Enerjisa Üretim Rüzgar Günü Festivali Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Yaşama saygı duyarak daha güzel bir gelecek için enerji üreten, topluma ve çevreye katkı sağlamayı hedefleyen Enerjisa Üretim, Çanakkale’de Rüzgar Günü festivali gerçekleştirdi.
Yaşama saygı duyarak daha güzel bir gelecek için enerji üreten, topluma ve çevreye katkı sağlamayı hedefleyen Enerjisa Üretim, Çanakkale’de Rüzgar Günü festivali gerçekleştirdi. İki gün boyunca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gerçekleşen festivale; alanında öncü şirketlerin liderleri katılım göstererek öğrencilere deneyimlerini, güncel durumu ve sektördeki gelişmeleri aktardı.
Enerjisa Üretim, “Enerjimiz rüzgarla, geleceğimiz sizinle” diyerek 10 – 11 Mayıs 2022 tarihlerinde Rüzgar Günü festivali gerçekleştirdi. Bu sene ilki yapılan ve önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilmesi planlanan festivalde, öğrenciler enerji sektörünün lider isimleriyle bir araya geldi. İlk gün rüzgar teknolojileri, enerji sektöründe dijitalleşme ve veri, sürdürülebilir stratejiler, rüzgar enerji santralleri yatırım süreçleri konularının işlendiği etkinlikte tarihçi ve yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan konuk konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmaları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ile başladı. Geleceğin yenilenebilir enerjide olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sedat Murat, “Alanında lider ve öncü olan, Türkiye’nin enerji sektörüne yön veren Enerjisa Üretim başta olmak üzere konuklarımızı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Hedeflerimiz yenilenebilir enerji konusunda Çanakkale’yi Türkiye’nin lideri yapmak” dedi.
“Rüzgar enerjisi yatırım çalışmalarımızı tüm titizliğimizle sürdürüyoruz”
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl açılış konuşmasında, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz Enerjisa Üretim Rüzgar Günü dolayısıyla rüzgarın başkenti Çanakkale’de sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Geleceğimizi şekillendirecek olan siz gençleri de sektörümüzle ve özellikle rüzgar enerjisi konusunda bilgilendirmek, yetiştirmek ve enerji sektörüne kazandırmak en büyük önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu etkinlik de bundan dolayı bizim için büyük önem taşıyor. Enerjisa Üretim olarak toplam üç adet Rüzgar Enerjisi Santrali işletmekteyiz. Yakın zamanda Çanakkale Rüzgar Santrali’mizde güneş santralimiz de işletmeye geçecek ve santralimiz hibrit santrale dönüşecek. Çanakkale ve Aydın’da gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz 500 MW’lık YEKA-2 Rüzgar Santralleri yatırım çalışmalarımızı da tüm titizliğimizle sürdürüyoruz. 65 MW kurulu güce sahip olacak Erciyes Rüzgar Santralimiz ise sene sonunda işletmeye geçecek” dedi.
Sektörde kadın istihdamını daha iyi bir noktaya getirmek hedefiyle mezun olmak üzere olan kadın öğrencilere “500 Kadın Öğrenciye Eğitim Programı” adı altında proje başlattıklarına da değinen Bayçöl, “İlk yola çıkışımızda 500 kadın öğrenciye ulaşmayı hedeflemiştik, şu anda ise 54 farklı ilden 879 kadın öğrenci ile programımıza başladık. Kısa sürede programımızın yoğun ilgi görmesinden çok memnunuz. Online platformlarda gerçekleşecek eğitim programımız ile sektöre insan kaynağı anlamında değer yaratacak farklı çalışmalar hayata geçirmeye devam ediyor; öğrencilere kişisel gelişimden kariyer planlamasına, sürdürülebilirlikten elektrik üretimine kadar birçok farklı alanda eğitim ve deney alanlarıyla desteklenen bir ‘birlikte öğrenme’ deneyimi sunuyoruz” dedi.
Festivalin bölgenin yenilenebilir enerji anlamında bir güç olması hedeflerinde somut bir adım olduğunu kaydeden GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç ise, “Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak bir hedefimiz bulunuyor ve Çanakkale’yi bu anlamda öne çıkarmak istiyoruz. Bölgemiz, yenilenebilir enerji açısından da elverişli bir konumdadır. Bu kapsamda bu buluşmayı Çanakkale’de gerçekleştirmek bizler için önemli. Kurulan merkezlere tüm gençlerimizi bekliyoruz” dedi.
Öğrenciler rüzgar enerjisi santrallerinin yolculuğunu dinledi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gerçekleşen Enerjisa Üretim Rüzgar Günü festivalinde, bir çok panel ve söyleşide öğrenciler rüzgar ile ilgili merak ettiği tüm sorulara da yanıt buldu. Festival boyunca enerji sektöründe dijitalleşmeyi örneklerle birlikte dinleyen öğrenciler; verinin sektörde nasıl yönetildiğini, yeni nesil şirketlerin kültürünü ve sürdürülebilirlik kapsamda nasıl fark yaratacağına yönelik somut örnekleri dinleme fırsatı yakaladı. Rüzgar enerji santralleri yatırım süreçleri hakkında detaylı bilgi öğrenen öğrenciler, yatırım süreçleri ile bir santralin projeden işletmeye kadar bütün yolculuğunu dinledi. Sürdürülebilirlik atölyesi, 360 derece yavaş çekim selfie alanı, ödüllü pedal çevirme yarışması gibi etkinliklerin de yer aldığı festivalin ilk günü ise Adamlar konseri ile son buldu.
Etkinliğin ikinci günü ise insan kaynaklarının dönüşümü ele alınarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın Yenilenebilir Enerji İstihdam Piyasası Analizi Raporu paylaşıldı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı