Troya Kültür Yolu Festivali’nde 57. Alay Senfonisiyle Çanakkale Şehitlerine Saygı Duruşu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında dün gece (25 Eylül) İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) tarafından seslendirilen 57.

Troya Kültür Yolu Festivali’nde 57. Alay Senfonisiyle Çanakkale Şehitlerine Saygı Duruşu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında dün gece (25 Eylül) İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) tarafından seslendirilen 57. Alay Senfonisi büyük ilgi gördü.

 

ARA REKLAM ALANI

Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde Çanakkale Savaşı'nda unutulmaz kahramanlıklar göstermiş ve tamamına yakını hayatını kaybetmiş olan 57. Alay anısına değerli besteci Can Atilla’nın tüm bu savaşı, zaferi ve 57. Alay’ın şanlı direnişini büyük bir incelik ve duygu yoğunluğu ile işlediği senfonisi seslendirildi.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Belviranlı ve çok sayıda müzikseverin izlediği konserde, soprano Hülya Kazan ve çellist Serdar Resul'e Türkiye’nin önde gelen şeflerinden  Burak Tüzün yönetimindeki İDSO Orkestrası eşlik etti.

 

Çanakkale Muharebeleri temalı ilk klasik senfoni olma özelliğini de taşıyan eser, dört bölümden oluşuyor. 

 

57. Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey’in duygularının, çelişkilerinin, ailesine duyduğu özlemin ve komutanlık kararlılığının vurgulandığı ilk bölümde savaşın karanlık görkemi betimleniyor.

 

 Türk ve Anzak askerlerinin sevgililerine ve ailelerine yazdığı mektuplar senfoninin ikinci lirik bölümünde işleniyor.

 

Üçüncü bölümde, Atatürk’ün Anzak annelerine söylediği ve bugün bütün dünyada Çanakkale Muharebeleri söz konusu olduğunda hemen hatırlanan o eşsiz cümleler soprano ve orkestra eşliğinde seslendiriliyor.

 

“Bu memleketin topraklarında kanlarını döken kahramanlar! Burada, dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

 

Dördüncü ve son bölümde Anzakların ünlü şairi John Le Gay Brereton’un, bugün Anzak askerlerinin mezar taşlarında yer alan, ünlü Çanakkale Savaşı şiiri, yine solo soprano ve orkestrayla birlikte seslendiriliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ