Dünyanın En Esrarengiz Ressamından İlhamla: Black Pencil Yarın CRR’de!

İsmini, dünyanın en esrarengiz ressamı Mehmet Siyah Kalem’den alan çok uluslu topluluk Ensemble Black Pencil, 15 Aralık’ta, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzikseverlere sıra dışı bir akşam vaat ediyor.

Dünyanın En Esrarengiz Ressamından İlhamla: Black Pencil Yarın CRR’de!

İsmini, dünyanın en esrarengiz ressamı Mehmet Siyah Kalem’den alan çok uluslu topluluk Ensemble Black Pencil, 15 Aralık’ta, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzikseverlere sıra dışı bir akşam vaat ediyor.  Topluluk 17. yüzyıl Transilvanya’sını günümüze taşıdıkları projeleri “Come Out, Caioni” ile İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Ensemble Black Pencil konserde, düzenlemeleri kendilerine ait olan 18 eser seslendirecek. Dinleyiciler konser boyunca 50 farklı enstrümanın kullanımına tanık olacak.

Transilvanyalı Müzisyen Fransisken Rahibinden Alınan İlhamla

ARA REKLAM ALANI

 “Come Out, Caioni” pandemi sırasında doğmuş bir proje. Projenin ilham kaynağı; 1629-1687 yılları arasında yaşamış Transilvanyalı bir Fransisken rahibi ve müzisyen olan Johannes Caioni’nin 346 eserden oluşan kodeksi. Caioni Codex’i olarak bilinen el yazmaları, II. Dünya Savaşı’nda Rusların eline geçmemesi için rahipler tarafından saklanmış. Onlarca yıl kayıp kabul edilen kodeks, yıllar sonra bir duvara gömülmüş olarak bulunmuş. Black Pencil Caioni Codex’inden aldığı ilhamla, 50 enstrümanın kullanıldığı; ritm, dinamizm, özgürlük, nostalji, meditatif melodiler, sevgi, yalnızlık, paylaşma ve birlikte olabilme duygusunu yansıtan bir program hazırlamış. 

Çok Uluslu Topluluk

Black Pencil; blok flütte Jorge Isaac (Venezuela) , pan flütte Matthijs Koene (Hollanda)  viyolada Esra Pehlivanlı (Türkiye), akordeonda Marko Kassl (Avusturya)  ve vurmalı çalgılarda Enric Monfort (İspanya)’tan oluşan çok uluslu bir topluluk. 

Topluluk, adını 15. yüzyılda yaşamış Türk asıllı ressam Mehmet Siyah Kalem’den alıyor. Kurulduğundan bu yana Hollanda, Türkiye, Danimarka, Almanya, İspanya, İrlanda ve Venezula gibi çeşitli ülkelerde konserler vermiş. Topluluğun canlı performansına tanık olanlar kendilerini, bir konserde değil de; müzikle birlikte zekice kurgulanmış bir sahne/tiyatro performansının içinde buluyor.

Rönesans ve Barok Dönemi Eserlerden 

Mizah ve Bestelenmiş Yemeklere Uzanan Albümler

2010 yılında kurulan topluluk ilk albümü “Buffoni”yi 2014’te çıkardı. Albümün ilham kaynağı, 16. yüzyılda farklı kurgularla görsel mizah yoluyla performans sergileyen profesyonel sanatçılar topluluğu olmuş. 

Black Pencil ikinci albümleri  “Kaiseki”yi 2017’de piyasaya çıkardı. Albümün teması oldukça dikkat çekici; bestelenmiş yemekler. Japon Kaiseki mutfağının “detaylara dikkat etme”, “boşluk kullanımı”, “tekrarlardan kaçınma”, “simetri” gibi geleneksel özelliklerine dikkat çeken albümde; Roderik de Man, Arnoud Noordegraaf, Florian Maier ve Ayuo gibi bestecilerin eserleri yer alıyor. 

2018 tarihli “La Volta”da ise John Dowland, Thomas Morley, William Byrd ve Klaas de Vries’in eserleri üzerinden erken dönem müziğin günümüzdeki çağdaş yansıması duyuluyor.

Konser biletleri, 80-50-30 ve 20 TL kategorilerinde CRR Konser Salonu gişesi ve Biletix'ten temin edilebilir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ