Üsküdar 9. Kitap Fuarı Rekor Ziyaretçiyle Sona Erdi

“Kültür Sanatın Merkezi, Kitapseverin Adresi” olan Üsküdar’da; gerek yayın çeşitliliği gerekse de katılımcı sayısı olarak İstanbul’un önemli kültürel etkinliklerinden olan Üsküdar Kitap Fuarı 9.

27.02.2024
134
Üsküdar 9. Kitap Fuarı Rekor Ziyaretçiyle Sona Erdi

“Kültür Sanatın Merkezi, Kitapseverin Adresi” olan Üsküdar’da; gerek yayın çeşitliliği gerekse de katılımcı sayısı olarak İstanbul’un önemli kültürel etkinliklerinden olan Üsküdar Kitap Fuarı 9. Kez kitapseverlerle buluştu. 2015 yılında tüm kitapseverleri bir araya getirme hedefiyle yola çıkan Üsküdar Kitap Fuarı, bu yıl 120 yayınevi, 550 yazar ve 750 etkinlik ile sadece Üsküdar değil, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen binlerce kitapseveri ağırladı. Üsküdar Kitap Fuarı çok uzun zamandır bir ilçe kitap fuarı olma özelliğini aşarak özlemle beklenen bir kültür buluşması haline gelmiş durumda. 9. Kitap Fuarını yaklaşık 280 bin kişi ziyaret etti. 

 

ARA REKLAM ALANI

TBMM Başkanı Kurtulmuş Açtı

Fuar, ilk gününden son gününe dek İstanbullu ve farklı illerden gelen kitapseverlerin yoğun katılımıyla sürdü. Her yıl özel bir konuk tarafından açılışı yapılan Üsküdar Kitap Fuarı’nın bu yılki konuğu ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş oldu. Bu yıl fuarın onur konuğu olan sevilen tarihçi ve yazar Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu ile fuarın onur yazarı; kaleme aldığı eserlerle Türk şiirinde bir ekol oluşturan şair İbrahim Tenekeci Üsküdar Kitap Fuarı’nda yoğun ilgi gördü.

 

Okurları kültüre ve edebiyata doyuran fuar.. 

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda roman, deneme, hikaye, polisiye, araştırma, sanat, tasarım, tarih, sinema, gezi, şiir, hobi, eğitim, biyografi ve yemek gibi pek çok alanda kitaplar, yayınevlerinin stantlarında okuyucunun beğenisine sunuldu. Fuar, ünlü edebiyatçıların söyleşileri ve imza etkinlikleriyle son buldu. Fuarın kapanış töreninde konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, emeği geçen herkese teşekkür etti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dolu bir fuar geride kaldığını sözlerine ekleyen Türkmen, 9. Üsküdar Kitap Fuarı’nın sadece Üsküdar’ın değil, Türkiye’nin bir numaralı kitap fuarı olduğunu vurguladı.

 

Türkmen: “Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin bir numaralı kitap fuarı Oldu”

Başkan Türkmen, “Bugün bu kitap fuarımızın kapanış günü.. Öncelikle bu güzel fuara emeği geçen yayıncısından yazarına, okurlarımıza, kitapseverlerimize, yolu buradan geçen tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. 9. Üsküdar Kitap Fuarı, bugün itibarıyla sona eriyor. Gerçekten her yıl olduğu gibi bu yıl da dolu dolu bir fuar geride kalıyor. Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin bir numaralı kitap fuarı oldu” ifadelerini kullandı.

 

İlber Ortaylı’dan İskender Pala’ya kadar Çok Sayıda Yazar 

9. Üsküdar Kitap Fuarı’nda birbirinden ünlü yazarlar da söyleşi ve imza günleri ile yer aldı. İlber Ortaylı, İskender Pala, Yusuf Kaplan, Hayati İnanç, Dursun Gürlek, Saliha Erdim, Nurullah Genç, Şef Ömür Akkor, Kemal Sayar, Beşir Ayvazoğlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Şermin Yaşar, Ali Ural, Erol Göka ve Selahattin Yusuf gibi bir ünlü yazar söyleşi ve imza günleriyle fuara renk kattılar. Kitap Fuarı kapsamında ayrıca Lauren Booth, Melih Tuğtağ, Serkan Üstüner, Zeki Bulduk, Gökhan Ergür, Vehbi Vakkasoğlu, Ali Haydar Haksal, ve Dilek Cesur gibi yazarlar, en sevilen kitaplarını da imzaladı.

 

Üsküdar’da Yer Gök Kitap

Nevmekân adını verdiği konsept ile Millet Kıraathanelerinin öncüsü olan Üsküdar, bugün sayısı 5’i bulan Nevmekânlarında yüz binlerce kitaba ev sahipliği yapıyor. Üsküdar için kitap yalnızca fuar takviminde değil, yılın her günü bir öncelik ve önem taşıyor. Bu önemin zirve yaparak kendisini gösterdiği etkinlik ise Üsküdar Kitap Fuarı oluyor.

 

Alev Alatlı İçin Anma Programı

Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Alev Alatlı için de 9. Üsküdar Kitap Fuarı’nda bir anma programı düzenlendi.. Anma Programı, Üsküdar Kitap Fuarı’na daha önce pek çok kez konuk olan Alev Alatlı için bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Türk edebiyatının usta kalemleri Peyami Safa’dan, Sabahaddin Ali’ye ve Oğuz Atay’a; önemli araştırmacı ve düşünürlerden Edward Said gibi isimlere kadar geniş bir yelpazede gerçekleşen paneller edebiyatseverler için kaçırılmayacak bir fırsat sundu.

 

Bu yıl Çocuk Kitapları Daha da Öne Çıktı

Üsküdar Kitap Fuarı’nın en öne çıkan özelliklerinden biri de çocuklar, özellikle çocuk kitaplarına dair pek çok yayınevini buluşturan fuarda yer alan her bir kitap çocuklar için farklı bir dünyanın kapılarını araladı. Ailelerin kitap etrafında bir araya gelmesi, fuar alanına ulaşmak için yaptıkları yolculuk, herkesin kendisi için almak istediği kitapları listelemesi, fuar alanında stantlar arasında gezerek yeni keşifler yapmak ve sevilen yazarlar ile çektirilen unutulmaz kareler. Tüm bunlar Üsküdar Kitap Fuarı’nı hemen herkesin hatırasında özel bir yere taşıdı.

 

Fuar Süresince 750 Etkinlik Gerçekleşti

Üsküdar Kitap Fuarı edebiyattan sinemaya, ilahiyattan felsefeye; sosyolojiden tarihe, çocuk kitaplarından şiir kitaplarına geniş bir yelpazede yayınlara ev sahipliği yaptı. Bu çeşitliliğin yansıdığı yaklaşık 150 adet söyleşi ve yaklaşık 600 imza ile tam 750 etkinlik Üsküdar Kitap Fuarı’nda yer aldı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ