ABD Büyükelçisi Jeff Flake AmCham Türkiye Genel Kurul’unda konuştu

‘Türkiye ile bağlarımızı güçlendirmeye devam ederek kazanacağımız çok şey var’   Türkiye’yi global pazarlara taşıma hedefiyle 110’dan fazla üyesiyle faaliyet gösteren AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği),  18.

04.03.2022
226
ABD Büyükelçisi Jeff Flake AmCham Türkiye Genel Kurul’unda konuştu

‘Türkiye ile bağlarımızı güçlendirmeye devam ederek kazanacağımız çok şey var’

 

ARA REKLAM ALANI

Türkiye’yi global pazarlara taşıma hedefiyle 110’dan fazla üyesiyle faaliyet gösteren AmCham Türkiye (Amerikan Şirketler Derneği), 

18. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantıya ABD Büyükelçisi Jeff Flake ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu onur konuğu olarak katıldılar. 

Türkiye ekonomisine 50 milyar dolardan fazla ekonomik katkı sağlayan 110’dan fazla ABD merkezli şirketi temsil eden AmCham Türkiye’nin (Amerikan Şirketler Derneği) 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 3 Mart 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve üye temsilcilerinin katıldığı toplantıda ABD Büyükelçisi Jeff Flake ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da onur konuğu olarak yer aldı. Toplantıda, 2022 yılına ilişkin beklenti ve hedefler ele alındı.

 

Toplantıda konuşma yapan ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeff FlakeABD ve Türkiye’nin uzun yıllara dayanan bir ticari ilişki içerisinde olduğunu belirterek “Ticari ve yatırım bağlarımızı güçlendirmeye devam ederek kazanacağımız çok şey olduğuna inanıyorum. ABD şirketleri yarattıkları binlerce kişilik istihdam ve neredeyse her sektörde hayata geçirdikleri en iyi uygulamalarla Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağladı. ABD hükümeti adına şirketlerimizin katkılarını takdir ederken, söz konusu Amerikan şirketleri için yürüttükleri çalışmalar nedeniyle AmCham Türkiye’ye teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

İkili ticaret hacmi 2021’de rekor seviyeye ulaştı 

 

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, küresel ölçekte yaşanan tüm zorluklara karşın 2021 yılının Türkiye ve ABD arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkilerdeki potansiyeli gösterme açısından örnek bir yıl olduğunun altını çizdi. Turnaoğlu, “ABD ile Türkiye'nin ikili ticaret hacmi 2021'de bir önceki yıla göre yaklaşık 30 artarak 28 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşırken, ABD Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı olarak konumlandı. Aynı zamanda ABD, 14 milyar dolar yatırım ile Türkiye’ye en fazla doğrudan yabancı yatırım yapan ikinci ülke konumuna geldi. AmCham olarak Türkiye’de faaliyet gösteren, 50 milyar dolarlık ekonomik katkı ve 100 bin kişilik istihdam yaratan 110’dan fazla ABD’li şirketi temsil ediyoruz. İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizde hayata geçirebileceğimiz çok daha güçlü bir potansiyel görüyoruz. Hedefimiz iki ülke arasındaki yatırım ve ticareti artırarak Türkiye’yi küresel pazarlara taşıyan güç olmak. Bu doğrultuda çalışmayı ve Yönetim Kurulumuzun öncelikli olarak belirlediği alanlara odaklanmayı 2022 yılında da artırarak sürdüreceğiz.”

 

Türkiye’ye gelen yatırımda AmCham’ın katkısı var

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ise konuşmasında, ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin, yatırım ve ticaret boyutunda hızla geliştiğini söyleyerek, “ABD’den ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 2021’de 1,2 milyar dolar oldu. 2003’ten bu yana ABD’den gelen toplam Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) ise 14,1 Milyar dolar” dedi. Bu tabloda, AmCham’ın rolü ve katkısı olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından duyurulan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı yeni ekonomi modeli de UDY'nin önemine işaret etmektedir.  AmCham gibi önemli paydaşlarımızla iş birliği halinde ülkemizin UDY performansını ileriye taşımaya devam edeceğiz. Bu vesileyle AmCham Türkiye’nin 18. Genel Kurul Toplantısını tebrik ederim” diye konuştu.

 

Türkiye’yi küresel pazarlara taşıyan bir güç olmayı hedefleyen AmCham Türkiye, 2022 önceliklerini şu şekilde sıraladı:   

  • Türkiye’deki mevcut ABD yatırımları ve ticaretini korumak; yeni yatırım ve ticaret olanakları için aktif destek sağlamak, 
  • Türkiye’nin bölgesel merkez olmasını desteklemek, 
  • Üye şirketlerin birlikte çalıştığı Türk KOBİ’lerinin küresel değer zincirine daha fazla katılımını sağlamak,  
  • Dünya çapında yeteneklerin geliştirilmesi ve çeşitlilik ve kapsayıcılık unsurlarının gelişimine katkıda bulunmak, 
  • Türkiye’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik programlarının entegrasyonunu aktif olarak desteklemek. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

YAZAR BİLGİSİ