Öğrenme Alışkanlıkları Değişiyor

Klasik eğitim anlayışı, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler neticesinde daha fazla sorgulanır hale geldi.

10.08.2022
314
Öğrenme Alışkanlıkları Değişiyor

Klasik eğitim anlayışı, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler neticesinde daha fazla sorgulanır hale geldi. Öğrenciyi aktif konuma getirmeye yönelik çalışmalar artarken yeni kuşaklara sunulması gereken eğitim anlayışı nasıl olmalı sorusu önem kazandı. Sınıfta aktarılan bilginin öğrenci tarafından anlaşılması, bilginin güncel hayata transferi ve yeni neslin ihtiyaçlarına göre ders içeriklerinin hazırlanması her geçen gün önem kazanmaya başladı. Peki günümüzde çocukların öğrenme alışkanlıkları nasıl değişti? Bu değişime var olan eğitim anlayışı yanıt verebiliyor mu? Bilgi çağında okulun ve öğretmenin rolü ne olmalı? Eğitim gündeminde öne çıkan gelişmelerin masaya yatırıldığı “Yolun Başındayken” programında Dr. Görkem İldaş, uzman konukları ile yeni öğrenme alışkanlıklarını ve öğretmenlerin değişen rolünü konuştu. FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan ve Ispartakule Işık İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Damla Gül Sapmaz yeni kuşaklara yönelik eğitim anlayışının nasıl olması gerektiği yönünde görüşlerini paylaştı.

“EĞİTİMİN MERKEZİNDE ETKİN ANLAMA OLMALI”
FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan, bilginin merkeze alındığı eğitim anlayışının, öğrenci odaklı bir yaklaşıma dönüşmesi gerektiğini belirtti. Öğrencinin kendisine aktarılan bilgiyi anlamasının ve yaşama aktarabilmesinin önemine değinen Alpan “Öğretimin merkezinde etkin anlama olmalı. Anlayan kişi anlatabilir, yorum yapabilir, bilgiyi transfer edip bakış açısı geliştirebilir” diyen Alpan, anlama odaklı eğitimin çocukların sınıfta aktif bir öğrenme içinde olmasıyla sağlanabileceğini belirtti.

ARA REKLAM ALANI

“ÖĞRETMENLER ETKİN DERSLER TASARLAMALI”
“Çağ değişirken, çocukların ilgisini çekebilecek şekilde ders yapmalıyız. Eskiden olduğu gibi birinin anlattığı şeyle öğrenmiyorlar. Büyük fikirlerden yola çıkmak gerekiyor. Öğretmen sınıfında, hangi olgunun öğrenilmesini hedefliyorsa oraya konsantre olmalı. Bu anlamda öğretmenler etkin dersler tasarlamalı.”

“ÖĞRETMEN YÖNETİCİLER TARAFINDAN GÜÇLENDİRİLMEZSE YALNIZ KALIR”
Okulun ve öğretmenin bilgi çağında değişen rolüne ilişkin görüşlerini paylaşan Alpan, eğitimin tüm paydaşlarına önemli görevler düştüğünü belirtti. “Öğretmen, yöneticiler tarafından güçlendirilmezse yalnız kalır” uyarısında bulunan Alpan, okullarında öğretmenlerin nasıl desteklendiğini şu sözlerle aktardı: “Yeni ihtiyaçlar ortaya çıktıkça oluşturduğumuz öğrenme gruplarıyla tartışıyoruz. Yeni uygulamayı öğretmen sınıfında uygulayıp iyi sonuçlar alırsa kullanmama ihtimali yok. Verilen eğitimlerle, öğrenme toplulukları oluşturarak, beraber düşünerek, beraber çözüme getirmeye çalışıyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ