EÜ'den Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında deri sektörüne yönelik önemli proje

Egeli Bilim Ekibi, deri sanayine teknolojik ve inovatif destek sunmaya devam ediyor Ege Üniversitesinde oluşturulan araştırma geliştirme ve inovasyon kültürü nitelikli projelere dönüşmeye devam ediyor.

EÜ'den Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında deri sektörüne yönelik önemli proje

Egeli Bilim Ekibi, deri sanayine teknolojik ve inovatif destek sunmaya devam ediyor

Ege Üniversitesinde oluşturulan araştırma geliştirme ve inovasyon kültürü nitelikli projelere dönüşmeye devam ediyor. Türkiye’de alanında tek olan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, ulusal ve uluslararası alanda deri sanayine teknolojik ve inovatif destekler sunmaya devam ediyor.

ARA REKLAM ALANI

TÜBİTAK nezdinde en çok proje yapan ve projeleri en çok kabul gören üniversiteler arasında zirvede yer alan Ege Üniversitesinde, Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Önem’in yürütücülüğünde, bölümün öğretim elemanları tarafından hazırlanan “Deri Sanayinde Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik: Vakum Altında Su ve Kimyasal Madde Kullanımını Azaltan Çevreci Üretim Sistemi ve Yöntemlerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK ARDEB-1001 projesi desteklenmeye uygun bulundu.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz Deri Mühendisliği Bölümü ülkemizde bu alanda eğitim öğretim veren tek, uluslararası arenada ise önde gelen yükseköğretim kurumlarından birisi. Çalışmalarını disiplinlerarası olarak sürdüren bölümümüz ülkemiz deri sektörüne yönelik önemli projelerin hazırlanmasına öncülük ediyor. Ayrıca, deri sanayine teknolojik ve inovatif destekler sunuyor. Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Önem’in yürütücülüğünde bölüm öğretim elemanları tarafından deri sektöründe su ve kimyasal madde kullanım miktarlarını azaltarak, yenilikçiliği ve çevre dostu üretimi destekleyen proje TÜBİTAK ARDEB 1001 programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü. Projesi ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diyorum” diye konuştu.

Proje ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Önem ise “TÜBİTAK ARDEB 1001 projesi kapsamında, Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz ile birlikte sunduğumuz ‘Deri Sanayinde Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik: Vakum Altında Su ve Kimyasal Madde Kullanımını Azaltan Çevreci Üretim Sistemi ve Yöntemlerinin Geliştirilmesi’ isimli projemiz yaklaşık 800 bin TL bütçe ile kabul edildi. Projedeki temel amacımız, farklı basınç şartları altında deri üretiminin gerçekleştirilmesi ve üretimde kullanılan su ve kimyasal madde miktarlarının azaltılmasıdır. Projede geliştirilecek sistemler ve üretim yöntemleri sayesinde deri üretiminde su kullanımının geleneksel yöntemlere göre yüzde 70’lere kadar, kimyasal madde kullanımının ise yüzde 50’lere kadar azaltılabilmesi mümkün olabilecektir. Deri sektörü tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen proje hayata geçtiğinde, kirlilik yükü ve hacmi minimize edilmiş, aynı zamanda ekonomik yükü oldukça hafifletilmiş çevreci üretim prosesi deri sanayinin kullanımına sunulabilecektir” dedi.

Yürütücülüğünü Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Önem’in yaptığı projenin ekibinde ise Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, Doç. Dr. Onur Yılmaz, Doç. Dr. Ali Yorgancıoğlu ile Demokrasi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Çavdar görev alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ