Doğaya Kanat Açtık projesi ikinci rotasını tamamladı

Doğuş Otomotiv’in ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi Ankara, Konya, Ordu, Rize ve Bolu illerini kapsayan ikinci rotasını tamamladı.

13.06.2022
263
Doğaya Kanat Açtık projesi ikinci rotasını tamamladı

Doğuş Otomotiv’in ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi Ankara, Konya, Ordu, Rize ve Bolu illerini kapsayan ikinci rotasını tamamladı. 

 

ARA REKLAM ALANI

Doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, bu bölgeleri konaklama ve yaşam alanı olarak belirleyen yerleşik ve göçmen kuşları fotoğrafladı. Tüydeş yeni rotada, kuş türlerinin yanı sıra bölgeye has diğer endemik canlıları ve sembol türleri de fotoğraflayıp kayıt altına aldı.

 

Doğuş Otomotiv’in, sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, Doğuş Otomotiv Plus iş birliğinde hayata geçirdiği “Doğaya Kanat Açtık” projesinde bu zamana kadar 245 kuş türü kaydedildi. Proje önümüzdeki dönemlerde farklı rotalarda devam edecek.

 

Doğuş Otomotiv’in ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesinin yeni rotası tamamlandı. Ankara, Konya, Ordu, Rize ve Bolu illerini kapsayan rotada doğa, yaban hayatı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş hem yerleşik, hem de göçmen kuşların farklı türlerinin yanı sıra, bu bölgelere has endemik diğer canlılar veya sembol türleri de fotoğrafladı. 

 

2022 yılında başlayan ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi kapsamında bu zamana dek 245 kuş türü kaydedildi. Proje kapsamında Türkiye'de yaşan 497 kuş türünden 400'e yakının görülmesi hedefleniyor.

 

İsmine şenlikler düzenlenen Dağ Horozu ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesinin ikinci rotasında ülkemizin kuzey bölgelerini mesken tutan kuş türleri gözlemlendi. Özellikle, Türkiye’nin endemik kuş türleri arasında yer alan ve en sık Rize’nin İkizdere bölgesi çevresinde görülebilen Dağ Horozu, bu rotanın en ilgi çeken türlerinden biri oldu.  Ülkemizdeki soyu tükenme tehlikesi altında olan türlerin başında gelen Dağ Horozu’nu görüntüleyebilmek için her yıl yüzlerce kuş gözlemcisi, doğa ve yaban hayatı tutkununu Rize’ye akın ediyor. Dağ Horozu türünün korunmasına dikkat çekmek amacıyla her yıl bir de etkinlik düzenleniyor. Doğaya Kanat Açtık projesi kapsamında bölgeye giden Alper Tüydeş 17. İkizdere Dağ Horozu Şenliği’nde yer aldı. Dağ Horozu türünün korunmasına dikkat çekerek farkındalık yaratmayı amaçlayan şenliklerde doğa tutkunlarıyla birlikte gözlem yapan Tüydeş, Dağ Horozu’nu görüntülemeyi başardı.

 

Bölgedeki çekimlerinde bir cami minaresini yuva belleyen Kara Ağaçkakan’ı da görüntüleyen Tüydeş bu kuşa sahip çıkan Rize Kurtuluş Köyü sakinleriyle de bir araya gelerek sohbet etme imkanı buldu.

 

Rotanın bu bölümünde bölgenin önemli türleri arasında yer alan Yeşil Çıvgın, Kafkas Çıvgını, Sürmeli Dağ Bülbülü, Küçük Kerkenez gibi kuşlar da görüntülenerek kayıt altına alındı.
 

Sadece kuşlar değil

‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi kapsamında gerçekleştirilen rotalarda kuş türlerinin yanı sıra, rotada yer alan bölgelere has endemik diğer canlıları veya sembol türleri de kayıt altına alıp fotoğraflayan Tüydeş, Konya kırsalında bir diğer adı Yer Sincabı olan Anadolu Gelengisi ile sadece Rize'de görülen Sarı Benekli Zıpzıp Kelebeği de fotoğraflanan türler arasına ekledi.

Bolu’nun derin ormanları büyüleyici güzellikte

Alper Tüydeş’in Karadeniz rotasında yer alan son durağı ise Bolu oldu. Bölgede yerleşik kuş türlerinin yanı sıra göçmen türlerin de benimsediği Bolu Ormanlarında gözlemlerde bulunan Tüydeş, Çizgili Ötleğen, Boyunçeviren, Çütre, Sarıasma gibi kuş türlerini kayıt altına aldı. Özellikle göçmen kuşların kuluçka dönemleri için tercih ettiği bölgede ülkemizdeki 4 akbaba türünü ve bunun yanında pek çok yırtıcı kuşu görmek mümkün. 

 

Tehlike altındaki kuş türlerine dikkat çekmek hedefleniyor

Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi iş birliğiyle hayata geçen ‘Doğaya Kanat Açtık’ projesi, iklim değişikliği, yasadışı avcılık, çevre kirliliği ve yanlış kentleşme gibi nedenlerden ötürü tehlike altındaki göçmen kuşlara ve bunların göç yollarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Doğa, yaban hayatı ve kuş fotoğrafları çeken Alper Tüydeş’le birlikte gerçekleştirilen Doğaya Kanat Açtık projesinde ayrıca Türkiye’deki ender, soyu tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini de gözlemlenecek. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ