İngiltere, dünyada insanların en çok yaşamak istedikleri ülkelerin başında gelmektedir. Yaşam standartları, ülkenin eğitim seviyesi, suç oranlarının düşük olması gibi etkenler bu ülkede yaşamak isteme nedenlerinin başında gelmektedir. Ancak İngiltere’de yaşamak ya da İngiltere vizesi almak sanıldığı kadar kolay değildir. Hatta İngiltere oturma izni almak oldukça zordur.

İngiltere şu sıralarda AB üyeliğinden çıkmanın yollarını arıyor. Bununla birlikte AB ülkesi olmasına rağmen kendi sınır kontrollerini belirliyor ve aynı zamanda da bir Schnegen ülkesi. Bununla birlikte son yıllarda İngiltere göç politikasında önemli değişiklikler de olmuştur. Avrupa ülkeleri için bu durum geçerli olsa da Türk vatandaşlarının İngiltere vizesi alması için Ankara Anlaşması şartlarını yerini getirmesi gerekmektedir. Öncelikle Ankara Anlaşması’ndan bahsetmek gerekiyor.

Ankara Anlaşması Nedir?

Ankara Anlaşması - İngiltere Vizesi

1963 yılında Avrupa Birliği, bu tarihten sonra AB’ye girecek ülkeler ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması (ECAA ve Turkish Businessperson Visa olarak da bilinmektedir.) 18 yaşını dolduran Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği üyesi ülkelerde iş kurma ve yaşama hakkı vermektedir.

Günümüzde Ankara Anlaşması ile en çok vize işlemleri gerçekleştirilen ülke İngiltere’dir. Anlaşmanın en büyük avantajı süresi oturma izni vermesidir. Ancak şartları da oldukça zorlayıcıdır.

Ankara Anlaşması detaylarına farklı bir yazıda giriş yapacağız. Bu nedenle burada size gerekli olan Ankara Anlaşması gerekli evraklar listesini vereceğiz.

  • İş planı: Anlaşmadan yararlanabilmek için tüm şartları yerine getiren, tüm detayların yer aldığı bir iş planı oluşturmalısınız.
  • İngiltere’deki potansiyel müşterilerden referans mektupları
  • Türkiye’de çalışmış ve iş yapmış olduğunuz kişilerden referans mektupları
  • Şirketinize yapmayı düşündüğünüz ve iş planında belirttiğiniz maddi yatırıma sahip olduğunuzu kanıtlayan belgeler
  • Kişisel özgeçmişiniz (CV)
  • Diploma ve sertifika gibi öğrenim belgeleri (İngilizce)
  • İş kurmaya yetkin olduğunuzu kanıtlayacak her türlü destekleyici belgeler (sertifikalar, geçmiş işler, vs.)
  • Oturmayı planladığınız evi tanımlayan bir sayfa
  • Tutmayı planladığınız ofisi tanımlayan bir sayfa

İngiltere’ye Vizesiz Girebilen Ülkeler

Dünyada birçok ülke vatandaşları bazı ülkelere vizesiz girebilir ve belirli bir süre bu ülkede kalabilir. Bu süre genellikle 90 gün olmakla birlikte 180 güne kadar çıkabilir. İşte İngiltere’de bazı ülkeler vize istememektedir.

İngiltere’nin vize istemediği ülkeler;

  • Andorra
  • Antigua
  • Barbuda
  • Arjantin
  • Avustralya
  • Bahamalar
  • Barbados
  • Belize
  • Botsvana
  • Brezilya
  • Brunei
  • Kanada
  • Şili
  • Kosta Rika
  • Dominika
  • Doğu Timor
  • El Salvador
  • Grenada
  • Guatemala
  • Honduras
  • Hong Kong
  • İsrail
  • Japonya
  • Kiribati
  • Macau
  • Malezya
  • Maldivler
  • Marshall Adaları
  • Mauritius
  • Meksika
  • Monako
  • Mikronezya
  • Namibya
  • Nauru
  • Yeni Zelanda
  • Nikaragua
  • Palau
  • Panama
  • Papua Yeni Gine
  • Paraguay
  • St Kitts ve Nevis
  • St Lucia
  • St Vincent ve Grenadinler
  • Samoa
  • San Marino
  • Seyşeller
  • Singapur
  • Solomon Adaları
  • Güney Kore
  • Tayvan
  • Tonga
  • Trinidad Tobago
  • Tuvalu
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Uruguay
  • Vanuatu
  • Vatikan

Yukarıdaki ülke vatandaşları İngiltere’de 6 aya kadar vizesiz kalabilirler. Kuveyt, Umman, Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri ülke vatandaşları 15 euro karşılığında EVW yani elektronik vize alarak İngiltere’ye 6 ay kadar kalabilirler. Listede yer almayan diğer ülkeler için vize almak zorunludur.

İngiltere Vizesi Türleri

İngiltere, turistik, çalışma vizeleri, öğrenci vizeleri, transit vizeler ve aile vizeleri gibi 5 farklı kategoride vize vermektedir.

Turistik vize: 6 aya kadar geçerli olan eğlence, iş veya özel amaçlı vize türdür. Bu vize türü, özel tıbbi tedavi görüyorsa 11 aya kadar veya akademik araştırmalar için 12 aya kadar uzayabilir.

Kısa süreli çalışma vizesi: İngiltere’de, İngilizce kursuna gitmek istiyorsanız ve 18’in üzerindeyseniz 6 aydan 11 aya kadar vize alabilirsiniz.

Evlenme vizesi (Yerleşme değil): Eğer İngiltere’ye yerleşmeyi planlamadan bu topraklarda nikah kıymayı planlıyorsanız özel bir vize ile 6 aya kadar geçerli ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Ücretli katılım vizesi: İngiltere merkezli bir kuruluş veya müşteri tarafından belirli bir amaç için (örneğin seminer, kurs gibi) davet edildiyseniz 1 aya kadar vize alabilirsiniz.

Ebeveyn vizesi: Eğer çocuğunuz İngiltere’de bir okulda öğrenim görüyorsa 12 aya kadar vize alabilirsiniz.

Elbette bunlar dışında farklı vizelerde yer almaktadır. Transit vize, öğrenci vizeleri gibi vizelerde bulunmaktadır.

İngiltere Çalışma Vizeleri

  • Tier 1: Ender yetenek sahipleri (bilim insanları gibi), girişimciler, yatırımcılar, İngiliz okullarından mezun yatırımcılar bu vize türünden yararlanabilir.
  • Tier 2: Vasıflı işçiler, din adamları, sporcular, şirket içi transferler bu vize türünden yararlanmaktadır.
  • Tier 5: Geçici işçiler, staj ve gençlik değişim programı kapsamındaki kişiler, sanatçı ve sporcular, misyonerler, Erasmus değişim programı kapsamındaki kişiler ve uluslararası sözleşme programı kapsamındaki kişiler bu vize türünü kullanabilir.
  • Merkezi Türkiye’de olan şirket çalışanlarının İngiltere’de çalışacak temsilcileri için özel İngiltere Vizesi
  • Ankara Anlaşması dahilindeki vize.

İngiltere Vize Ücretleri

İngiltere vize ücreti konusunda farklı para birimlerine ait fiyatları vermek istiyorum.

Dolar bazında;

  • 6 Aylık: 113 USD
  • 2 Yıllık: 429 USD
  • 5 Yıllık: 780 USD
  • 10 Yıllık: 978 USD

Pound bazında;

  • 2 yıl – 330 £
  • 5 yıl – 600 £
  • 10 yıl – 752 £

İngiltere Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vize başvurusu için aşağıdaki resmi adresten bilgi alabilirsiniz.

https://www.gov.uk/government/publications/how-to-apply-for-a-uk-visa-in-turkey.tr

İngiltere Vizesi Başvurusu Sırasında İstenen Evraklar ve Bilgiler

İngiltere vizesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Vize türüne bağlı olarak farklı evraklarda istenebilir.

  • Pasaport
  • Finansal dökümanlar (banka hesapları, tapu, araç ruhsatı gibi)
  • Meslek ile ilgili dökümanlar (bordro gibi)
  • Eğitim ile ilgili dökümanlar
  • Biyometrik fotoğraf
  • Uçak bileti rezervasyon bilgileri
  • İngiltere’de konaklama adresi
  • İngiltere gezi programı

Aşağıda yer alan bilgiler vize başvurusu sırasında sizden istenebilir.

  • Seyahat tarihleri
  • İngiltere’de nerede kalacağınız
  • Şu anki adresinizin ayrıntıları ve orada ne kadar zamandır kaldığınız
  • Aile fertlerinin isimleri ve doğum tarihleri
  • Bir yıllık kazancınız ve seyahatinizin toplam maliyeti (tahmini)

İngiltere’de nerede kalacağınız
şu anki adresinizin ayrıntıları ve orada ne kadar zamandır kaldığınız
ailenizin isimleri ve doğum tarihleri
bir yılda ne kadar kazandığınızla birlikte seyahatinizin tahmini maliyetleri

İngiltere Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İngiltere vize başvurusu yapıldıktan sonra genel olarak 3 hafta ile 12 hafta arasında sonuçlanmaktadır.

Çalışma izni başvuruları ise 12 hafta ile 24 hafta arasında sonuçlanmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here