25’inci IBF Asya’nın incisi Azerbaycan’da düzenlendi
Türkiye’den Cezayir’e, Suudi Arabistan’dan Yemen’e, Ürdün’den Tunus’a, Suriye’den Fas’a, Pakistan’dan Filistin’e, Malezya’dan Endonezya’ya kadar pek çok farklı ülkenin öncü sivil toplum örgütleri ile dünya genelindeki Müslüman iş adamlarının ortak ticaret ve yatırım ilişkilerine yön vermek amacıyla yola çıkan 25’inci Uluslararası İş Forumu’nun (IBF) açılış toplantısı Bakü Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Türkiye’den Cezayir’e, Suudi Arabistan’dan Yemen’e, Ürdün’den Tunus’a, Suriye’den Fas’a, Pakistan’dan Filistin’e, Malezya’dan Endonezya’ya kadar pek çok farklı ülkenin öncü sivil toplum örgütleri ile dünya genelindeki Müslüman iş adamlarının ortak ticaret ve yatırım ilişkilerine yön vermek amacıyla yola çıkan 25’inci Uluslararası İş Forumu’nun (IBF) açılış toplantısı Bakü Kongre Merkezi’nde yapıldı.
MÜSİAD ile Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBİA) iş birliğinde; Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleşen 25’inci Uluslararası İş Forumu’nun (IBF) 15 Kasım’daki açılış oturumunda; Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, IBF Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve KOBİA Yönetim Kurulu Başkanı Orxan Memmedov, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri çok daha üst düzeye çıkarabilmeye yönelik önemli stratejiler paylaştı.
25 ülkeden, 42 iş adamı derneğini bir araya getiren ve Müslüman iş adamları arasında global bir iş ağı kurulması misyonunu üstlenen IBF-Uluslararası İş Forumu, her geçen gün sınırlarını genişletiyor. 14-17 Kasım tarihleri arasında MÜSİAD yurt dışı şubeleri, diğer forum ülke temsilcileri, Kanada, Türkiye, Avrupa, ABD, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya’dan 600’ün üzerinde iş insanını ağırlayacak olan 25’inci Uluslararası İş Forumu IBF’nin 15 Kasım’daki açılış oturumu; Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, IBF Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve KOBİA Yönetim Kurulu Başkanı Orxan Memmedov’un konuşmalarıyla başladı.
MUTABAKAT ZAPTLARI İMZALANDI
Forum kapsamında Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortaları Kurumu ile İstanbul Devlet Özel Sektör Ortaklık Mükemmeliyet Merkezi, MÜSİAD ile KOBİA ve Azerbaycan Genç Girişimciler Ağı Derneği ile Genç MÜSİAD arasında mutabakat zaptları imzalandı. Forum kapsamında Azerbaycan’ın ticaret ve yatırım potansiyeline dikkat çekebilmek amacıyla gıda, tarım, hayvancılık, turizm, enerji, inşaat ve sağlık sektörlerine yönelik fırsatların aktarılacağı sektörel toplantılar da düzenlenecek.
“YATIRIMI TEŞVİK ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
25’inci IBF Forumu’nda; Karabağ zaferi sonrasında sadece Azerbaycan için değil, bölge ülkeler için de stratejik olanakların doğduğuna dikkat çeken Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, “Bu zaferin ardından Azerbaycan tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Bölgede yeni gerçeklikler oluştu. Ağdam’da sanayi parkı, Cebrayıl’da serbet ticaret bölgesi kuruluyor. Yatırımı teşvik etmek için çalışıyoruz. Çalışmalarda MÜSİAD üyelerini görmekten de büyük bir mutlululuk duyacağız” dedi.
“YENİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN ZEMİN OLUŞTURULUYOR”
25’inci Uluslararası İş Forumu’nun Azerbaycan’ın içinden geçtiği bu kritik ama aynı zamanda önemli potansiyeller sunan süreçte çok önemli işlevler üstlendiğini belirten Türkiye Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, “Azerbaycan; ekonomik potansiyeli, makroekonomik görüntüsü, 10 milyonluk pazarı ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarında 320 milyon kişiye erişim imkanı sağlaması ile öne çıkıyor. Yılda 3 milyon turist ağırlanıyor ve bu rakamın 10 milyona ulaşması hedefleniyor. Karabağ’ın yeniden inşası sürecinin sunduğu yeni fırsatlar, vize kolaylığı ve vize muafiyeti gibi kolaylaştırıcı uygulamalar, yatırımcılara farklı bir perspektif sunuyor. Bu etkinlik vasıtasıyla kardeş ülkemizin sahip olduğu yatırım ve ticaret potansiyeline dikkat çekilirken; aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan arasında 15 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşılması anlamında önemli bir altyapı çalışması gerçekleştiriliyor. Böylece yeni iş birlikleri için zemin oluşturuluyor. Batı illerini Nahçıvan’a bağlayacak Zengezur Koridoru sayesinde bölge, transit ve lojistik merkez olacak. Hem Türkiye hem de Azerbaycan, bu gelişmelerden büyük fayda sağlayacak.
Bu kıymetli çabanın mimarı olan MÜSİAD’a, IBF Başkanımız Erol Yarar’a, Genel Başkanımız Mahmut Asmalı’ya, bu sürece iş birlikleri ile büyük katkı sunan KOBİA’ya ve KOBİA Başkanı Orxan Memmedov’a gönülden teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
“TÜRKİYE’DEKİ ENGİN TOPRAK BİLGİMİZİ AZERBAYCAN İLE BÜTÜNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin çok daha farklı bir boyuta taşınabileceğinin altını çizen IBF Başkanı Erol Yarar, “Akıllı olan insanlar, beraber hareket edebilme kabiliyetine erişmiş insanlardır. Bölünmüş parçalanmış insanlar ise akıldan vicdandan yoksun insanlardır. Bizler bin yıl öncesinde Orta Asya, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan dediğimiz yerlerden uzun bir yolculuğa çıktık. Bu yolculukta Anadolu topraklarına geldik. Oradan Balkanlar’a, Avrupa’ya geçtik. Bin yıl sonra tekrar kardeşlerimizle kaynaşmak için Azerbaycan’a geldik. 12 Kasım’da Türk Cumhuriyetleri’nin devlet başkanları bir araya gelerek bir anlaşma akdettiler. Türk Konseyi Devlet Başkanları 8’inci Zirvesi’nde Türkiye Cumhuriyetleri Birliği’nin kuruluşuna imza attılar. Bu çok tarihi bir olaydır. 30 yıl sonra petrol, dünyada para etmeyecek. Dünya, karbon içeren yakıtlardan uzaklaşma kararı aldı. Artık hidrojen yakıtlı araçlar öne çıkacak. Acilen Türkiye ile Azerbaycan Hidrojen Araştırma Enstitüsü kurulmalı. 2070 yılında petrol dışı ihracat rakamlarına çok daha fazla ehemmiyet vermemiz gerekecek. Azerbaycan’ın çok büyük bir potansiyeli var. Hollanda ve İsviçre Azerbaycan’ın yarısı kadar. Ama İsviçre’nin ihracatında hiç petrol olmasa da 320 milyar dolar ihracatı var. Hollanda’nın sadece tarım ürünleri ihracatı ise 95 milyar dolar… Türkiye’deki engin toprak tarım bilgimizi Azerbaycan’la bütünleştirmek, bu rakamlara iyi bir çalışmayla erişmek istiyoruz” dedi.
“AZERBAYCAN İLE TARİHSEL VE KÜLTÜREL BİRLİKTELİĞİMİZİN YANI SIRA, SINIR KOMŞUSU OLMAMIZ DOLAYISI İLE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ LOJİSTİK SÜREÇLERİ VE TİCARET AĞINI DAHA DA GELİŞTİREBİLİRİZ”
IBF kongreleri ile üye ülkeler arasında ticaret ve yatırım ortamını güçlendirmenin, bilgi ve teknoloji alışverişi sağlamanın, ortak ticari proje ve faaliyetlerini hızlandırmanın hedeflendiğini vurgulayan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise şu yorumda bulundu: “Başta MÜSİAD olmak üzere, kendi ülkelerinde bu amaç doğrultusunda faaliyet gösteren, birçok sivil toplum örgütünü tek çatı altında toplayan IBF Uluslararası İş Forumu; kapsayıcı çalışmaları, ticaret ve yatırımı teşvik eden misyonuyla dünyaya örnek oluyor. Bu yıl, dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan’da olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. 25’inci IBF Kongresi aracılığıyla, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bu güzel sinerjiyi, sosyoekonomik çerçevede çok daha ileri bir boyuta taşıyacağımıza yürekten inanıyoruz. Azerbaycan ile tarihsel ve kültürel birlikteliğimizin yanı sıra, sınır komşusu olmamız dolayısı ile iki ülke arasındaki lojistik süreçleri ve ticaret ağını avantajlı bir şekilde daha da geliştirebiliriz. 25’inci IBF Uluslararası İş Forumu’nun Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenmesinin en önemli misyonu; Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini çok daha üretken ve gelişmiş bir seviyeye çıkarabilmek. Türkiye, Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında Azerbaycan’a yaklaşık 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Azerbaycan’a yönelik toplam ithalatımız ise 2.6 milyar dolar oldu. Doğru stratejiler geliştirildiği takdirde Azerbaycan ile olan ihracatımızda; 4.2 milyar doların çok daha üzerine çıkabilecek bir ticaret hacmine ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. İki ülkenin, ikili ticaret hacminde 15 milyar dolarlık bir hedef vizyonu vardı. Bu amaç doğrultusunda iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmaları bir an evvel imzalanmalı.”
“KARABAĞ’IN YANI SIRA AZERBAYCAN’DA İŞ YAPMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİLERİ, BAŞKANLIĞIMIZA BAŞVURMAYA DAVET EDİYORUM”
Küreselleşmenin, uluslararasılaşmanın, sanal ekonomi ve akıllı yönetim yaklaşımlarının, dinamik değişim ile karakterize edilen modern iş ortamının temel unsurları olduğunu dile getiren Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBİA)Yönetim Kurulu Başkanı Orxan Memmedov; “İşletmelerin böyle bir ortamda ayakta kalabilmeleri ve rekabet edebilmeleri için yaratıcı fikirler, çözümler ve konseptler üretmeleri gerekiyor. Mevcut Covid-19 salgını gibi beklenmeyen şoklar ise rekabet ortamını daha da kötüleştiriyor. Şu anda KOBİA; kurtarılmış topraklarımızda iş yapmak isteyen yabancı işadamları da dahil olmak üzere girişimcilerin iş projelerini topluyor. Halihazırda çeşitli sektörleri kapsayan yaklaşık 900 başvuru, ilgili forma uygun olarak kayıt altına alındı. Başvuruların yoğunluğu ve hacmi, yerli ve yabancı yatırımcıların, Karabağ'da iş yapma konusundaki yüksek ilgisini gösteriyor. Bu vesileyle Karabağ'ın yanı sıra Azerbaycan'da da iş yapmak isteyen girişimcileri, Başkanlığımıza başvurmaya davet ediyorum. KOBİA olarak ilgili kurumlarla koordinasyon ve güvenilir yerel ortakların belirlenmesine yardımcı olmak da dahil olmak üzere gerekli tüm adımlarda destek vermeye hazırız” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı