Dassault Systèmes Dünyanın İlk Radyoterapi 3D Simülatörü VORTHEx Projesini Hayata Geçirdi

Radyoterapi tedavisi gören hastaların sağlığını destekleme projesi VORTHEx, sanal gerçekliği hasta deneyiminin merkezine taşıyor   Tıbbi ekipman, tedavi alanı ve operasyonlarla ilgili sanal ikiz deneyimi ile hastalar radyoterapi tedavisini yakından tanıyor ve tedavi süreçlerine daha iyi hazırlanıyor   VORTHEx projesi, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Lab’ın teknik uzmanlığına ve ekipmanına dayanıyor   Dassault Systèmes, Fransa'daki ilk özel radyoterapi merkezi ELSAN'ın bir parçası olan H.

20.06.2022
291
Dassault Systèmes Dünyanın İlk Radyoterapi 3D Simülatörü VORTHEx Projesini Hayata Geçirdi
  • Radyoterapi tedavisi gören hastaların sağlığını destekleme projesi VORTHEx, sanal gerçekliği hasta deneyiminin merkezine taşıyor
     
  • Tıbbi ekipman, tedavi alanı ve operasyonlarla ilgili sanal ikiz deneyimi ile hastalar radyoterapi tedavisini yakından tanıyor ve tedavi süreçlerine daha iyi hazırlanıyor
     
  • VORTHEx projesi, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Lab’ın teknik uzmanlığına ve ekipmanına dayanıyor
     

Dassault Systèmes, Fransa'daki ilk özel radyoterapi merkezi ELSAN'ın bir parçası olan H. HARTMANN Institute (HARTMANN Enstitüsü) ve Rafaël Institute (Rafaël Enstitüsü) ile birlikte VORTHEx projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında tamamen 3D olarak simüle edilmiş dünyanın ilk radyoterapi odası tasarlandı. Hastaları tedavileri sırasında desteklemek ve daha iyi hissetmelerini sağlamak üzere en ileri teknolojilerden yararlanan proje sayesinde hastalar, kendilerine uygulanacak tedaviyi önceden sanal olarak deneyimleyebiliyorlar.

 

ARA REKLAM ALANI

The VORTHEx projesinin sanal odası, Fransa’nın Levallois-Perret bölgesindeki Hôpital Franco-Britannique’in (Fransız-İngiliz Hastanesi) tıbbi ofisleri ve tedavi odalarının yakınındaki HARTMANN Radyoterapi ve Radyocerrahi Enstitüsü’nde yer alan ve Accuray şirketinin son teknoloji Cyberknife robotu ile donatılmış yeni odasının sanal ikizi şeklinde tasarlandı. 3D simülasyon; oda, robot kolu, hastanın konumu, seans süresince izlenecek adımlar ve koşullar olmak üzere, tedavinin tüm teknik yönlerini ve prosedürlerini en doğru şekilde yeniden tasarlıyor. Hastanın tedavi planına kolayca entegre edilebilen sanal deneyim, hastaya eşlik eden H. HARTMANN Enstitüsü sağlık ekibi üyeleri tarafından yönetiliyor.

 

Yalnızca Fransa'da yılda yaklaşık 400 bin yeni kanser vakası ortaya çıkıyor. Bu hastaların yüzde 60’ı radyoterapi tedavisi görüyor. Radyoterapi, etkinlik ve kesinlik açısından son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetse de radyoterapi tedavi odası, hastalık nedeniyle güçsüzleşmiş bir hasta için genellikle sıkıntılı bir yer haline gelebiliyor. Tedaviye ilişkin uygulanan prosedürler, tıbbi açıklamalar ve tedavi masasına yatma gereksinimi, hastaların kendilerini hazırlamasını zorlaştırıyor. Bu sebeple hastalıkla mücadelelerinde onları desteklemek çok önemli bir rol oynuyor. VORTHEx projesiyle, tedavi alanını ve ekipmanlarını tanıyan, tedaviyle ilgili daha fazla bilgi edinmesini sağlanan hastanın kaygısını azaltmak ve konforunu artırmak amaçlanıyor.

 

Tedavi gören hastalardan biri olan Christian E., sanal deneyimden elde edilen görselleştirmenin faydalarını dile getirerek, “Bu deneyim, tedavi planımıza yardımcı olan çok gerçekçi ve ilginç bir eklenti. Doktor bize radyoterapi seansını açıklasa da çok şeyi kaçırabiliriz. Ancak bu sanal deneyimden elde edilen görselleştirme sayesinde her şeyi daha iyi anlıyoruz. Görselleştirme binlerce kelimeden çok daha etkili. Ayrıca ne olacağını bilmek, bir belirsizlik durumunda olmaktan her zaman daha iyi” dedi.

 

Tedavi gören hastalardan bir diğeri Marc N. ise görüşlerini "Bu gerçekten inanılmaz bir deneyim. Derinlemesine bilgi edinmemizi sağlıyor. Durumu çok net ortaya koyuyor ve çok iyi düşünülmüş. Güven verici olması tedaviye başlama aşamasında benim için büyük bir artı oldu. Bizi nelerin beklediğini daha iyi anlamamızı sağladı” sözleriyle anlattı.

 

Projenin, sormaya cesaret edemediği soruların yanıtını verdiğini ifade eden diğer bir hasta Alain A., “Endişeliydim, ancak bu deneyim bir adım geri atmamı, kendimi gerçekten radyoterapi seansına hazırlamamı ve güven duymamı sağladı.” dedi.

 

Küresel sağlıkta bütünsel bir yaklaşım

 

Proje için H. HARTMANN Enstitüsü, son teknoloji ürünü tedavileri, kişiselleştirilmiş ve eş güdümlü bakımla birleştirmek ve küresel sağlığa bütünsel bir yaklaşım sağlamak için Rafaël Enstitüsü ile ortaklık kurdu. Dassault Systèmes'in 3DEXPERIENCE Lab’ı ise VORTHEx projesini hayata geçirmek ve üç boyutlu bir deneyim sağlamak için teknolojik uzmanlığını ve sanal gerçeklik araçlarını sundu. Laboratuvar, senaryoyu ve işlevini oluşturmak için Dassault Systèmes'in 3DEXCITE uygulamalarını ve gerçek dünya süreçlerinin mühendislik verilerini kullandı. Dijital süreklilik sayesinde hem robotun hem de tedavi alanının bire bir sanal ikizi tasarlandı. Bu simülasyonun, hastanın kendi kişisel tedavi yolculuğundaki etkilerini ve performansını ölçen klinik testler Medidata klinik test platformunda gerçekleştirilecek.

 

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Lab Direktörü Frédéric Vacher, “Dijital süreklilik, artık hasta yolculuğunun bir parçası olarak inovatif kullanımlar için tıbbi ekipmanın sanal ikizinden yararlanmayı mümkün kılıyor” dedi. Vacher sözlerini, “Tedavi odasını sanal bir dünyada aynı şekilde yeniden üreten bu 3D deneyiminin etkisi, bir grup hastayla yapılan klinik testler sırasında değerlendirilecek" diyerek noktaladı.

 

H. HARTMANN Enstitüsü Genel Müdürü Emile Dinet de projeyle ilgili, "Bu son derece inovatif projeyi başarıyla hayata geçirerek, tedavilerinin hassasiyeti ve güvenliğine yönelik yeni teknolojilerin entegrasyonu sayesinde, hastaların esenliğinin çalışmalarımızın temelinde yer aldığını bir kez daha ortaya koyduk” dedi. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ