Pandemi Sonrası Eğitim Sektörünün Durumu
“HAFTANIN HER GÜNÜ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ BİTECEK” Pandemi döneminin en çok tartışılan konularından biri kuşkusuz ‘eğitim’ oldu.
“HAFTANIN HER GÜNÜ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ BİTECEK”
Pandemi döneminin en çok tartışılan konularından biri kuşkusuz ‘eğitim’ oldu. Peki eğitim kurumlarının deneyimlediği bu süreç eğitim sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilebilir mi? Eğitimde yakın gelecekte bizi hangi gelişmeler bekliyor?
Eğitim gündeminde öne çıkan konuların ele alındığı “Yolun Başındayken” programında Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde özel okulların durumuna ilişkin görüşlerini paylaştı. Hayattaki değişimler ile eğitimdeki gerekliliklerin bir araya getirilmesi gerektiğini savunan Kalko, sektörde son yıllarda yaşanan değişikliklerin yeterli olmadığını belirtti. “Eğitim sektörünün değişime girebilmesi için belki de böyle bir zorunluluk gerekiyordu” diyen Kalko, pandeminin bu değişimi hızlandırdığını ifade etti. Öğrencilerin bu dönüşüme öğretmenlerden daha hazır konumda olduğunu vurgulayan Kalko, eğitim yaklaşımlarının kısa vadede köklü değişikliklere uğrayacağını savundu. Kalko şunları aktardı: “Hibrit model yakın bir zamanda üniversitelerden başlayarak bize de sirayet edecektir. Beş gün üniversite eğitimi bitecek. İki-üç gün üniversitede, kalan günler çevrimiçi olarak hibrit modelli bir kurguya kesinlikle geçilmek zorunda.”
Eğitimde sürdürülebilirliği sağlamanın ana şartının değişim olduğunu ifade eden Kalko, kişiye özgü modellerin mutlaka uygulanması gerektiğini belirterek; bunun için teknolojinin ve yapay zekanın nimetlerinden faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.
“Herkesin ayrı öğrenme modeli ve öğrenme türleri var. Kişiye özgü bir öğrenme modelini oturabilirsek, çocuklarımız arasında rekabeti ve sınıfta kalma-geçme gibi kurguları da azaltmış olacağız. Sınav kağıdından çocuklarımıza puan veren, değerlendiren mekanizmalardan çıkmamız ve projeye dayalı bir modele dönmemiz gerekiyor. Çünkü iş hayatında kimsenin önüne kalem kâğıt verilip, sınav yapılmıyor, projeden bahsediliyor. “17 yıldır ilk defa bu kadar belirsiz bir süreç gördüm” diyen Kalko, özel okulları zor günler beklediğini belirtti. “Bakanlığın teşvik mekanizmasının tekrardan sektöre kazandırılması hiç bu kadar elzem olmamıştı” vurgusu da yapan Kalko, özel okullara yönelik teşviklerin yeniden uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı