Kutsalı modern şiirle anlatan şair: Sezai Karakoç

12.

Kutsalı modern şiirle anlatan şair: Sezai Karakoç

12. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk olan şair İsmail Kılıçarslan ve yazar Ahmet Murat, “Sezai Karakoç Bize Ne Anlattı?” adlı söyleşi gerçekleştirdi.

 

Şair İsmail Kılıçarslan ve yazar Ahmet Murat, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 12. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu. Selim Sırrı Paşa Salonu’nda, “Sezai Karakoç Bize Ne Anlattı?” konulu bir söyleşide sevenleriyle buluşan Murat, “Sezai Karakoç modern olanla kutsalı ustalıkla birleştirdi.” dedi.

ARA REKLAM ALANI

 

”İSLAM MEDENİYETİNİ EN İYİ SEZAİ KARAKOÇ ANLATTI”

Sezai Karakoç’un İslam derken Hz. Adem’den itibaren olan süreci baz aldığını söyleyen Kılıçarslan, 20. yüzyılda İslam medeniyetinin ne olduğunu ve olmadığını en iyi Sezai Karakoç’un anlattığını ifade etti. Türkiye’de iki medeniyet algısı olduğunu dile getiren Kılıçaraslan, “Türkiye’de iki medeniyet algısı var. Batı medeniyeti ve müze medeniyeti. Müze medeniyeti, ecdada atıfta bulunarak, yapılanı sadece ecdadın yapabileceğini düşünmek. Bunun ucu yavaş yavaş tehlikeli bir hal alıyor. Oysa yaşayan bir organizma olarak ele aldığımızda, insanlığın yıldızlığının parladığı anlarda medeniyet birikimi var. Dirilme meselesi Sezai Bey ile ölmüş birinin dirilme manası değil. Ocaktaki közün karıştırılması manasındadır. O közü tekrar karıştırabilirsek, ateşi harlarsak, üretilmişe ağlamak yerine üretmeye çalışırsak o zaman kurtuluruz demektir.” dedi.

 

“MODERN VE KUTSALI BİRLEŞTİRDİ”

Yazar Ahmet Murat ise Sezai Karakoç hakkında şu sözleri dile getirdi: “Sezai Beyi anlamak için çağdaş Türk düşüncesi ve çağdaş İslam düşüncesi içinde bakmamız gereken tek nokta şiir. Sezai Karakoç’un şiirinde yaptığı işi çözdüğümüz zaman o şair ve yazarla ilgili ipucunu bulmuş oluruz. O ipucuna asıldığımızda ise aydınlanmaya başlarız.” Modern olanla kutsalı Sezai Karakoç’un ustalıkla birleştirdiğini belirten Murat, hem moderni hem de kutsalı anlamanın çok zor olduğunu ifade etti. Murat,

“Sezai Bey bu çemberi kırdı. Kırmasının birinci sebebi Fransızca bilmesiydi. İkinci sebebi ise çocukluk yaşlarından itibaren kutsalla ilgili edebiyatla ilgilenmişti. Sezai Karakoç kutsalı rampa olarak kullandı ve modern edebiyata geçti. Onu deha bir şair yapan da bu.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ