Masis Aram Gözbek, ÖRAV Sohbetlerinde liderlik, takımdaşlık ve koro müziğinin önemine değindi

MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesinin kurucu şefi ve genel sanat yönetmeni Masis Aram Gözbek, ÖRAV Sohbetlerinde liderlik, takımdaşlık ve koro müziğinin önemine değindi.

Masis Aram Gözbek, ÖRAV Sohbetlerinde liderlik, takımdaşlık ve koro müziğinin önemine değindi

MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesinin kurucu şefi ve genel sanat yönetmeni Masis Aram Gözbek, ÖRAV Sohbetlerinde liderlik, takımdaşlık ve koro müziğinin önemine değindi.

 

ARA REKLAM ALANI

‘’Koro müziği farklılıklarımızı birer zenginlik olarak görmeyi, barış içinde nasıl birlikte yaşayabileceğimizi öğretir”

Öğretmen Akademisi Vakfı, her ay gerçekleştirdiği ÖRAV Sohbetleriyle; bilgi ve deneyimleri, sıra dışı meslekleri ve hayatlarıyla, ilham veren konukları öğretmenlerle bir araya getirmeye devam ediyor. ÖRAV’ın Youtube kanalından herkesin erişimine açık olarak yayınlanan sohbet serisinin bu ayki konuğu, MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesinin kurucu şefi ve genel sanat yönetmeni, Dünya Koro Şampiyonası ve Dünya Koro Olimpiyatlarının altın madalyalı koro şefi, aynı zamanda Dünya Koro Şefliği Yarışmasının da 12 finalistinden biri olan Masis Aram Gözbek.

 

Boğaziçi Caz Korosu'yla iki Dünya Şampiyonluğu dahil birçok ödül kazanan Masis Aram Gözbek, dünyanın dört bir yanında yarışma, festival ve ustalık sınıflarına katıldı. Dekoor Close Harmony ve İsviçre Gençlik Korosu gibi dünyaca ünlü korolarla atölye ve konserler gerçekleştirdi. YTÜ Rektörlük Özel Ödülü, 19. TOYP 'Türkiye’nin En Başarılı Genci', 35. Varna Uluslararası Koro Yarışması 'Genç Şef Özel Ödülü’ ve 4. Kristal Ağaç Ödülleri 'Yılın Girişimcisi' ödülünü aldı. KOROHANE ve Kültürlerin Sesi projelerini hayata geçiren ve ülkemizi birçok uluslararası yarışmada jüri üyesi olarak da temsil eden Gözbek, kurucusu olduğu MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesiyle birlikte 2021 Avrupa Video Ödülünün de sahibi. 

 

‘Yaptığımız her işte farkımızı, duygularımızla ortaya koyan varlıklarız’’

 ‘’Koro müziği yaparken oldukça hassas bir çizgi var. Hedefleriniz arttıkça ve mükemmeliyet arayışınız derinleştikçe, bu çizgi daha da hassaslaşıyor, dengeyi kurmak zorlaşıyor. Koro şefi olmak müzik bilgisi, deneyimi ve sezgisinin yanı sıra, müthiş bir sosyal hakimiyet de gerektiriyor. Örneğin 40 kişilik bir toplulukta bambaşka renkler var ve amaç farklı renklerden, renklerin canlılığını da koruyarak en güzel harmanı yaratmak. Bu dengeyi yaratırken de tüm koristlerin fikrini almak, her birinin çok değerli olduğunu ve takımın eşsiz bir parçası olduklarını hissettirmek, koristlerin gerek şef gerekse birbirleri arasındaki şeffaf ortamı, açıklığı sağlamak çok önemli…’’

 ‘’Koro veya bir topluluk liderini yansıtır’’

 ‘’İçtenliğin bize getirdiği büyük bir renklilik, sıcaklık, dinamizm, enerji ve tutku var. Korodaki ilk çalışmalarımızı, zamanımızın 20’sini şarkı söyleyerek, 80’ini ise bahsettiğim bu duyguları açığa çıkarabileceğimiz tanışma oyunları, konsantrasyon oyunları, grup enerjisini oluşturacağımız oyunlarla geçiririz. Bu uğurda tüm fedakarlığını ortaya koymaya hazır, inanan bir ekip oluşturmak ve bunu yaparken de ciddi çarpışmaların olduğu, bir nota için bazen bir saat süren tartışmaların yaşandığı, hemen bir saniye sonrasında da minicik bir sözle kahkahaya boğulabilen zenginliğe ve derinliğe sahip bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bu da deneyimle oluyor. Koro veya bir topluluk, liderini yansıtır derler. Bu sebeple koro şefi olmak, büyük bir fedakarlık ve sorumluluk. Aynı zamanda da büyük keyif yaşayacağınız, milyonlara şarkı söyletebileceğiniz ve ilham olabileceğiniz çok özel bir meslek…’’

 

‘’Şarkı söyleyerek yetişen nesillerle sevgiden, barıştan ve kardeşlikten bahsedeceği bir topluma kavuşmayı hayal ediyoruz.’’
 

“Çocukları bir koroya dahil edersek veya okullarda, mahallelerde çocukların birlikte şarkı söyleyecekleri topluluklar kurabilirsek şu an zorluk yaşadığımız birçok konuyu aşmış olacağız. Korolarda şarkı söyleyerek yetişen nesillerin çoğalması ve o nesillerin oluşturduğu toplumların, bugün olduğu gibi savaşlardan, kavgalardan değil, aşktan, sevgiden, barıştan ve kardeşlikten bahsedeceği bir gelecek hayal ediyoruz. Umarım bunu hep birlikte gerçekleştirebiliriz.”

Masis Aram Gözbek’in liderlik, takımdaşlık ve koro müziğinin önemini vurguladığı, barış, dayanışma ve çok seslilik üzerine görüşlerini paylaştığı keyifli sohbet ÖRAV’ın Youtube kanalı üzerinden izlenebilir!

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ