Monster Notebook, öğrenci ve ofis kullanımına yönelik geliştirdiği, mobilitesi ve batarya performansı ile öne çıkan 11.
Deprem erken uyarı sisteminde milli ürün vatandaşı uyaracak
İZMİR başta ülkedeki birçok kentte gerçekleşen yıkıcı sarsıntı, deprem gerçeğini hatırlara kazıttı.
İZMİR başta ülkedeki birçok kentte gerçekleşen yıkıcı sarsıntı, deprem gerçeğini hatırlara kazıttı. İzmir'de yaşayan elektrik elektronik mühendisi Kürşat Yurdagül (44), saniyelerin önemli olduğu deprem anında öz kaynaklarla deprem uyarı sistemi üretti. Almanya ve Japonya'nın ardından Türkiye'de de üretilen milli cihaz, birçok kamu kuruluşunda kullanılmaya başladı.
Ege Denizi açıklarında 30 Ekim 2020'de, Richter ölçeğine göre 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 16.54 kilometre derinliğindeki depremin merkez üssüne yakın Seferihisar'da deniz taştı, küçük çaplı tsunami oluştu. Deniz suyu ilçenin cadde ve sokaklarını doldurdu. İzmir'in tarihindeki en büyük depremlerinden biri olan 6.6'lık sarsıntıda, 1'i boğulma olmak üzere 117 kişi yaşamını yitirdi, 107 kişi enkaz altından kurtarıldı. Ayrıca İzmir depreminde 960 kişi yaralı kurtuldu.
Yıkıcı depremle sarsılan İzmir'de yaşayan elektrik elektronik mühendisi Kürşat Yurdagül (44), dünyada sadece Almanya ile Japonya'da üretilen ve oldukça maliyetli olan deprem erken uyarı sisteminin millisini oldukça uygun maliyete üretti. Almanya 1.9, Japonya'da 2.1 saniye öncesinden uyaran sistemin yerli üretimi, 3 saniye öncesinden vatandaşı uyarıyor. Saniyelerin önemli olduğu sistem yıkıcı deprem geçiren İzmir'de Torbalı Devlet, Suat Seren Göğüs Hastalıkları hastaneleri ile birçok kamu kurum ve kuruluşunca kullanılmaya başlandı.
Cihazı, çalışma prensibini ve emsallerinden farkını anlatan Kürşat Yurdagül, "Dünyada sadece Almanya ve Japonya'da mevcut. Alman cihazın piyasa değeri 30 bin Euro, Japon ürününün ise piyasası 50 bin dolar. Cihazımızı öz kaynaklarla yaptık, daha ucuza mallettik. Gerekli tüm sertifikaları alındı. Cihazımız emsallerinden üst seviyede. Sadece erken uyarı sistemi yok ayrıca sensor özelikleri var. Afet anında bir binadaki asansörü en yakın kata çekip kapının açık kalmasını da sağlıyor. Elektriği, doğalgazı ve suyu otomatik kesiyor. Güvenlik tedbirlerinin tamamını alıyor. Almanya'daki sistem 1.9, Japonya'daki 2.1 saniyede uyarı veriyor. Bizim cihazımız minimum 3 saniye önceden uyarıyor. Maksimum ise depremden 28 saniye öncesine kadar uyarı verdiği tespit edildi" dedi.
FAY HATLARINDAN GELEN VERİLERE GÖRE ÇALIŞIYOR
Cihazın çalışma prensibini anlatan Kürşat Yurdagül, "Fay hatlarına yerleştirdiğimiz sismometreden gelen verileri alıyor cihaz. Bu veriler ışığında cihaz uyarı veriyor. Emsalleri, 7 büyüklüğünde uyarıyor. Biz ise, Türkiye şartlarına uygun hale getirdik. Binanın dayanım gücü doğrultusunda çalışıyor. Biz, binanın dayanma şiddeti kaçsa o ölçüde cihazı ayarlayabiliyoruz. Yani binanın 6 şiddetindeki bir depreme dayanabileceği tespit edildiyse, biz 5.9 büyüklüğüne göre ayarlıyoruz. Uluslararası CE sertifikası var. Yerli üretici belgesi bulunuyor. İSO belgesi. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının verdiği Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi de mevcuttur. Ürün hizmete sunduğumuz 3 ay içinde 2 hastane ile 1 belediye kurumunca kullanılmaktadır. Devlet Malzeme Ofisinin tekno katalog bölümünde de yer almıştır. Domuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezince onay almıştır" dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
ARA REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ