Perspektifinde Tüketim ve Atık Yönetimi” başlıklı sunumlar yapıldı.

 

Ege Üniversitesi Dünya Çevre Günü aktiviteleri kapsamında Fen Fakültesi Konferans Salonu önünde Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Şükran Tümer’in yönetiminde “Dönüşümün Öyküsü” kâğıt çalıştayı yapıldı. Ardından personel ve öğrencilerin iklim krizi ve çevre kirliliğine karşı kendi eşyalarını takas ettiği “İkinci El Takas Pazarı” kuruldu.  Daha yaşanabilir bir dünya için “Yeşil üniversite” projesi kapsamında geri dönüşüme dikkat çekmek ve tüketim alışkanlıklarını azaltmak amacıyla kurulan pazar, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Antroposen Çağında Sanat” fotoğraf sergisi ise ilgiyle karşılandı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ