Müsiad Vizyoner’21 Öncü İsimleri Sahnesinde Ağırladı
NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ “DEMİR KADIN” TAWAKKOL KARMAN VİZYONER’21 ZİRVESİ’NDEYDİ TAWAKKOL KARMAN: “KARARLI ADIMLAR ATMAZSAK BU GEZEGENDE YAŞAYAN, YAŞAYACAK TÜM ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ DAHA KÖTÜ HALE GELECEK” STEVEN YOUNG: “ENTELEKTÜEL SERMAYEMİZ ÇOK ÖNEMLİ” TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL: “YILDA 1.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ “DEMİR KADIN” TAWAKKOL KARMAN VİZYONER’21 ZİRVESİ’NDEYDİ
TAWAKKOL KARMAN: “KARARLI ADIMLAR ATMAZSAK BU GEZEGENDE YAŞAYAN, YAŞAYACAK TÜM ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ DAHA KÖTÜ HALE GELECEK”
STEVEN YOUNG: “ENTELEKTÜEL SERMAYEMİZ ÇOK ÖNEMLİ”
TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL: “YILDA 1.000 MÜHENDİS ALIYORUZ”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen Vizyoner’21 zirvesi, “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” ana başlıklarıyla düzenlendi. 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi ve “Demir Kadın” olarak anılan Yemenli aktivist Tawakkol Karman’dan Steven Young’a ve Prof. Dr. Temel Kotil’e kadar birçok isim konuşmalarıyla Vizyoner’21’de yer aldı.
MÜSİAD, 2015’ten bu yana her iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD Vizyoner etkinliği ile iş dünyasını geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Bu seneki zirve başlığı “Fark Et” olarak belirlenen MÜSİAD Vizyoner’21, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Vizyoner’21 zirvesi, “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” başlıklarıyla düzenlendi. T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Vizyoner 21 İcra Kurulu Başkanı Erkan Gül’ün açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, iş dünyasının geleceğine kılavuzluk ederken Türkiye’den ve dünyadan duayen isimleri de konuşmacı olarak ağırladı. 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi ve “Demir Kadın” olarak anılan Yemenli aktivist Tawakkol Karman’dan Steven Young’a ve Prof. Dr. Temel Kotil’eckadar birçok isim konuşmalarıyla Vizyoner’21’de yer aldı.
“DEMİR KADIN” TAWAKKOL KARMAN: “PARANIN ASIL FONKSİYONU KALKINMA OLMALIDIR”
2011 Yemen ayaklanmasının uluslararası kamuoyuna dönük yüzü olarak tanınan, 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi, Yemenli gazeteci ve politikacı Tawakkol Karman, Vizyoner'21 sahnesindeki konuşmasında iyi yönetimin temelinde şeffaflığın, sorumluluk sahibi olmanın ve hesap verilebilirliğin yattığını söyledi. Adil ve eşit şartların yaratılmasının gerekliliğine değinen Karman şöyle konuştu: “Eşit fırsatların yaratılması gerekir. Öte yandan diktatör rejimleri iyi yönetimlere sahip değillerdir. Kaynakları ve imkanları tekelleştirir. Politik, ekonomik, sosyal ve kültürel işleri tekelleştirir. Arap ülkelerdeki diktatöryel rejimlere genel olarak baktığımızda kendi sermayeleri dışındaki sermayelerin gelişmesine izin vermezler. Ve insanları yoksullaştırırlar. Böylece kriz üreten politikalar üretirler.”
“Paranın sosyal bir fonksiyonu olması gerekir”
“Benim görüşüme göre paranın asıl fonksiyonu kalkınma olmalıdır” diyen Karman “Paranın sosyal bir fonksiyonu olması gerekir. Bu da öncelik olarak topluma temel ihtiyaçlarını vermelerini sağlamaktan geçmektedir. Paranın kullanımı kar elde etmenin de ötesine geçmelidir. İslam tarihine baktığımızda zekatın toplumu nasıl güçlü tuttuğunu görebiliyoruz. Zekatın yoksulluğu nasıl azalttığını ve İslam ülkelerinin farklı yerlerinde zekatın nasıl yardımcı olduğunu da görebiliyoruz. Zekat, insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına kurulmuş bir sistemdir. Toplumlara önemli bir fırsat sunar.” şeklinde konuştu.
Bugün dünyada milyonlarca insanın işsiz ve yoksul olduğunu söyleyen Karman, “Bu kişiler kendilerini işsiz ve hayat imkanlarından yoksun bir şekilde buluyor. Yoksulluğun ve yemek sorununun tam ortasında görüyor. Bilişim ve internet çağında, teknik bilginin ve sanayinin çağında, teknolojik kalkınma çağında kendini böylesi bir hayatın içinde buluyor. Küresel sistemin kendilerine bunu dayatmasıyla karşı karşıya kalıyor. Uluslararası büyük ülkelerin çıkarların çatışmasına maruz kalıyorlar. Büyük ülkelerin büyük çatışmaları insan hakları ve barışın sürdürülebilirliğini düşünmüyor. Aynı zamanda finansal ve iş sektörünün de bunda payı var. Birçoğu kendi toplumlarının ihtiyaçlarına aç gözlülük, bencillikle ve sosyal sorumluluktan kaçan bir yaklaşım sergiliyor. Sosyal sorumluluk bakış açısı toplumlar için bir ihtiyaçtır. Ülkeler yoksulluk karşısında sosyal sorumluluk geliştirilmeli. Özel sektör ve iş insanları, iş yoksullukla savaşmak adına sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeli. Aynı zamanda küçük girişimleri destekleyen projeler, gençliği, kadınları ve dezavantajlı grupları destekleyen projeler de yapılmalı” dedi.
“Kararlı adımlar atmazsak bu gezegende yaşayan, yaşayacak tüm çocuklarımızın geleceği daha kötü hale gelecek”
Konuşmasında iklim değişikliğine de değinen Karman, “Bizim doğa, tabiat anamız ölüyor. Bu biyolojik ve ekolojik çeşitliliğe yapılan saldırılardan kaynaklanıyor. Çeşitlilik yok oluyor. Ve bu yok olma süreci sera gazı salınımlarıyla hızlanıyor. Sonuç olarak bu yok oluş, bu kayboluş ormanların azalması, buzulların erimesi daha kötü iklim olaylarına sebep oluyor. Bu da bir döngü haline geliyor. Bu döngüyü durdurmak için kararlı adımlar atmazsak bizim geleceğimiz ve çocuklarımızın, bu gezegende yaşayan, yaşayacak tüm çocuklarımızın geleceği daha kötü hale gelecek. Ve hayal edemeyeceğimiz felaketleri yaşanacak. Bunlar gelmek üzere. Maalesef bu sistematik yok etmeyi durdurmak için ciddi ve verimli bir çaba da yok” diyerek herkesin bu konuda sorumluluk taşıdığını söyledi.
TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL: “YILDA 1.000 MÜHENDİS ALIYORUZ”
Vizyoner’21 zirvesinde konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, 1983 yılı İTÜ Uçak mühendisliği mezunu olduğunu, mezun olduktan sonra en büyük probleminin nerede iş bulunacağı olduğunu söyledi. Benim çocukluğum “Yapamayız, edemeyiz, yaptırmazlar ile geçti ama hiç ilgisi yok. Şu anda biz uçağı yapıyoruz” diyen ve Milli Muharip Uçak hakkında bilgi veren Kotil şu açıklamalarda bulundu: “Sayın Binali Yıldırım ’18 Mart 2023’te bu uçağı hangardan çıkaramazsanız biz sizi 18 Mart köprüsünden çıkaracağız’ dedi. Mühendis olarak 4 bin 600 mühendisimiz var. En azından 3 bin 600’ü yeni mezun. Yılda 1.000 mühendis alıyoruz.” Kotil, bir ülke uçak yapacaksa rüzgar tüneline ihtiyacı vardır diyerek Avrupa’daki iki önemli rüzgar tünelinden birini yaptıklarını da söyledi.
STEVEN YOUNG: “ENTELEKTÜEL SERMAYEMİZ ÇOK ÖNEMLİ”
Bosch Grubu bünyesindeki 25 yıllık kariyerinin ardından, Dalgakıran Grubu’nun İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenen Steven Young, Vizyoner’deki Dönüşümü Fark Et Paneli’nde geleceğin iş dünyasına ışık tuttu. “Bugün ilkokula giden çocukların yüzde 60’ı üniversitelerden mezun olduklarında bugün olmayan meslek dallarında çalışacaklar” diyen Young, ekonomi dergilerinin ilk 500 şirket listelerini örnek vererek “2000 yılının listesiyle 2020 yılının listesini kıyasladığımızda 2000 yılında listeye giren şirketlerin yüzde 52’si artık yok. Sadece liste içinde değil, piyasada da faaliyet göstermiyor. Bu da bize değişimin hızını ve yıkım gücünü gösteriyor. Şirketlerde durum böyle iken insanların gelişimindeki hızlara baktığımızda ise ilk sırada eğitim ön plana çıkıyor. Özellikle 35 ila 50 yaş arasındaki insanlar bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. Dolayısıyla bu adaptasyonun da sağlanması gerekiyor” dedi.
Tüm dünya olarak büyük bir değişimin ve dönüşümün içerisinde olunduğunu söyleyen Young sözlerine şöyle devam etti: “Entelektüel sermayemiz çok önemli. Bu anlamda bizim gençlerimizin hak ettiği her türlü desteği alıyor olmaları gerekir. Şirketler olarak bizlerin gençlerin arkasında durmamız gerekiyor. Ben yurtdışına giden gençlerimizi bir fırsat olarak görüyorum. 3-5 yıl birkaç ülkeyi tecrübe ederek tekrar Türkiye’ye entelektüel sermaye ile dönüp ülkemize kazandırmalarını çok kıymetli buluyorum. Ülkenin demografik mayası çok müsait. Gençlerimiz çok parlak. Gençlerimizin uluslararası ufkunu da açmamız gerekiyor. Geleceğin geldiğini görmeliyiz.”
FAHRİ KONSOLOSLAR TİCARET VE DİPLOMASİ ZİRVESİ VİZYONER PROGRAMI İLE EŞ ZAMANLI GERÇEKLEŞTİ
MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonunun koordinasyonunda düzenlenen FAHRİ KONSOLOSLAR TİCARET VE DİPLOMASİ ZİRVESİ de Vizyoner Programı ile eş zamanlı gerçekleşti. Zirve, Haliç Kongre Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören, İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkanı Abdulkadir Sıcakyüz, Komisyon Üyeleri, Dünya Fahri Konsoloslar Derneği’ Başkanı Emre Ete ve Fahri konsolosların katılımıyla gerçekleştirildi.
Dünya Fahri Konsoloslar Derneği başkanı ve Honduras Fahri Konsolosu Emre Ete, İspanya Fahri Konsolosu Dr. Zeynel Abidin Erdem, Honduras Fahri Konsolosu Eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı ve Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Güney Afrika Fahri Konsolosu Remzi Gür, Kenya Fahri Konsolosu Abdullah Yeşil, Kongo Cumhuriyeti Fahri Konsolosu İlyas Keskin, Zambiya’nın Gaziantep Fahri Konsolosu Özlem Işık, Senegal’in Ege Bölgesi Fahri Konsolosu Ahmet Gökhan Koraltan, Paraguay’ın Marmara Bölgesi Fahri Konsolosu Cengiz Deveci, Kırgızistan Fahri Konsolosu Bilal Tutuş, Lesotho Fahri Konsolosu Yunus Ete, Sri Lanka’nın Bursa Fahri Konsolosu Ahmet Yıldız ve Bosna-Hersek Fahri Konsolosu Hasan Topaloğlu’nun katılım sağladığı buluşmada Fahri Konsolosların temsil ettiği ülkelerdeki iş fırsatları, ihracat, yerleşik ticaret ve yatırım fırsatları hakkında güncel bilgilere değinildi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı