“Girişimler hayal kurmakla başlar; araştırmak, çok çalışmak, sabır ve öz disiplinle büyür…”
ABD Tarım Bakanlığı tarafından onaylı, dünyadaki 40 şirketten biri olan Biolive Kurucusu ve CEO’su Duygu Yılmaz, ÖRAV’ın 5 Taş Sosyal ve Finansal Liderlik Programı’na konuk oldu.
ABD Tarım Bakanlığı tarafından onaylı, dünyadaki 40 şirketten biri olan Biolive Kurucusu ve CEO’su Duygu Yılmaz, ÖRAV’ın 5 Taş Sosyal ve Finansal Liderlik Programı’na konuk oldu. İlk üretimini evdeki laboratuvarda yapan Yılmaz; öğretmenlere zeytin çekirdeğinden dünyaya zarar vermeyen bitkisel kaynaklı plastik üretimine uzanan, heyecan verici girişimcilik hikayesini anlattı.
Garanti BBVA desteğiyle altı yıldır yürütülen ve 2.300 öğretmen aracılığıyla yaklaşık 35 bin öğrenciye ve ailesine erişen 5 Taş Sosyal ve Finansal Liderlik Programı öğrencilerin çevrelerindeki sorunlara duyarlı ve analitik düşünce yapısını özümsemiş, çözümcü bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunuyor. Çocuklarda sosyal ve finansal okuryazarlık konusundaki bilincin artmasını hedefleyen program Aflatoun International iş birliğiyle tasarlandı. Kişisel Anlayış ve Keşif, Haklar ve Sorumluluklar, Tasarruf ve Harcama Bilinci, Planlama ve Bütçeleme ile Sosyal ve Finansal Girişim başlıklarından oluşan programda katılımcı öğretmenler ve öğrencileri bu beş başlıkta aktiviteler gerçekleştiriyor. Programın son ayında gerçekleştirilen çevrim içi iki günlük Çözüm Kampında ise öğrenciler, öğretmenleri rehberliğinde sosyal çevrelerindeki bir soruna çözüm olarak bir girişim fikri oluşturuyor ve proje planı hazırlıyorlar.
Program kapsamında her ay bir kere gerçekleşen “Uzman Buluşmalarında” ise öğretmenler, öğrenciler ve veliler, o ayın temasıyla ilgili başlıkta bir uzmanla bir araya geliyor. ‘’Uzman Buluşmalarının” bu ayki konuğu, ABD Tarım Bakanlığı tarafından onaylı, dünyadaki 40 şirketten biri olan Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojileri Kurucusu ve CEO’su Duygu Yılmaz oldu. Yılmaz, etkinlikte hayal etmekle başlayan girişimciliğin; sabır, çalışmak ve öz disiplinle başarıya ulaştığını söyleyerek, kendi hikayesinin dönüm noktalarını anlattı.
“Benim girişimcilik hikayem çocukluktaki kimya merakım ve kahvaltı sofrasındaki bir rastlantıyla başladı” ‘’Kurumsal hayattan ayrılma riskini aldım. Para kazanmak için bir etüt merkezinde ders verirken kalan zamanlarımda zeytin çekirdeğinden plastik üretimine uzanan projeme vakit ayırabildim. İlk laboratuvarımızı eve kurduk.’’
hayatının içerisinde olmak istiyordum ama memur bir aileden geldiğim için girişimcilik konusuna uzaktım. Ne üreteceğimi ve nasıl farklılaşabileceğimi bilmiyordum. Bir gün kahvaltıda zeytin çekirdeği yutan ve midesine iyi geleceğini söyleyen babam için bu işin içyüzünü araştırırken zeytin çekirdeği benim için bir tutku haline geldi. Çekirdeğin içindeki antioksidanların faydaları neler olabilir, bu antioksidanlar kozmetik sektöründe de kullanılabilir mi konularında makaleler okudum, araştırmalar yaptım.
‘Daha sürdürülebilir bir dünya için petrol türevlerinden uzaklaşmalıyız. Sosyal faydası daha fazla olan bu cins yeni teknolojilerin yaygınlaşması için, maliyet açısından rekabetçi olmaları gerekiyor.’’ ‘ ‘’Girişimcilik hayal kurmakla başlayan, araştırma, çalışkanlık, sabır ve öz disiplinle başarılı olabileceğiniz bir alan.’’
Yılmaz’dan öğrencilere girişimcilik ile ilgili tavsiyeler:
- Hayal kurun
- Sosyal medyaya gereğinden fazla zaman ayırmayın
- Bilim, teknoloji, sosyolojik gelişmelerle ilgili araştırmalar okuyun
- Planlı olarak risk almaktan çekinmeyin
- Çok çalışmaya ve başaramadığınızda yeniden başlamaya hazır olun
- Sabırlı olun
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı