Altıncı kez düzenlenen Sónar İstanbul 6500’den fazla elektronik müzik severi ağırladı!

Bugüne dek binlerce müzikseveri ağırlayarak müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi birleştiren ve altıncı kez Zorlu PSM’yi festival alanına dönüştüren Sónar İstanbul, 100 Music katkılarıyla 18-19 Mart’ta elektronik müzik severleri İstanbul’un eşsiz atmosferinde bir araya getirdi.

Altıncı kez düzenlenen Sónar İstanbul 6500’den fazla elektronik müzik severi ağırladı!

Bugüne dek binlerce müzikseveri ağırlayarak müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi birleştiren ve altıncı kez Zorlu PSM’yi festival alanına dönüştüren Sónar İstanbul, 100 Music katkılarıyla 18-19 Mart’ta elektronik müzik severleri İstanbul’un eşsiz atmosferinde bir araya getirdi. 

 

ARA REKLAM ALANI

2022 yılında dünya çapında düzenlenen ilk Sónar etkinliği olan festival, iki gün boyunca 6500’ü aşkın katılımcıyı, elektronik müzik sahnelerinde öne çıkan 30 müzisyen, Sonar Screen’deki tasarımlarıyla 13 yenilikçi görsel sanatçı ve yaratıcılığı teknolojiyle besleyerek kültürel etkileşime odaklanan Sónar+D panelleriyle Zorlu PSM’de buluşturarak toplam 12 saat süren bir maraton deneyimi yaşattı.

 

Dünyanın en prestijli müzik festivallerinden biri olarak bilinen Sónar’ın altıncı İstanbul ayağı 100 Music katkılarıyla düzenlendi. Merakla beklenen 30 müzisyen ve yenilikçi yaklaşımlarıyla öne çıkan 13 görsel sanatçı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin tüm alanlarını büyüleyici bir hale dönüştürerek benzersiz bir müzik deneyimi yaşattı. İki gün boyunca toplam 12 saat süresince Zorlu PSM’nin bütün sahnelerinde soluksuz bir müzik deneyimi yaşatan Sónar İstanbul 2022, Sónar+D etkinlikleriyle de insanları müzik, yaratıcılık ve teknoloji ekseninde bir araya getirerek katılımcılarına dopdolu bir festival konsepti sundu.

 

Elektronik müziğin efsanevi isimleri Ȃme b2b DixonThe Blessed MadonnaHoney DijonHVOB Live,  Red AxesPalms Trax,  Leon VynehallHAAi, Anfisa LetyagoVolvox,  Loraine JamesTerr ve Wehhba 2022’nin ilk Sónar’ında heyecan verici setler çaldı.

 

Öte yandan, Türk elektronik müzik  sahnesinin öne çıkan isimleri Aksak, Algorave İstanbul: emrexdeger w/Lara Yılancıoğlu, Code Of Conquer (Cem Sonel x Kerim Dündar), Erdem Tunalı, evolve_dissolve by Koi Failure, Fluctosa & /da, Ilgın İçözü, Justintonic by Erdal İnci + Gurur Gelen + Barış Büyükyıldırım, Moophy, Ozan Tekin (Ambient Live Set),Şevval Kılıç, Algorave İstanbul: TsüTsü, Blank Wall Season w/ Ömer Özçelik + Ahmed Bektaş, Cihangir Aslan (Live), Code Of Conquer (Cem Sonel x Kerim Dündar), Evrim De Evrim, Feyza Emir, Fluctosa & /da, Granul ve Style-ist elektronik müzikte sınırların ötesine geçen bir yaklaşımla elektronik müzik severlere unutulmaz bir müzik deneyimi sundu.

 

Sónar+D’de Metaverse’ten NFT’ye, iklim krizinden sinemaya geleceğin konuları tartışıldı

 

Sónar İstanbul’un, Yaratıcı Endüstriler ve Teknoloji Girişimcisi aynı zamanda xtopia’nın kurucusu Lalin Akalan’ın küratörlüğünde ve Digilogue’un katkılarıyla gerçekleştirilen Sónar+D, bu yıl da birbirinden önemli ve güncel içeriklerin yer aldığı bir programla gerçekleşti. Teknolojik inovasyonlardan sanat dünyası ve sosyal değişime kadar geniş kapsamlı tartışmaların dünya genelindeki sektör ve endüstrilerden araştırmacılar, yenilikçiler ve iş liderleriyle gerçekleştiği beş panelin yer aldığı Sónar+D programında “Kamusal Alan ve Teknoloji”, “Sürdürülebilir NFT”, “Daha kaç kez iklim krizini konuşmamız gerekecek?”, “Metaverse ve Gaming” ve “Immersive Sinema” olarak beş farklı konu tartışıldı;

 

Kamusal Alan ve Teknoloji Sosyal İyilik

Dijital çağda kaçınılmaz olarak sokaklar ve kamusal alanlar da teknoloji entegreli tasarım mekanları haline geldi. Bu mekanların herkesçe ulaşılabilir olması, hem toplumsal mesaj vermeyi kolaylaştırıyor, hem de sosyal fayda için kolektif bilinç oluşturmayı hızlandırıyor. Konunun önemi ve gelecek olasılıklarını; bu alanda hem ülkede hem globalde öncü isimlerden olan Refik Anadol, ödüllü heykeltıraş ve Louis Vuitton cephe tasarımıyla tanınan Seçkin Pirim, bilgisayar ortamında mimarlıkla mimarinin sınırlarını araştıran ve ''Yankı'' eseriyle Beyoğlu sokaklarında gördüğümüz Melike Altınışık, Hope Alkazar Direktörlüğü ile yepyeni ve heyecanlı bir yaklaşım sunan Bahar Turkay,  global olarak kamusal alanlara ve ikonik yapılara dijital müdahalelerle yeni yorumlar sunan Robin Yayla ve Galata Kulesi 3D haritalamasıyla dijital sanatı herkese ulaştıran Awesome Bros kurucularından Süleyman Yılmaz tartıştılar.

 

Sürdürülebilir NFT

Artık ana akım konulardan biri haline gelen NFT'lerin, etki alanı genişledikçe tartışılan konuların başlıkları da çoğaldı. Kripto paraların ekolojik etkilerinin yanında blok zincirleri kullanan NFT'lerin sürdürülebilirliği de büyük önem arz ediyor. Bu alanda, konuya farklı perspektiflerden bakacak önemli isimlerin bir arada olacağı panelde; iklim krizini ele alan podcast serisi eş kurucularından ve NFT'ye olan özel ilgisiyle Utku Güven, yeni teknolojiler ve NFT, token ekonomi gibi konularla ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Devrim Danyal, Bilgi Üniversitesi sürdürülebilirlik ve topluma hizmetten sorumlu rektör danışmanı Prof. Itır Erhart, görsel-işitsel sanatçı ve müzisyen olan ve kripto sanat alanında üretim yapan Kerim Safa, kendini bildi bileli çizim yapan grafik tasarımcı Birol Bayram ve yerli yabancı markalarla işbirliği yapan renkli çizimleriyle illüstratör Simay Bahçıvan'ın katılımıyla gerçekleşti.

 

Daha Kaç Kez İklim Krizini Konuşmamız Gerekecek?

Çağımızın belki de en önemli konusu olan iklim krizi üzerine sayısız konuşmalar, eylemler, etkinlikler düzenlendi. Tüm bu kolektif çabanın yanında değişim hala olması gerektiği yere ulaşamadı. Bu hayati konuda herkesi harekete geçirmek için inovasyon ve etki girişimciliğine odaklanan İmece ekibinden Alper Güven, ''Fridays for Future Turkey'' ile ''Dünya Evim ve Yanıyorsa'' çalışmasıyla iklim krizi konusunu farklı platforma taşıyan müzisyen Banu Kanıbelli, 1.5 derece blogunun eş kurucusu genç çevre ve bilim aktivisti Duru Barbak, İklim Gazetesi'nin kurucusu gazeteci Merve Kara Kaşka, küresel sorunlara yenilikçi çözümler geliştiren mekanizmaların desteklenmesi için çalışan Mustafa Özer ve  yerel markalara destek olmak ve lokal ekonomiye dikkat çekmek için Lokal Hareket girişimini başlatan Nil Ertürk, bu panelde bir araya gelerek iklim krizi hedefine bir katkı daha sundular.

 

Metaverse ve Gaming

Hızla büyüyen bir market haline gelen ''metaverse'' ve ''gaming'' endüstrisi hakkında farklı perspektiflerden, daha faydalı ürünler çıkarabilecek açılardan ele alınabiliyor. Sayısız imkan sunan metaverse'leri, sadece teknik detaylar açısından değil, felsefi açıdan da tartışan ve analizlerini geniş kitlelere ulaştıran Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Labaratuvarı Kurucusu Mimar ve oyun tasarımı dersleri veren Güven Çatak, İngiliz Edebiyatı Doktoru yazar Kaya Genç, besteci, Yeni Medya Sanatçısı ve Yazılımcı Mehmet Ünal, ''Dilozof'' YouTube kanalıyla felsefe arkaplanını kitlelere farklı konu başlıklarında sorduğu sorularla ulaştıran Pelin Dilara Çolak ve Webrazzi'de Metaverse, NFT sanal gerçeklik, dijital sanat ve artırılmış gerçeklik konularında yazı dizileri hazırlayan içerik üreticisi Tuğçe İçözü konuyu tüm detayları ile ele aldılar.

 

Immersive Sinema

Immersive (üç boyutlu) deneyimler günlük hayatın doğal bir parçası haline gelmeye başlamışken, herkes tarafından daha aşina olunan sinema salonlarındaki bu deneyimler yeniden ele alındılar. Yıllardır var olan IMAX, 4dx gibi teknolojilerle, izleyiciyi içine alan ve filmi yaşatan donanımların deneyime etkisi üzerinde konuya farklı perspektiflerden bakan önemli isimlerin bir araya geldiği panelde, yaratıcılığın mecralar üstü olduğuna inanan ve multi-disipliner bir anlayışla farklı alanlarda üretim yapan Gökhan Yücel, çeşitli dergilerde sinema üzerine yazıları yayınlanan ve çektiği kısa filmlerle çeşitli ödüller kazanan Haktan Kaan İçel, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Film Küratörü Müge Turan, kısa ve uzun metraj filmleri yüzden fazla festivalde gösterilen Sinema Yazarı ve Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik yer aldılar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ