8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Programı Açıklandı

Bu yıl 24-30 Kasım tarihleri arasında 8’inci kez sinemaseverlerle buluşacak olan Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin jüri üyeleri ve programında yer vereceği filmler belli oldu.

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Programı Açıklandı

Bu yıl 24-30 Kasım tarihleri arasında 8’inci kez sinemaseverlerle buluşacak olan Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin jüri üyeleri ve programında yer vereceği filmler belli oldu.

 

ARA REKLAM ALANI

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, THY, AA, Albayrak Medya, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Fidan Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8’inci kez sinemaseverlerle buluşacak Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin 1 Kasım tarihinde Akademi Beyoğlu’nda gerçekleşen basın toplantısında festivalde yer alacak jüri üyeleri, etkinlikler ve finalist filmler duyuruldu.

 

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Başer, yola çıkarken alanında tek olan festivallerinin bugün pek çok festivale öncülük ettiğini ve sayıları artan bu üretim sahasından memnuniyetlerini belirtti. Başer, ayrıca mekân konusunda da öze indiklerini söyleyerek, kendilerine ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

 

Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Kübra Gülal ise bu tür önemli festivallerin her zaman destekçisi olmaya çalıştıklarını kaydederek, festivallerin sürdürülebilirliği adına da gayret gösterdiklerini belirtti.

 

Konuşmaların ardından 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin programı hakkında festival direktörü Cemil Nazlı, platform direktörü Belkıs Bayrak ve festivalin danışma kurulu üyesi Koray Sevindi bilgi verdi.

 

Festivalleri ile sinemaya ve sinemacılara hizmet etmek istediklerini belirten Cemil Nazlı, bu yıldan itibaren karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalara da ağırlık vereceklerini vurguladı.

 

48 Ülkeden 602 Eser Yarışacak

24-30 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması ve Akademi Beyoğlu’nda seyircisiyle bir araya gelecek festivalde 388 kurmaca, 116 belgesel, 46 animasyon, 52 yapım destek olmak üzere 48 ülkeden toplam 602 eser yarışacak.

 

Bu yıl film gösterimi, söyleşi, atölye, ustalık sınıfı ve panel gibi çok sayıda etkinliğin yer alacağı festivalin şekillenmesine yardımcı olan danışma kurulunu; yapımcı Halil Kardaş, yapımcı ve yönetmen Nuray Kayacan Sünbül, akademisyen ve yönetmen Koray Sevindi, yönetmen Belkıs Bayrak oluşturuyor.

 

Festivalin ön değerlendirme jürisinde ise TRT Sinema Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Karga, festival programcısı Nihal Şen, senarist ve yönetmen Orçun Köksal, yönetmen Abdulgafur Şahin, akademisyen ve yönetmen Yunus Namazbulunuyor.

 

Uluslararası Finalistler Belirlendi

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünün jüri başkanlığını uluslararası pek çok festivalden ödülle dönen Tunuslu usta yönetmeni Nacer Khemir üstlenirken; jüride Azerbaycan Sinema Müdürü ve yönetmen Ru Hasanov; Oscar Akademi üyesi, İranlı yönetmen Nergis Abyar; Sırp festival programcısı, eleştirmen, belgesel ve deneysel film yapımcısı Igor Toholj; Mısırlı gazeteci, aktivist ve belgesel yönetmeni Assaad Taha yer alıyor.

 

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Uluslararası Animasyon Finalistleri arasında; Farnoosh Abedi’nin “The Sprayer”, Faye Xia’nın “It” ve Sung Cheol Kım’in “Robo99” filmleri bulunuyor.

 

Festivalin Uluslararası Belgesel Finalistleri arasında Francesco Di Gioia’nın “Fathers’ Land”, Orhan Dede’nin “The Search” ve Malaz Usta’nın “A Year In Exile” filmleri yer alıyor.

 

Uluslararası Kurmaca Finalistleri arasında; Rand Abou Fakher’in “So We Live”, Andrej Krasavın’ın “Artist”, Ali Sohail Jaura’nın “Murder Tongue”, Ali Daraee’nin “Graveyard” ve Gonchukov Arseniy Michailovich’in “The Woman By the Window” filmleri bulunuyor.

 

Ulusal Yarışma Finalistleri Belli Oldu 

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un jüri başkanlığını üstleneceği 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Ulusal Yarışma jürisini; görüntü yönetmeni Kürşat Üresin, yapımcı Nurdan Tümbek Tekeoğlu, yazar Selahattin Yusuf ve oyuncu Sinan Albayrak oluşturuyor.

 

Ulusal animasyon finalistleri arasında; Muaz Güneş’in “Yasemin”, Zeynep İncetekin’in “Kalem”, Mehmet Nuri Kaya’nın “Azami Nefes Sayısı” filmleri yer alıyor.

 

Ulusal belgesel finalistleri arasında; Deniz Telek’in “Suyu Bulandıran Kız”, Semih Sağman’ın “Gulab Gul”, Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar”, Clint Davis’in “Vona”, Ahmet Akaltun ve Sezer Baydar’ın “Dağların Arkasında Berivan” filmleri bulunuyor.

 

Ulusal kurmaca finalistleri arasında ise Celal Yücel Tombul’un “Meryem”, Ali Rıza Erdemir’in “Vesikalık”, Kumru Karataş’ın “Körfez”, Fırat Onar’ın “Perdeler”, Selahaddin Eyüp Tan’ın “Zamanımızın Kahramanları” filmleri yer alıyor.

 

Filistin Filmler Seçkisi Gösterilecek

Bu yıldan itibaren özel bir ülke gösterimi de Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’ne dahil edildi. Bu yıl 100 film arasından belirlenen 7 Filistin filminin gösterimi, festivalin açılış gününde seyirciyle buluşacak.

 

Son Taslak Etkinlikleri de Açıklandı

Festivalin endüstriyel bölümü olan Son Taslak kapsamında yapılacak etkinlikleri platform direktörü Belkıs Bayrak açıkladı.

 

Son Taslak kapsamında; sinema yazarı ve yapımcı Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde Tunuslu yönetmen Nacer Khemir’in katıldığı bir masterclass düzenlenecek.

 

Bir İbadet Olarak Sinema” filminin gösteriminin ardından yönetmen Murat Pay ve yazar Enver Gülşen’in film üzerine söyleşisi seyirciyle buluşacak. Ayrıca “Yönetmen Kumaşı” başlıklı söyleşide yazar Tarık Tufan ve yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun sinemaseverlerle bir araya gelecek.

 

Assaad Taha’nın katılımıyla “İslamın Sanata Yansıması” başlıklı söyleşide usta sinemacının bilgi ve tecrübelerinden yararlanılacak.

 

Bir Filmin Yolculuğu” isimli workshop’ta yönetmen Bekir Bülbül ve yapımcı Ramazan Kılıç proje dosyası hazırlama, kitlesel fonlama ve filmin dağıtım süreci üzerine bilgi verecek.

 

“Uluslararası Ortak Yapımların İnsani Yönü” panelinde yönetmen Belkıs Bayrak, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, yönetmen Ru Hasanov ve oyuncu Bonnie Williams konuşmacı olacak. Ayrıca Bonnie Williams, Son Taslak’ın Pitching eğitmeni olarak da yer alacak.

 

Festivaller İle Tanışın” panelinde ise DOK.Fest, Magma Kısa Film Festivali, Europian Film Festival Palic festival süreçleri hakkında bilgi sunacak.

 

Festivalde bu yıl Hasan Bin Sabit Sinema Akademisi tarafından “HBS Genç Yetenek Ödülü” ve “RemoFilms Festival Danışmanlığı Ödülü” olmak üzere iki yeni ödül verilecek. 

 

Kısa Film Yapım Destek Finalistleri Belirlendi

Kısa Film Yapım Destek jürisinde; sinemacı Esra Demirkıran ve yönetmenler Orkhan Aghazadeh ve Hanis Bagashovyer alıyor.

 

Danışma kurulu üyesi Koray Sevindi’nin açıkladığı Kısa Film Yapım Destek finalistleri arasında; Ahmet Toğaç’ın “Aç Açına”; Fatma Mizan Tüzgen’in “Armağan”; Muaz Güneş’in “Hayırlı Olsun Ziyareti”, Merve Tulay’ın “Kızıl Çayır”, Havvanur Korkut’un “Taş”, Nurten Kübra Altın’ın “Kılavuz”, Şener Yiğit’in “Güz”, Nesibe Sena Yılmaz’ın “Dullar”, Yağmur Kartal Karakuş, Ali Salduz ve Ezgi Özfen’in “Biçâre” ve Ömer Ferhat Özmen’in “Eksi Bir” filmleri bulunuyor.

 

Toplam 300 Bin TL Para Ödülü!

“Yarışma” bölümünde; ulusal ve uluslararası kategorilerde kurmaca, animasyon ve belgesel dallarında yarışan filmlerin kazananlarına toplam 150 bin TL ödül ve “Kısa Film Yapım Desteği” kategorisinde başvurulan “Son Taslak” bölümünde de 3 projeye toplam 150 bin TL destek sağlanacak. Toplam 300 bin TL ödülün dağıtılacağı festivalin gala ve ödül töreni 30 Kasım Çarşamba akşamı Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleşecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Gezilecek Yerler
YAZAR BİLGİSİ