Tüketici kredileri yüzde 74 arttı, vatandaşın kredi kartı borcu 323 milyar TL’ye ulaştı

Karşılaştırma sitesi encazip’un yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki toplam kredi hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 59’luk artışla 6,65 trilyon TL seviyesine gelirken en çok artışın yüzde 76 ile ihtiyaç kredilerinde yaşandığı görüldü.

16.09.2022
335
Tüketici kredileri yüzde 74 arttı, vatandaşın kredi kartı borcu 323 milyar TL’ye ulaştı

Karşılaştırma sitesi encazip’un yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki toplam kredi hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 59’luk artışla 6,65 trilyon TL seviyesine gelirken en çok artışın yüzde 76 ile ihtiyaç kredilerinde yaşandığı görüldü. Geçen yılın eylül ayında toplam 181,6 milyar TL olan dolaşımdaki kredi kartı borcu ise bu yıl yüzde 60’lık artışla 323 milyar TL’ye ulaştı.

 

Karşılaştırma sitesi encazip, Türkiye’de hemen hemen her gün gündemin baş konuları arasında yer alan faiz ve krediler ile ilgili güncel verileri araştırdı. encazip’un yaptığı analize göre içinde bulunduğumuz eylül ayında Türkiye’deki toplam kredi hacmi geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde yüzde 59’luk artışla 6,65 trilyon TL seviyesine gelirken en çok artışın yüzde 76’lık artışla 563 milyar TL seviyesine gelen bireysel ihtiyaç kredilerinde yaşandığı görüldü. Toplam kullanılan kredilerin yüzde 20’sini 1,27 trilyon TL ile tüketici kredileri ile kredi kartları oluştururken tüketici kredilerinin yüzde 44’ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 28’ini konut kredileri ve yüzde 2’sini taşıt kredileri oluşturdu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre TL bazında tüketici kredilerinde yüzde 71’lik bir artış yaşanırken dolar bazında ise yüzde 58’lik bir düşüş oldu. 

ARA REKLAM ALANI

 

Kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekiyor 

Tüketici kredileri ile ilgili bir diğer önemli ve dikkat çeken veri ise kredi kartı borçlarında oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplam 174 milyar TL olan dolaşımdaki kredi kartı borcu, içinde bulunduğumuz eylül ayında yüzde 56’lık bir artışla 323 milyar TL’ye ulaştı. Toplam kredi kartı borçlarının yüzde 44’ünü taksitli kredi kartı borçları, yüzde 56’sını ise taksitsiz kredi kartı borçları oluşturdu. 

 

Merkez faizi düşürdü ama tüketici kredi faizleri arttı 

Gündemdeki sıcaklığını sürekli olarak koruyan bir diğer konu ise kredi faizleri. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Merkez Bankası politika faizi yüzde 19 düzeyindeydi, bu ay ise son faiz indirimiyle birlikte Merkez Bankası politika faizi yüzde 13’e düşürüldü. Ancak piyasadaki ticari ve bireysel kredi faiz oranlarında Merkez Bankası kararları ile ters orantılı bir seyir gözlemlendi. Geçtiğimiz yılın ağustos sonu verilerine göre ticari kredi faiz oranları yüzde 20, bireysel kredi faiz oranları ise yüzde 18 ile 20 arasında seyrederken 2022 yılının ağustos ayında ticari kredi faizleri ortalama yüzde 35-40, bireysel kredi faizleri ise ortalama yüzde 26-28 seviyelerine yükseldi. Merkez Bankasının 15 Ağustos’ta aldığı 100 puanlık politika faiz indiriminin ise henüz piyasa faiz oranlarına herhangi bir etkisi olmadığı görüldü. Encazip’un aracı kurumlar ve bankalardan aldığı bilgilerle derlediği verilere göre bankalara ve kredi türüne göre eylül ayı için faiz oranları aşağıdaki gibi oldu:

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ