Çağdaş Gençlik – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Bundan 165 yıl önce New York'ta bir tekstil fabrikasında çalışan kadın emekçiler, haklı talepler ile başlattıkları grevlerinin bedelini canlarını vererek ödediler.

09.03.2022
226
Çağdaş Gençlik – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Bundan 165 yıl önce New York'ta bir tekstil fabrikasında çalışan kadın emekçiler, haklı talepler ile başlattıkları grevlerinin bedelini canlarını vererek ödediler. İş yerlerinde çıkan yangın nedeniyle kimi boğularak kimi de yanarak canını feda etti. Bundan 53 yıl sonra kadın hakları için mücadele eden Clara Zetkin, 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önererek kadınların mücadelesini tarihe altın harflerle yazdırdı. 

 

ARA REKLAM ALANI

8 Mart, özgürlük ve eşitlik meşalesini hayatları ile yakan kadınların geleceğe tuttuğu meşaledir! “Özgür Kadınlar, Özgür Yarınlar” ideali için verilen bir yaşam mücadelesidir. Biz kadınların yüreğindeki umut ışığıdır 8 Mart…

 

Bizler, dünyanın her yerinde eşitlik, özgürlük, adalet, emek, barış ve dayanışma için alanları dolduruyor ve en güçlü sesimiz ile “Bugün ben de varım, dün de vardım, yarın da olacağım.” diye haykırıyoruz! Bu uğurda mücadele vermiş kadınlardan devraldığımız bayrağı dalgalandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

 

Çağdaş Gençlik olarak biliyoruz ki kadın mücadelesi eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir! 

 

Fırsat eşitliğinin sağlanmaması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenememesi ve artarak devam etmesi, kadına yönelik şiddetin ve istismarın artışı, kadınları toplumsal hayatın dışına iten cinsiyetçi ve ayrımcı politikalar, kadını; sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayışın giderek derinleşmesini endişe içerisinde izlemekteyiz. 

 

Biz, Çağdaş Gençlik olarak kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının samimiyetle uygulanmasını, kamu kurum ve kuruluşlarınca cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmasını talep ediyor; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olarak devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmesinin zorunlu olduğunu savunuyoruz. 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesini eksiksiz olarak uygulanmasının gerekliliğine inanıyoruz. Kadınların yaşam hakkının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden iç hukuka aykırı olarak kaldırılmasını kabul etmediğimizi İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEDİĞİMİZİ bir kez daha dile getiriyoruz.

 

Çağdaş Gençlik olarak Cumhuriyet Devrimleri ve kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından kayba neden olacak her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısındayız!

 

Kadın hakları temelinde insan haklarının ihlal edilmediği; barışın, özgürlüğün, demokrasinin sağlandığı bir Türkiye ve Dünya için Atatürk devrimlerine ve Laik Cumhuriyetimize bağlılıkla dayanışma mücadelemizi sürdüreceğimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ