Özbağdatlı: İklim krizi Covid’e çok benziyor

Kartepe Zirvesi 2022’de ‘karbon nötr gelecek’ konusu masaya yatırıldı.

25.03.2022
295
Özbağdatlı: İklim krizi Covid’e çok benziyor

Kartepe Zirvesi 2022’de ‘karbon nötr gelecek’ konusu masaya yatırıldı. Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı yaşadığımız iklim krizini Covid’e benzetti

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla bu yıl 4’üncüsü gerçekleşen Kartepe Zirvesi’nde birbirinden farklı konular işleniyor. Bu konulardan biri de ‘’karbon nötr’’ olmak. Karbon nötr olmak, bir ürünün iş operasyonları veya hizmetin bir sonucu olarak atmosfere karışan global sera gazları emisyonunda net artış olmaması anlamına geliyor.  Bu bağlamda Avrupa Birliği, 2050’de karbon nötr hale gelme hedefine yönelik olarak geçtiğimiz yıl iklim değişikliğine karşı yasa tasarılarını içeren geniş kapsamlı bir paket açıklamıştı.

ARA REKLAM ALANI

 

OTURUMA KİMLER KATILDI?

Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda Dr. Tamer Atabarut ve UN-SDSN Türkiye Direktörü Güven Sak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, UNDP Türkiye İklim Değişikliği, İklimer Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten,  OSD Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak, Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı katıldı. AB’nin 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı planlaması ile ilgili konuşan konuklar, katılımcılara önemli bilgiler verdi.

 

“2053 YILINDA NET 0 ANLAŞMASI VAR”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptığı konuşmada, “Türkiye genelinde ciddi bir problem var. Verilen kararların en tepeden alınmasına alışığız. Bunun kendi içinde iyileri de var, kötü tarafı da var. Türkiye’nin gündeminde iklim değişikliği ne yazık ki yok. Ekonomi, enerji ve finans gibi konuları ağırlıklı olarak konuşuyoruz. 2053 yılında net 0 anlaşması var. Meclis’ten de geçti. Bununla ilgili olarak altını dolduracak eylemler yapması gerekiyor” dedi.

 

“PİLOT PROJELER OLMASI GEREKİYOR”

İklimer Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten ise, “COP 26 İklim zirvesi önemli bir konferanstı. Paris anlaşmasından sonra AB yeşil mutabakatının döngüsel eylem planının gündeme gelmesiyle birlikte daha fazla katılımcı ağırladı. Çok paydaşlı konuların daha sağlıklı tartışıldığı bir durum oldu. 88 ülke vardı, 136 ülke beyanname verdi. Herkesin hedefleri ortaya çıktı. Dünya nüfus artışının yüzde 80’inin olacağı ülkeler enerji verimliliği kuralı olmayan ülkeler. Bu da karbon artışına sebep oluyor. Karbon fiyatlarının da gündeme gelmesinden sonra ciddi bir sorun oldu. Karbon ile ilgili olarak vatandaşlara ve kurumlara eğitimler verilmelidir. Pilot projeler üretilmeli ve yeşil sertifikaların anlatıldığı pilot projeler olması gerekiyor” dedi. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin 2053 için vermiş olduğu hedefler çok önemli. Paris İklim Anlaşmasını onaylaması ile birlikte Türkiye’nin İklim Politikasında yeni bir dönem başlıyor. İş dünyasının da bu dönüşmedeki rolü çok büyük” dedi.

 

“2025’DE NET SIFIR SAĞLAYACAK NÜFUS NE OLACAK?”

Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ise ilginç bir benzetmeyle iklim krizini özetledi. Özbağdatlı, “İklim krizi Covid’e çok benziyor. Sizi en zayıf sisteminizden yakalıyor. Krizlere karşı en ucuz, en dayanaklı direncimizi artıracak doğa ile ilgili çözümler. 2025’te net sıfır sağlayacak nüfus ne olacak? Yaşlı nüfusu ne olacak? Gıda nereden gelecek? Bunların hepsi cevap bekleyen sorular. Uzun vadeli iklim stresini hazırlayacağız. Belediyecilik hizmetlerinde sadece bugün değil, geleceğe yönelik taleplerimizi iletelim. İklim adaletliliği görürsek, bunların karşısında hep beraber duralım” dedi. Sıfır karbonlu araçların gelecekteki önemini açıklayan OSD Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak, ise, “Ulaşım alanında kaynaklı emisyon alanlarını azaltmalıyız. Bu alanda düşük emisyonlu araçlara geçiş yapmalıyız. Sıfır emisyonlu araçlar için şarj altyapıları oluşturmalıyız” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ