Citrix Teknolojisi Formula 1 Şampiyonlarının Gerçek Zamanlı Kararlar Vermesine Yardımcı Oldu

Muhteşem bir Formula 1 sezonunu geride bıraktık.

16.12.2021
395
Citrix Teknolojisi Formula 1 Şampiyonlarının Gerçek Zamanlı Kararlar Vermesine Yardımcı Oldu

Muhteşem bir Formula 1 sezonunu geride bıraktık. Her anı heyecana sahne olan yarışlarda, son ana kadar zirve mücadelesi sürdü. Ve şampiyon Max Verstappen oldu. Verstappen’in takımı Red Bull Racing Honda, yarışların düzenlendiği her hafta sonu pistteki en iyi takım olmak için mücadele etti. Takımın sürücüleri Max Verstappen ve Checo Perez Formula 1 sezonunun iki yıldızı oldular. 

Red Bull Racing Honda takımının teknoloji ortağı Citrix, bu sene de yarışlarda takımın başarısında kilit rol oynadı. Citrix teknolojileri, takımın gerçek zamanlı kararlar vermesine yardımcı oldu. 

ARA REKLAM ALANI

Citrix’in bloğunda yayınlanan yazıda, teknolojinin Formula 1yarışlarındaki yeri ve önemi ortaya kondu. Yazıda da belirtildiği gibi, ortalama bir F1 taraftarı, sürücülerin araçlarında tek başına yarıştıklarını düşünebilir ama teknolojinin alabildiğine geliştiği günümüzde sürücülerle takım arasındaki iletişim son derece önemli ve veriler daha önce hiç olmadığı kadar popüler olan bir sporda hayati önem taşıyor.

Şampiyon sürücü Verstappen, “Citrix, ister pistte ister operasyon odasında olalım bütün takımın bütün verileri anında görmesini sağlıyor. İşte stratejimizi bu şekilde oluşturuyor, planımızı değiştiriyor ve sonuçta kazanıyoruz,” diyor.

F1 takımları her yarış için yarış pistine çok sınırlı sayıda kişi getirebiliyor. Bu kişiler arasında üst düzey takım yöneticileri, pit ekibi ve teknisyenler, yarış mühendisleri, strateji uzmanları, aerodinamik uzmanları ve pazarlamacılar bulunuyor. Bu çalışanların, her birinin kendi özel ekibi olan iki sürücü arasında paylaşıldığını düşünürseniz bu gerçekten sınırlı bir sayı.

Piste girmesine izin verilen personelin sayısı sınırlı olduğundan fabrikayla kurulacak bağlantı kritik önem taşıyor. Yarışların düzenlendiği hafta sonunda Red Bull Racing Honda çalışanlarından oluşan özel bir ekip, takımı pistte desteklemek amacıyla Milton Keynes’teki Teknoloji Kampüsüne yerleşiyor. Bu ekip Red Bull Racing Honda fabrikasının ortasında bulunan ve sınırlı erişim sağlanan operasyon odasından çalışıyor.

Yarış verilerini gösteren büyük görüntü ekranlarıyla kaplı beyaz bir oda

Red Bull Racing Honda fabrikasındaki operasyon odası. Verstappen şunları söylüyor: “Orada fabrikada yarışın her anında size destek olacak bu kadar büyük bir ekip olduğunu bilmek insana güven veriyor. Hepsi ellerinden geleni yapacak ve en iyi şekilde yarışmanızı sağlayacak. O odadaki herkes aracın potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışıyor.”

Kurulum sırasında Avrupa’nın en büyük operasyon odası olan ve zeminden tavana kadar 4K ekranla donatılan operasyon odası son derece etkileyici. Sinema oturma düzeninde yerleştirilen koltuk sıraları bir görev kontrol ortamında bulunduğunuz hissini artırıyor. Bir an NASA’da olduğunuzu ve birazdan uzaya bir roket fırlatılacağını düşünüyorsunuz.

Operasyon Odasına yalnızca F1 yarışlarının düzenleneceği hafta sonunda aktif rol oynayacak kişilerin girmesine izin veriliyor. Operasyon Odasındaki her bir sıra özel bir uzman ekibine ayrılmış durumda. Odadaki personel çoğunlukla performans mühendisleri, tasarım uzmanları, aerodinamik uzmanları ve yarış strateji uzmanlarından oluşuyor. Odadaki her bir ekip üyesinin, görevleri açısından en gerekli verileri gösteren iki ekran ve kendi özel ekiplerinin diğer üyeleriyle konuşmalarını sağlayan bir iletişim paneli ve kulaklıktan oluşan kendi bireysel çalışma alanı bulunuyor. Operasyon Odasından çalışan bütün ekip üyeleri, duruma göre Austin’de, Avustralya’da ya da Abu Dabi’de çalışan ve pistte bulunan meslektaşlarıyla kendilerine özel, kurulu bir AT&T Global ağı aracılığıyla sağlanan gerçek zamanlı bağlantı ile iletişim kuruyor.

4K televizyon, bir pist turu sırasında pist konumlaması ve Sky Sports ağından gelen genel özet akışının yanı sıra takımın iki aracından ve rakiplerinden gelen araç üstü kamera görüntüsü dahil 24 farklı özet akışı gösterebiliyor.

Her pistte ve Milton Keynes’deki fabrikada Citrix teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede ekip hem pistten gelen taze verileri hem de fabrikada saklanan tarihi verileri işleyebiliyor, inceleyebiliyor ve karşılaştırabiliyor. Birleştirilmiş veri kümeleri takımın antrenman turları sırasında araçların ilerleyişini, durumunu ve optimizasyonunu analiz etmesine yardımcı olarak gerçek zamanlı kararlar almaya olanak tanıyor.

Ekibin Üst Düzey Proje Mühendisi Jeff Calam şu açıklamada bulunuyor: “Tur sırasında verileri canlı olarak izliyoruz ama aynı zamanda çeşitli arka plan analizleri de gerçekleştirebiliyoruz. Etrafınızda Citrix makineleri olması demek aslında birden çok bilgisayarınız olması anlamına geliyor. Dolayısıyla bir bilgisayarda telemetriyi izlerken diğerinde çeşitli araçlar kullanabiliyoruz. Bu da kapasitemizi artırıyor.”

Operasyon Odasındaki en yoğun gün, serbest antrenman turları sürerken yarış düzenlenecek hafta sonlarından önceki cuma günü. O gün aracın yeri parçaları test ediliyor ve ekibin hafta sonuna hazırlık için oluşturduğu sayısız veri simülasyonu karşılaştırılarak pistteki yarış analiz ediliyor.

Operasyon Odasındaki çalışanların başlıca görevi pistteki Red Bull Racing Honda takımının gözü kulağı olmak. Bunun için F1 serbest antrenman turları, F1 sıralama turu ve F1 yarışı sırasında aracın ilerleyişinde kalite kontrolü gerçekleştirmek için büyük miktarda veriyi ve kamera görüntüsünü birleştiriyorlar.

Cumartesi günkü sıralama turundan sonra araçlar kapalı parka alındığında takımın araçlarda başka herhangi bir modifikasyon yapmasına izin verilmiyor. Yani, pazar günkü yarış sırasında takımın Sürücüler ve Takımlar Şampiyonalarındaki hedefleri için mümkün olan en yüksek puanları almasını sağlamak büyük ölçüde Operasyon Odasında çalışan strateji ekibine ve birkaç tasarım ve aerodinamik ekibine düşüyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ