Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Dalga Dalga Yayılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle bir kez daha kapılarını açıyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Dalga Dalga Yayılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle bir kez daha kapılarını açıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da yapılacak festivalleri yaygınlaştıracaklarını belirtti. Ersoy, “Dünyada bu kadar geniş çapta yapılan ender kültür ve sanat etkinliklerinden biriyiz. Kültür sanat coşkumuzu bu beş şehrimizden tüm Türkiye’ye dalga dalga yayacağız. Festival kapsamında oluşturduğumuz kültür rotalarımızla şehirlerimizi özgün cazibe merkezlerine dönüştüreceğiz” dedi.

 

ARA REKLAM ALANI

Üç yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından ilk kez geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu adıyla düzenlenen ve bu yıl Başkent Kültür Yolu rotasıyla genişleyen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu kez beş ilde birden çok daha kapsayıcı ve yaygın etkinliklerle benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatacak. 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da düzenlenecek festivallerde, sanattan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara herkesin kendi beğenisine ve ilgisine uygun 3000’den fazla etkinlik, 15.000’e yakın sanatçı ile Türkiye kültür ve sanata doyacak.

 

“Kültür rotalarını ayağa kaldırıyor, kültür ve sanatı ulaşılabilir kılıyoruz”

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünyada örneği az görülen, uluslararası seyahatlerde belirleyici olan ve ciddi ziyaretçi kitlelerini cezbeden bir kültür sanat festivali düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:

 

“Ülkemizin sahip olduğu kültürel mirası dünya vitrinine taşımak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile hem şehirlerimizin kültür rotalarını ayağa kaldırıyor hem de kültür ve sanatı herkes için ulaşılabilir kılıyoruz. Geçen yıl Beyoğlu Kültür Yolu ile başlattığımız festival coşkumuzu, bu kez beş ilimizde birden, çok daha kapsayıcı ve yaygın etkinliklerle daha geniş kitlelere ulaştıracağız. Bu şehirlerimize gelecek yıl İzmir’imizi de ekleyeceğiz. Ayrıca Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nı da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alacağız. Adana’mızdaki bu güzel festivali, daha iyi noktalara el birliği ile taşıyacağız. Aklımızda farklı şehirlerimiz de var. Şehirlerimizi marka yapmak istiyorsak, turizmde rekabetçi olmak istiyorsak, rakip ülkelerden ayrışmak istiyorsak bunu arkeolojik değerlerimizle, kültürel özelliklerimizle, gastronomi alanındaki farklılıklarımızla yapabiliriz. Kültür alanında olağanüstü varlıklara sahibiz, yeter ki bunları destekleyelim ve tanıtımını da en iyi şekilde yapalım.” 

 

“Festival ruhunu kalıcı hale getiriyoruz”

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin şehirlerin kültürel, mimari ve tarihi miraslarına rotalarla dikkat çektiğini belirten Bakan Ersoy, kültür rotalarında yapılan çalışmaların etkinlikler kadar önemli olduğunun altını çizdi. Festival rotalarındaki mekanlara yeni bir ruh kattıklarını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Şehirlerimizdeki kültür rotalarını oluştururken, kültürel öneme sahip mekanlarımızı yeniden elden geçiriyor ve restore ediyoruz. Bunu yaparken de o rotada yer alan galerilerden vakıflara, araştırma kurumlarından antikacılara herkesi sürece dahil ederek, bir kültür sanat ekosistemi yaratıyoruz. Bu rotalarda festivaller sona erse de festival ruhu kalıcı oluyor ve kültür sanat yatırımları, projeleri devam ediyor. Biz de zaten tam olarak bunu hedefliyoruz. Ön plana çıkardığımız tarihi ve kültürel unsurlar son derece özgün cazibe merkezlerine dönüşüyor” dedi.

 

Bir ayı aşkın bir süreye yayılan festivaller, 7’den 70’e herkesi mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya farklı disiplinlerden çok sayıda sanat etkinliğiyle buluşturacak. Festivallerde biletli etkinliklerin yanı sıra pek çok ücretsiz etkinlik de var. Festival boyunca çocuklar ve çocuklu aileler için özel etkinliklerin yanı sıra gastronomiyle ilgili ilgi uyandıracak çalışmalara da imza atılacak.

 

Video mapping ile Troya efsanesi canlanıyor

16-25 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleşecek Troya Kültür Yolu Festivali, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Çanakkale, tüm Çanakkalelilere ve Boğaz’a yolu düşen herkese 10 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşatacak. 

 

Çanakkaleliler ve bölge halkı, Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı, Anadolu Ateşi “Troya” Gösterisi’ni Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleme fırsatı bulacak. Aynı zamanda Troya Müzesi’nde yapılacak Troya efsanesi video mapping gösterisi de izleyicilere görsel şölen yaşatacak. Devlet Opera ve Balesi’nin 3 tenor konseri ile Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak. Dünya prömiyerini geçen yıl 74’üncü Cannes Film Festivali’nde yapan “Bağlılık Hasan” filmi, Yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yapılacak söyleşinin ardından Çanakkale Deniz Müzesi’nde gösterilecek. Çanakkale destanıyla ilgili pek çok film gösteriminin yapılacağı festivalde Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin açılışı da gerçekleştirilecek.

 

Beyoğlu’nda kültür yolu coşkusu 23 gün sürecek

1-23 Ekim tarihleri arasında aynı anda hem Beyoğlu hem Başkent festivalleri düzenlenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nde 46 ayrı mekânda 6000'den fazla sanatçı, 1000'den fazla etkinlikte sanatseverlerle buluşacak. Festivalin kalbi olan AKM, tüm salonlarıyla İstanbul halkının kültür sanat yolculuğuna eşlik edecek. Bu yıl mayıs ayında Başkent Kültür Yolu kapsamında konser veren dünyaca ünlü İspanyol müzisyen Buika, bu kez de Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında AKM Opera Salonu’nda müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. AKM Opera Salonu’nda Buika’nın şarkılarının yanı sıra ünlü sanatçı Yavuz Bingöl ile İranlı sanatçı Ali Rıza Ghorbani’nin birlikte verecekleri konserle de halk müziği ezgileri sanatseverlere ulaşacak. AKM Galeri’de ise Devrim Erbil’in kişisel sergisi sanatseverlerle buluşacak. 

 

Ünlü edebiyatçıların el yazmaları sanatseverlerle buluşacak

Festival kapsamındaki kültür rotalarında gündüzden geceye uzanan bir dizi etkinlik hayata geçirilecek. Festivalin en iddialı sergilerinden biri, Tophane-i Amire Tek Kubbe’de açılacak. Aralarında Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmalarından oluşan bir sergi sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick sergisine ev sahipliği yapacak. Çukurcumada ise antika festivali ve müzayedeler düzenlenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Projesi kapsamında yenilenen Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi, amatör ya da profesyonel tüm fotoğraf severlere açık olan fotomaraton etkinliğinin sergisinden çocukları da kapsayan fotoğrafçılık atölyelerine farklı buluşmalara sahne olacak. Fesitival programında yer alan Kukla Festivali, çocuk tiyatroları ve çocuk atölyeleriyle çocuklar da festivalin tadını çıkaracak.

 

Göbeklitepe Operası Ankaralılar ile buluşuyor

Başkent Kültür Yolu da doyumsuz bir kültür ve sanat ortamı sunacak. Ankara kadar köklü bir geçmişe sahip olan Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları içine alan 5.7 kilometrelik bir güzergâhta 70 farklı noktada 5000’e yakın sanatçının katılımıyla 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek. Ankaralılar ve çevre illerdeki sanatseverler konserlerden sergilere, spor müsabakalarından söyleşilere, 23 gün boyunca benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşayacak. Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe’den ilham alan Göbeklitepe Operası, Büyük Tiyatro’da Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. 

 

CSO ADA ANKARA, festivalin de merkezi 

Başkentin kültür ve sanat adası CSO ADA ANKARA, festival boyunca birbirinden özel etkinliklere ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çoksesli Korosu’nun sahneye taşıyacağı Carmina Burana konserinden Birleşmiş Milletler özel konserine, İngiliz şarkıcı Yusuf İslam konserinden dünyanın en iyi soul rock müziği yorumcularından biri olarak gösterilen ve Müslüman olmasının ardından Türkiye'ye yerleşen ABD'li sanatçı Della Miles konserine pek çok etkinlik CSO ADA ANKARA salonlarında sanatseverlerle buluşacak. 

 

CerModern Ankara Caz Festivali’ne, Büyük Tiyatro Carmen balesine, Ankara Mevlevihanesi ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’na kapılarını açacak. Tiftik Evi’nde genç sanatçıların NFT sergisi, dijital sanata yeni bir boyut getirecek. Çocuk olimpiyatlarının yapılacağı Roma Hamamı’nda aynı zamanda okçuluk eğitimden antik dönem ekmek yapımına uzanan bir dizi faaliyet gerçekleştirilecek. Senfoni ile Neşet Ertaş türküleri, Müslüm Gürses, Barış Manço ve Cem Karaca şarkıları da festivalin unutulmaz anlarından olacak. Festival coşkusu, Ankara’nın başkent oluşunun 99’uncu yılı nedeniyle 13 Ekim’de yapılacak Seymen alayı kutlamalarıyla katlanacak.

 

Kapadokya’nın balonları Mezopotamya’da 

8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Sur Kültür Yolu’ndan barış güvercinleri uçurulacak. 2000’den fazla sanatçı ve 500 etkinlikle Türkiye’nin kültür sanat zenginliği Diyarbakır’dan dünyaya taşınacak. Dengbejlerden Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na, Türkçe, Kürtçe, Ermenice şarkılardan eyvan gecelerine tüm değerler tek bir festivalde buluşacak. 

 

Kapadokya’nın balonları Diyarbakır’da uçuş yapacak, Keçiburnu Terası’ndan gökyüzü gözlem etkinliğiyle festival rengarenk bir hal alacak. Çalışmalarıyla tüm dünyada büyük ilgi gören Refik Anadol’un Rönesans eserleriyle hazırladığı dijital enstalasyonu “Renaissance Dreams” Saint George Sanat Merkezi’nde, ressam İsmail Acar’ın sergisi Surp Giragos Kilisesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Miras sohbetleri, resim ve fotoğraf sergileri, çocuk atölyeleri, şiir dinletileri, gastronomi buluşmaları, tiyatro ve dans gösterileri ziyaretçilere benzersiz bir dokuz gün yaşatacak. 

 

Dünyadaki mistik müziklerin buluşma noktası 

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne dahil edilen 19’uncu Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali de sanatseverleri farklı dünyalara götürecek. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 815’inci doğum yılı etkinlikleri kapsamında 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak festivalde, Türkiye’den sanatçı Cengiz Özkan’ın yanı sıra İspanya’dan müzisyen Jordi Savall, Mısır’dan El-Hadra Ensemble, Azerbaycan’dan Teyyub Aslanov, Almanya’dan Pera Ensemble, Özbekistan’dan Nasiba Abdullayeva, Hindistan’dan Dhruv Sangari ve İran’dan Hesameddin Seraj, Selçuklu Kongre Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak. 

 

Dünyanın çeşitli yerlerine ait mistik müziklerin buluşma noktası haline gelen festivalde, Konyalılar ve çevre illerde yaşayanlar açık hava konserleriyle de müziğe doyacak. Müziğin etkili gücü sayesinde farklı inanış ve kültürleri en çarpıcı yönleriyle öne çıkaran festivalde, Mevlana Meydanı’ndan tekke musikisinin, Merkez Tren Garı’ndan mehter takımının sesi yükselecek. Mevlana Müzesi, “Ayin-i Şerif” olarak isimlendirilen sema ayinine ev sahipliği yapacak. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ