PSG Başkanı Nasser Al-Khelaifi’nin Avrupa Süper Ligi ve FFP Hakkındaki Açıklamaları

Paris Saint-Germain Başkanı Nasser Al-Khelaifi, Avrupa Süper Ligi ve Finansal Fair Play’e ilişkin BBC’ye özel açıklamalarda bulundu.

01.04.2022
309
PSG Başkanı Nasser Al-Khelaifi’nin Avrupa Süper Ligi ve FFP Hakkındaki Açıklamaları

Paris Saint-Germain Başkanı Nasser Al-Khelaifi, Avrupa Süper Ligi ve Finansal Fair Play’e ilişkin BBC’ye özel açıklamalarda bulundu.

“Avrupa Süper Ligi” projesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Avrupa futbolunda yarattığı çatlaklar hala hissediliyor. Ayrılıkçı lige katılma davetini reddettiğini söyleyen Paris Saint-Germain başkanı Nasser Al-Khelaifi, yaşananların ardından Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) başkanlığına getirildi. 48 yaşındaki Al-Khelaifi, Viyana'da BBC Sport ile yaptığı özel bir röportajda, Avrupa Süper Ligi'nin (ESL) devam eden tehdidini, Real Madrid Başkanı Florentino Perez ile yakın zamanda yaptığı görüşmeyi ve futboldaki diğer önemli konuları anlattı.

ARA REKLAM ALANI

 

Avrupa Süper Ligi projesi devam edebilir mi?

 

PSG başkanı, Santiago Bernabeu Stadyumu'nda oynanan Real Madrid-PSG maçında Florentino Perez ile yüz yüze geldi. Avrupa Süper Ligi’nin gerçekleşme potansiyelinin artık mevcut olmadığını dile getiren Al-Khelaifi, BBC Sport'a verdiği röportajda Perez’e karşı gerçekten sert davrandığını söyledi. 

 

Al-Khelaifi: “ESL olsun ya da olmasın, Süper Lig demekten nefret ediyorum, Real Madrid, Barcelona ve Juventus olmak üzere üç kulüpten bahsediyorsunuz. Böyle bir projenin gerçekleşme şansının olmadığını biliyorlar. Ukrayna'da insanlar ölüyor, yatacak yerleri yok ve biz hala Süper Lig için mi savaşıyoruz? ESL kulüplerinin sorunu, istikrarlarının olmaması. Uzun vadeli bir finansal vizyonları yok. ESL ile olan yasal sözleşmeleri hakkında konuşmaya devam ediyorlar. Futbolun sosyal bir sözleşme olduğunu, yasal bir sözleşme olmadığını unutuyorlar. Florentino Perez, Şampiyonlar Ligi maçında bana, 'Sizinle konuşabileceğimiz bir noktaya gelmeliyiz.' dedi. Ona karşı gerçekten sert davrandım. Konuşmaktan memnun olduğumu fakat arkamdan iş çevireceklerse ilgilenmediğimi söyledim.” dedi. 

 

Ekran başındaki taraftarlar “Süper Lig” tarzı müsabakalarla daha fazla ilgilenmiyor mu?

 

PSG, geçen yıl ayrılıkçı lige katılma fırsatını reddetti ancak Al-Khelaifi, büyük takımların birbirleriyle daha düzenli oynamasının cazibesini anladığını dile getirdi.

 

Al-Khelaifi: “O büyük maçları tabii ki oynamak isterim. Seyircinin ne istediğini de biliyorum ama 'Küçük kulüpsün, yoksun' diyemeyiz. Bir yönetime bağlı, herkese saygının olduğu açık bir sistem olmalı. 400 milyon euroluk ESL çekini alabilirdim. Beni davet ettiler. Sonra hayır dediğimde, beni davet etmediklerini söylediler. Kendimi düşünseydim, yapabilirdim. Özellikle Covid sırasında. Peki ya ekosistem, hayranlar ve temsil ettiğiniz değerler?" dedi.

 

PSG'nin iş modeli futbol için kötü mü?

 

İngiltere'de, özellikle Newcastle'ın Suudi Arabistan tarafından finanse edilen bir yatırım grubu tarafından devralınmasından bu yana, kulüp sahipliğiyle ilgili sorular gündeme geldi. 2011’den beri PSG’yi finanse eden Qatar Sports Investments'ın başkanı Nasser Al-Khelaifi, grubunun sağladığı yatırımın "ekosistem" süzgecinden geçerek futbola fayda sağladığını söylerken, diğer kulüplerin iş modellerini de sorguladı.

 

Al-Khelaifi: “Son birkaç yılda yatırım yapılmadığını düşünün. Emin olun, futbol çökerdi. Biz bir yatırım fonuyuz. Kulübü 70 milyon Euro karşılığında satın aldık. O zamandan beri milyarlarca teklif aldık. Markamızı, erkek ve kadın takımlarımıza ciddi bir yatırım yaparak inşa ettik. İnsanlar, devlet fonu olduğu için eleştiriyor. Peki ya diğer mülkiyet biçimleri? Sporun özel sermaye tarafından devralınması sosyal faydayla mı ilgili? Peki ya özel şahıslar tarafından gökyüzüne çıkarılan kulüpler? Bu iyi mi? Barcelona 1,5 milyar € borcu olan taraftarlara ait bir kulüp. Bu işe yarıyor mu? PSG'ye yaptığımız yatırımla sadece bir kulübe yardım etmiyoruz. PSG'nin Fransa Ligi'nde olmadığını hayal edin. Lig, küçük kulüplere yatırım yapmak için 1,5 milyar Euro'luk yatırım yapacak bir yatırım fonu nereden bulacaktı? Bütün resme baktığınızda, yaptığımız şeyin seviyeyi yükselttiği görülüyor." dedi.

 

Yeni FFP kuralları PSG'ye fayda sağlar mı?

 

UEFA'nın mevcut Finansal Fair Play (FFP) düzenlemelerinin yerini alacak yeni harcama kuralları, kulüplerin maaşlar, transferler ve menajer ücretleri için yaptığı harcamaları 2025'ten itibaren gelirlerinin 70'i ile sınırlayacak. En önemlisi, UEFA ve ECA tarafından bir araya getirilen planlar, karşılanarak üç yıllık bir süre içinde izin verilen zararları 30 milyon Euro'dan (24,98 milyon £) 60 milyon Euro'ya (49,96 milyon £) olmak üzere ikiye katlıyor. Bu durum, La Liga başkanı Javier Tebas'ın PSG ve Manchester City gibi 'devlet' kulüpleri olarak adlandırdığı kulüplerin 'yapay' finansman sağlamaları konusunda endişe duymasına yol açtı.

 

Al-Khelaifi: “Bu süreç, ben ECA başkanı olmadan çok önce başladı. ECA’da alınan kararlar tamamen kolektif ve şeffaf bir şekilde alınıyor. ECA'nın başkanı olmama rağmen, bir kulübün diğer 246 kulübün ve tüm paydaşların istemediği bir şeyi yapabileceğini düşünüyor musunuz? Bu delilik ama insanlar benim büyük bir planım olduğunu düşünmeyi seviyorlar. Bu, belirlenen anlatıya uyuyor. Bir kulüp başkanı olarak, bana maaş sınırı olduğunu söyleseydiniz, ilk imzalayan ben olurdum." açıklamalarında bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ