“1. Uluslararası Ege Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi” düzenlendi
Ege Üniversitesi (EÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “1.
Ege Üniversitesi (EÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “1. Uluslararası Ege Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi” çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Onur kurulunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer’in yer aldığı kongrede moderatör olarak EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Burcu Türkcan görev aldı. Kongreye enstitüye bağlı programların anabilim dalı başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrede konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Temmuz ayında 40’ıncı yılını kutlayacak olan Enstitümüz, lisansüstü programlarda öğrenci merkezli bir yaklaşımla alanında meydana gelen gelişmeleri yakından izleyen, ülke ve dünya gerçeklerine duyarlı evrensel ölçüde bilgi üretme kapasitesine sahip, aynı zamanda mesleki ve kültürel anlamda donanımlı, sorgulayan ve çözümler üreten bireyler yetiştirilmesi amacıyla gerekli faaliyetlerin koordineli bir şekilde yürütülmesini misyon edinmiştir. Enstitümüz, alanında öncü öğrenci odaklı ulusal ve uluslararası yapılar dahilinde işbirliği alanı oluşturan, disiplinler arası çalışmalara önem veren, uluslararası alanda kabul gören programlara sahip ve evrensel değerlere bağlı sürdürülebilir bir eğitim kurumu olma vizyonuyla öğrencilerimize etkin olarak çalışabilecekleri ortamlar yaratma kapsamında tarihinde ilk kez bir lisansüstü öğrenci kongresi organize ediyor. Uluslararası nitelikte bir organizasyon olarak düzenlenen kongre kapsamında öğrencilere çalışmalarını olgunlaştırmaları için uygun bir ortam yaratılmış olacak. Farklı dillerden bildiriler sunularak çeşitliliğe dayalı ve aktif bir platform oluşturulacak. Bu vesileyle başta Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Mutluer olmak üzere bu değerli organizasyonu gerçekleştiren tüm çalışma ekibini kutluyor, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Ege Üniversitesi önemli mesafe katetti”
Ege Üniversitesinin son beş yılda önemli mesafe katettiğini belirten Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Köklü bir geçmişi olan Ege Üniversitesi, özellikle son beş yıldır akademik ve idari anlamda büyük mesafeler kaydetti. Üniversitemiz, araştırma üniversitesi olma, eğitim ve öğretimde kaliteyi artırma ve öğrenci odaklılık hedefleri doğrultusunda çok ciddi ilerlemeler sağladı. Bu kapsamda Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 5 yıl süreyle kurumsal akredite almaya hak kazandı ve aynı zamanda araştırma üniversitesi oldu. Bu ciddi ilerlemelerin yanı sıra Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, var olan hedeflerimize ek olarak üniversitemize yeni hedef ve vizyonlar ortaya koydu. Bu yeni hedef ve vizyonun temel argümanlarının, dünya sorunlarını çözmeye yönelik bilgi üretmek bağlamında uluslararasılaşmak ve dijital tarzda bir dönüşümü yakalamak olduğu anlaşıldı. Üniversitemizin ve hatta Türkiye’deki diğer üniversitelerin akademik seviyelerinin yükselerek dünyadaki sıralamalarda ilk 500 hatta ilk 300 gibi üst basamaklara tırmanması, akademik ve pedagojik tipte bir kurumsal değişimle mümkün görülmekte. Bu çerçevede Yükseköğretim Kurulumuzun yaptığı çalışmalar da takdire şayandır” diye konuştu.
Kongrenin açılış dersini veren Prof. Dr. Mutluer, Sosyal Bilimler alanında dünyada yaşanan değişimi, üniversite sıralamaları üzerinden örneklerle anlattı. Prof. Dr. Mutluer, Sosyal Bilimler alanında tez hazırlanırken odak alınması gereken konulardan örnekler verdi ve Sosyal Bilimlerin ancak güncel sorunlara çözüm üreterek ilerleyebileceğini vurguladı.
Çeşitli alanlarda toplam 130 bildiri sunuldu
Üç gün süren kongre kapsamında lisansüstü öğrenciler; Alman Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Arkeoloji, Coğrafya, Endüstriyel Tasarım, Felsefe, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İşletme, Kadın Çalışmaları, Moda Tasarım, Mütercim Tercümanlık, Psikoloji, Radyo, Televizyon ve Sinema, Reklamcılık, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Temel İslam Bilimleri, Turizm, İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Lehçeleri, Türk Dünyası Edebiyatları, Türk Dünyası Sosyal, Ekonomik ve Siyasal İlişkiler, Türk Halk Bilimi, Türk Halk Oyunları, Türk Müziği, Türk Sanatı, Türk Tarihi ve Uluslararası İlişkiler konularında 33 oturumda toplam 130 bildiri çalışması sundu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı