Zaxe’den Z3 Serisi 3D Yazıcılar İçin Endüstriyel Filament Dönemi
Son teknolojiye sahip 3D yazıcı firması Zaxe, sanayi hamlesi için özel olarak hayata geçirdiği Z3 serisi ile fonksiyonel kullanıma uygun yüksek kâr sağlayan filament kullanımına geçti.
Son teknolojiye sahip 3D yazıcı firması Zaxe, sanayi hamlesi için özel olarak hayata geçirdiği Z3 serisi ile fonksiyonel kullanıma uygun yüksek kâr sağlayan filament kullanımına geçti. Zaxe’nin tam otomatik baskı kalibrasyonuna sahip, yazılımı yenilenen ve hacmi büyüyen profesyonel çözüm ürünü Z serisi 3D yazıcıları plastik bazlı ABS ve şeker kamışından üretilen PLA gibi çok kullanılan filamentlerin yanında şimdi karbon fiber katkılı PET-CF15 ve kimyasal dayanımı yüksek ASA, yüksek mukavemetli PA gibi birçok özelliğe sahip yeni filamentler ile materyal ailesini genişletiyor.
Yeni ekonomik modelini devreye alan Türkiye, 2021 yılını 225.5 milyar dolar ihracatla kapatırken bu başarıda yüksek pay, sanayi üretiminde görevlendirilen 3D yazıcıların oldu. Dünya bugün işlenmiş ürün ihracına odaklanıyor. Hammadde satan ülkeler kilogram başına 1, 5 ve 10 dolar kazanırken plastik ya da metal gibi hammaddenin 3D yazıcı ile ürüne dönüşmesi durumunda ihracatta kilo başı kazanılan rakam 1.000 dolardan başlıyor. Bu büyük ekonomik kalkınmayı sağlayan ise sanayide kullanılan ve işçilik gerektiren, üretimi hatasız, verimli ve hızlı şekilde gerçekleştiren 3D yazıcılar oluyor. Türkiye’nin önde gelen 3D yazıcı üreticisi Zaxe ise bu dönemde sanayi üretimine özel olarak imal ettiği Z serisi Z2 ve Z3 modelleriyle sanayi üretimine önemli katkılar sağladı. 2021 Eylül ayında Teknofest’te sergilenen, daha sonra katıldığı uluslararası fuarlarda tam not alan Zaxe Z serisi sanayi tipi 3D yazıcılar, kullandıkları filamentlerle de üretim devrimine devam ediyor.
Değişen İhtiyaca Göre Son Teknolojiye Sahip Filament
Zaxe teknolojinin üretimdeki ağırlığının artmasına paralel olarak imalat sanayiinde daha hızlı, daha verimli ve daha etkin ürünlerin hem iç pazar hem de ihracattaki ağırlığının arttığını kaydetti.”Bu amaçla yoğun bir Ar-Ge çalışması sonrası Z serisi yeni 3D yazıcılarımızı devreye aldık fakat bununla kalmayarak filamentler konusunda da atılımlar gerçekleştirdik” diyen Zaxe Kurucusu Baki Gezgen şu bilgileri paylaştı:
“Dünyada iki tür filament çok yoğun kullanılıyor. Endüstriyel çalışmalar için ısı dayanımı ve mukavemeti yüksek Akrilonitril Butadien Stiren (ABS) tercih edilmektedir. Hobi amaçlı ya da eğitim kurumlarında kullanılan 3D yazıcılarda ise baskı alması kolay, dayanımı ABS ye göre daha düşük olan Poliaktik Asit (PLA) ön plandadır. Günümüzde üç boyutlu yazıcılar ile artık sadece prototip değil son ürün olarak kullanılabilecek parçalar ya da fonksiyonel olarak
çalışan mekanik parçalar üretilebilmektedir. Bu parçaları firmalar küçük adetli seri üretim için kullanmanın yanı sıra kalıp öncesi ürünlerini tam anlamıyla test etmek için kullanmaktadır. Bu sebeple ABS gibi malzemeler yerine artık PET-CF15, PA, ASA gibi birçok malzeme kullanılmaktadır.
Zaxe olarak sanayi üretimini hızlı, verimli ve etkin hale getirmek için Z serisi Z3 modelimizde artık tüm bu filamentler ile uyumlu çalışmaktadır. Böylece üretimde önemli ölçüde kârlılık sağlanıyor ve birçok kullanıcımız 3D yazıcıları ile fonksiyonel ürünler ve prototipler imal edebiliyor.”
Test Edilen Filamentler Kütüphane’de Sergileniyor
Zaxe’nin sanayi tipi Z serisinin gelişmiş hepa filtre sistemi sayesinde üretim esnasında sağlığa zararlı olabilecek partikülleri de ayırdığını anlatan Baki Gezgen, “Çalışmalarımız bununla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda dünyadaki birçok endüstriyel filament üreticisiyle görüşüp, onların filamentlerini test edip birçok parametreyi ayarlıyoruz. Elde ettiğimiz sonuçları 3D yazıcının kullanımı için ayarlıyor ve bunları kütüphanemize koyuyoruz. Örneğin bir müşterimiz dünyanın en büyük kimya üreticisi BASF marka filament aldığında, başka hiçbir ek ayarlama yapmasına gerek kalmaksızın filamenti yükleyerek baskı işlemine geçebiliyor.” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı